Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ny ordförande, samma sjukhuskris

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.Foto: ROBIN ARON/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Krisen på Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg fortsätter. Inför jul- och nyårshelgerna kallade Sjukhusläkarna, Läkarförbundets yrkesförening på Sahlgrenska i onsdags till stormöte. Syftet var att uppmana läkarkåren att skriva under ett upprop med rubriken "Vi som arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset är oroade!".

 

Kritiken är förödande och riktar sig mot både sjukhusledningen och Blågrön samverkan som leder Västra Götalandsregionen. Sjukhusläkarna menar att SU inte längre är en attraktiv arbetsplats, patientsäkerheten hotas av personalbristen, arbetsmiljön inte är förenlig med arbetsmiljölagen och att sjuk- och undersköterskebristen är allvarlig. 

 

I det korta manifestet som tillhör upproret beskrivs en oerhört pressad situation på SU: "Antalet IVA-platser är rekordlågt. Köerna till besök hos specialist och till operativa ingrepp växer. Utbildningen av ST-läkare och specialister försämras. Erfarna seniora läkare stoppas att med sin gedigna kunskap bidra till vården och utbildningen av yngre kollegor." 

Frustrationen är uppenbar – och kommer med fyra konkreta krav.

• Sluta försäkra att patientsäkerheten inte riskeras

• Visa effektiva lösningar för att öka bemanningen

• Bevara kompetens och återrekrytera nyckelpersoner 

• Visa en tidsplan för när alla kliniker ska ha 85 procents medelbeläggning och utlokalisering av patienter förbjuds.

 

Krishanteringen från ledningen kom som ett alldeles försenat brev med Postnord: Sahlgrenskas sjukhusledning meddelade att man planerar öppna upp ett 50-tal vårdplatser under 2019 för att avlasta akutmottagningarna. Den kortsiktiga vårdhanteringen är provocerande - hur lång ska det gå, hur mycket måste personal larma och skrika och slita sitt hår i förtvivlan innan åtgärder genomförs? Av de fyra kraven som Sjukhusläkarna formulerat är den om att regionstyret och sjukhusledningen ska sluta hävda att patientsäkerheten inte är ett tärningsspel det mest allvarliga. I praktiken säger Sjukhusläkarna: Sluta ljug!

 

Om några dagar tillträder Henrik Ripa som ny ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhus. Johnny Bröndts (M) era är över. I en debattartikel på Dagens Samhälle ger han sin bild av verksamheten i en ömsom vin, ömsom vatten-analys. Trots stora tillskott lyckas inte verksamheten följa budgeten, konkluderar Ripa och skriver att köerna är fortsatt långa och ekonomin inte är i balans: "Tyvärr är detta en problematik som funnits länge och det oavsett politiskt styre."

 

Budskapet är: Det ligger en hund begraven någonstans på Sahlgrenska. Problemet är i verksamheten, inte hos politikerna. Ripas lösning? Gilla läget och ge vård efter förmåga, inte behov:

"De ovan nämnda utmaningarna kräver en ekonomisk disciplin som bygger på att driva en verksamhet med de pengar vi i styrelsen har i stället för att ägna tid och kraft åt pengar vi inte har. Det handlar också om att hälso- och sjukvården som helhet kan förändra sin struktur: Om insatser för en utbyggnad av den nära vården i form av en satsning på närakuter och hemsjukvårdsteam som kan avlasta sjukhusen, parallellt med en koncentration av den högspecialiserade sjukvården. Dessutom tror jag det krävs ändrade arbetssätt så att rätt medarbetare och kompetens används på bästa sätt, men också insatser för att öka kontinuiteten och tryggheten i personalstyrkan."

 

Henrik Ripa kommer inte till ett dukat bord. Uppgiften är monumental, förväntningarna enorma. Det är bara att kavla upp ärmarna. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.