Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Nu måste alliansen i Göteborg leverera

Nu gäller det för alliansen i Göteborg: Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Emmyly Bönfors (KD) och Axel Josefson (M).Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

I dag tar alliansen över styret i Göteborg. Det är ett historiskt maktskifte. Och nu är det dags att leverera.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Nytt år, nytt styre. Vid tolvslaget vädrades resterna av det rödgröna styret ut från Stadshuset. Från och med i dag styrs Göteborg av borgerligheten efter hisnande 24 år. Vägen till maktskiftet har varit lång, frustrerande och full av motgångar. När Centerpartiet väl lyckades ta sig tillbaka till Göteborgs fullmäktige efter en lång frånvaro och alliansen blev komplett, blev det tack vare Moderaternas lokala ras icke desto mindre en Pyrrhusseger för borgerligheten. 

 

Alliansen må vara det största blocket i fullmäktige, men de har långt ifrån någon form av majoritet ute i nämnderna eller i fullmäktige. Det står långt ifrån klart om det borgerliga styret lyckas styra hela mandatperioden ut. 

 

Att styra en stad i extrem minoritet ställer stora och särskilda krav på ödmjukhet och kompromissvilja hos de fyra borgerliga partierna - men även på oppositionen. Socialdemokraterna och Demokraterna, de två största partierna i Göteborgs fullmäktige, måste välja om de ska vara konfliktsökande och destruktiva oppositionskrafter eller vara lösningsorienterade. 

 

Samtidigt måste alliansen leverera. Efter 24 år av rödgrönt styre är förväntningarna både från den borgerliga väljarkåren men även från de egna partiernas medlemmar och aktiva politiker högt ställda. Kanske för högt ställda. Det tar tid att vända en Atlantångare, inte minst om den likt Göteborg är baktung och fylld av år av misskötsel av i stort sett varje tänkbart område. Alliansen har även en skakig ekonomisk resa framför sig: Under mandatperioden väntas den globala konjunkturen att vända neråt vilket onekligen kommer att drabba fordonsindustrin i Göteborg - en socioekonomisk Potemkinkuliss som gjort en förtjänstfull insats för att hålla Göteborg flytande under den senaste mandatperioden. De rödgröna har fått mycket gratis, alldeles för mycket, under de fyra senaste åren.

 

Samtidigt konstaterade Sveriges kommuner och landsting i en ny rapport före jul att de svenska kommunernas ekonomiska framtid på intet sätt är rosenskimrande. Organisationen konstaterar att det fram till år 2022 finns ett gap mellan kostnader och intäkter ute i kommunerna till den nätta summan av 43 miljarder kronor. Att Göteborg och alliansen skulle kunna undgå den budgetmässiga svångremmen under denna period är rent önsketänkande.

 

24 års rödgrönt vanstyre, global konjunkturnedgång, nödvändiga lokala åtstramningar åsido - de fyra allianspartierna förde under valrörelsen fram en lång rad punkter som de ämnade genomföra om de kom till makten. Från och med i dag har nedräkningen börjat till nästa val. Här finns ett urval från den 99-punktslista som borgerligheten presenterade inför kommunvalet i höstas.

 

Det är bara att klippa ut checklistan och hänga upp den på varje partiexpeditions anslagstavla och varje Göteborgares kylskåpsdörr. Om tre och ett halvt år är det dags att checka av och räkna hur många av punkterna som alliansen lyckats leverera.

 

• Ingen stadsdel i Göteborg ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden år 2025 (vilket rimligtvis betyder att i alla fall hälften av dessa områden är borttagna vid valet 2022)

• 24-timmarsgaranti mot klotter

• Orossamtal med förstagångsförbrytare ska ske inom 24 timmar

• 100 nya trygghetsfrämjande kameror runtom i Göteborg

• Halvering av andelen som lever på försörjningsstöd

• Utmaningsrätt ska införas

• Antalet kommunala bolag ska bli färre och dess verksamheter ska begränsas

• Antalet platser i staden för foodtrucks ska utökas såväl dag- som nattider

• För varje ny regel som införs ska en gammal tas bort

▪ Barngrupperna i förskolan ska minska

▪ Stadens offentliga avgifter gentemot företag ska vara skäliga och lägst bland storstäderna

• Aktivt skolval ska införas

▪ En skolakut ska inrättas

▪ Dåliga skolor som inte förbättras ska läggas ner

▪ Elektrifiera kollektivtrafiken i Göteborg till år 2023

▪ Exploatörsdriven detaljplaneprocess ska införas

▪ 100 nya äldreboendeplatser ska skapas

▪ Ett nytt äldreboende ska byggas varje år från mellan 2020-22

 

Alliansen kommer att arbeta i uppförsbacke. En mandatperiod räcker knappast för att åtgärda alla brister i Göteborg. Men det minsta de borgerliga måste göra är att leverera på sina egna vallöften. Lycka till! 

 

God Fortsättning, kära läsare!

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida