Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Orbán är mer destruktiv än Macron”

TOPPKANDIDAT. Kommunalrådet David Lega (KD) vill bekämpa imperiebyggare i Bryssel. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Kommunalrådet och kandidaten till Europaparlamentet David Lega (KD) vill hellre se ett europeiskt regelverk för morötter än 28 olika, men vill inte ge EU för mycket makt.

 

I dag fortsätter GT Ledares artikelserie där Csaba Bene Perlenberg träffar västsvenska toppkandidater till Europaparlamentet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Kandidaturen till Europaparlamentet tillkännagjordes i höstas på GT Debatt. I en personlig text om sin egen familjs erfarenheter av flykt från Polen, berättade David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg, om ett Europa som börjar falla i glömska:

– En generation efter andra världskriget börjar folk glömma av. Därför är EU viktigt. Snart finns det inte någon kvar som minns hur det var på kontinenten innan EU fanns. 

Det är just som fredsprojekt som David Lega ser EU:s värde.

 – Sedan kol- och stålunionen startades har vi inte haft ett krig mellan två medlemsstater. Innan dess var det krig konstant på den europeiska kontinenten. 

 

 

Hittills har den mediala rapporteringen om EP-valet 26 maj mest handlat om partibråk inom Moderaterna och Liberalerna. Förra året granskades David Lega av GT på nyhetsplats, där KD-politikern vid ett par tillfällen valde att åka och hålla föredrag som Lega sedan fakturerade för, samtidigt som han var heltidsarvoderad politiker i Göteborg.

Det har ju varit en debatt gällande Cecilia Wikström (L) och att hon tagit välbetalda styrelseuppdrag parallellt med sitt EP-uppdrag. Skulle du ta arvoderade styrelseuppdrag i vinstdrivande bolag samtidigt som du är parlamentariker?

 – För mig är det en icke-fråga. Det kommer inte finnas tid till det. 

 

Däremot vill Lega på något sätt fortsätta engagera sig i Göteborgspolitiken.

– EU-parlamentariker är ett heltidsuppdrag. När jag har varit ute och föreläst, och jag har försökt säga det i tidigare intervjuer: Den dagen då jag exempelvis avstod från ett informationsmöte där mina tjänstemän var, träffade jag flera hundra företagare i Småland. Det var det viktiga för mig. Det finns en risk att man alltid låser in sig i politikermöten och inte träffar folk.

David Legas kontor ligger inte i en galax långt, långt bort. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

På David Legas skrivbord i hans tjänsterum i Stadshuset står två Star Wars-statyer: Replikor av rymdskeppet Millennium Falcon och droiden BB-8.

– Jag älskar Star Wars. Som kulturkommunalråd måste man även titta på populärkultur. Millennium Falcon och BB-8 symboliserar att jag är emot imperiebyggande, alldeles oavsett om det är unionen eller i en galax långt, långt borta.

Vad gäller kamp menar David Lega att EU:s grundläggande värden måste användas för att öka EU:s internationella engagemang.

– Nu tjötar jag om värnandet av mänskliga rättigheter, men EU kan och måste göra mer internationellt. Det finns 50 miljoner kristna världen över som trakasseras och förföljs. Där kan inte Sverige göra något ensamt. Men EU är världens största samlade ekonomi. Om vi vågar använda även sanktioner, då kan vi göra stor skillnad för människor i deras vardag. Även utanför unionens gränser.

”Vissa beslut bör fattas vid köksbordet”

Kristdemokratens stöd för EU är dock inte oreserverat.

 – Jag är rädd för den sociala pelaren. Dels för att det är fel att flytta upp principbeslut som bör ligga på nationell nivå eller kanske ännu bättre vid köksbordet vad gäller vissa delar. Men jag är jätteorolig för funktionshinderpolitiken. Den är inte med i den sociala pelaren, men ju mer vi vill flytta upp till EU, desto troligare blir det att även de frågorna följer med. Trots problemen i exempelvis LSS är Sverige ljusår före i stort sett alla andra europeiska länder. Vi är decennier före Danmark. Ju fler frågor vi flyttar upp, desto svårare blir det att argumentera att vår nivå av välfärd ska vara kvar. 

David Lega vill verka för att EU blir bättre på att ryta till mot länder som sviker i sitt ansvar att ge grundläggande mänskliga rättigheter till sina egna medborgare. Länder som Bulgarien och Rumänien måste skärpa sig.

Det krävs väl ett visst mått av överstatlighet. KD är mot den sociala pelaren. Det låter som en paradox?

– Grundläggande rättigheter är ingen paradox. EU har varit bra på två av sina områden, diplomati och bidrag. Men EU har varit för fegt för att använda sig av sina verktyg. Vi har strukturfonder. Jag har inga problem med att säga till Rumänien att de måste bli bättre på att ta hand om sina egna medborgare. Annars blir det sanktioner. 

 

Klimatfrågan är ett annat område där David Lega inte vill se en utvidgning av EU:s tvingande makt. En europeisk koldioxidskatt ger han inte mycket för.

 

– Det är farligt att ge unionen en egen skatterätt. Kortsiktigt kan man säga: ”Visst, sätt en koldioxidskatt för hela Europa”. Men då går vi mot en federal stat. Och i alla stora projekt finns det imperiebyggare. Tar man steget och inför en ”bra skatt”, hur stoppar vi andra skatter som man vill införa senare?

Frankrikes president Emanuel Macron. Foto: JULIEN WARNAND /TT/

Kristdemokraterna ser i dagsläget ut att kunna knipa två mandat. Precis ovanför David Lega på KD:s lista återfinns Sara Skyttedal, i dag kommunalråd i Linköping. Tidigare i veckan fick hon stark kritik efter att i en DN-intervju ha sagt att Ungerns Viktor Orbán och Frankrikes Emanuel är lika destruktiva och att hon vill störta båda politikerna.

Vem föredrar du själv? Macron eller Orbán?

 – Jag ser Saras poäng, sen var det kanske olyckligt vinklat i artikeln. Men det är klart att Orbán är mot grundläggande fri- och mänskliga rättigheter. Det är alltid värre ur ett totalperspektiv. Men tittar man enbart på EU-frågan, om det går att göra det, då är jag rädd för både Orbán och Macron. Jag tycker inte att EU ska bli ett enda land. Jag tycker att det är mycket bättre att EU ska fortsätta vara en familj av länder, där man umgås och hjälps åt. Men en federal stat vill jag inte ha.

Är Macron och Orbán lika destruktiva?

 – Nej, det finns inte många som är mer destruktiva än Viktor Orbán. Men det har ju både jag och Sara kämpat mot. Vi har båda lyft frågan om Fidesz beteende inom vårt parti och inom EPP. 

”SD och V mörkar sin EU-politik”

Fram till valet ska Lega balansera kritik mot EU:s utveckling samtidigt som han tänker vara en benhård försvarare för dess existens. Lega passar även på att ge en känga åt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som öppet sagt att de inte tänker driva frågan om Swexit, trots att partierna förespråkar ett utträde ur EU.

– Förr i tiden var SD och V i alla fall tydliga med vad de ville. Nu försöker de mörka vad de vill, för att göra ett bättre valresultat. Det tycker jag är beklämmande, säger Lega och avslutar:

– Det är väldigt lätt att raljera över EU och att det finns gemensamma regler för hur en morot ska se ut, men nånstans måste de reglerna finnas. Och det är bättre att ha ett regelsystem än 28 olika.

David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida