Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Nej till kommunalt lyxnöjeshotell

Äventyrligt. Kommuner ska inte driva äventyrsbad och lyxnöjeshotellFoto: HENRIK JANSSON

Ikväll avgörs det om Liseberg ska bygga ett kommunalt äventyrsbad och lyxnöjeshotell. Moderaterna, Liberalerna och Martin Wannholt verkar ha lämnat sina ideologiska kompasser hemma inför omröstningen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Säg den göteborgare som inte har en relation till Liseberg. Att nöjesparken spelar en avgörande roll för Göteborgs besöksnäring och identitet är odiskutabelt. Huruvida staden överhuvudtaget ska äga en nöjespark är en icke-fråga. Ägandet berör inte frågor som osund konkurrens och är heller inte en klassisk valfrihetsfråga, även om sockervadd och karuseller rimligtvis inte utgör kommunal kärnverksamhet. 

 

Men frågan aktualiseras onekligen i och med att Liseberg vill bygga ett äventyrsbad med tillhörande lyxnöjeshotell. För att, som det heter, hindra att Liseberg förvandlas till en "folkpark" i relation till valfri internationell upplevelsedestination. Under torsdagskvällen ska frågan diskuteras i fullmäktige. Men givet den närmast totala enighet som uppvisas från höger till vänster blir det knappast en spänstig ideologisk debatt. Moderaterna, Liberalerna och Martin Wannholt uppvisar i och med sitt ja till Lisebergs lyxplaner en häpnadsväckande och ovanligt loj inställning till företagande och kommunal kärnverksamhet. 

 

Därför är det ironiskt att den enda som verkar ifrågasätta huruvida det är lämpligt med ett kommunalt äventyrsbad är en före detta olympisk simmare, givet att det enda borgerliga parti som verkar komma ihåg sin ideologiska kompass är Kristdemokraterna och David Lega. KD påpekar mycket riktigt att ett beslut om en rekordinvestering (2 miljarder) torde vara avhängigt flera pågående utredningar gällande näraliggande kommunala objekt: En ersättningsarena för Scandinavium, ett nytt badhus samt Heden. Utöver detta har Svenska Mässan meddelat att de på sikt önskar bygga hela två nya hotelltorn till Gothia Towers.

 

Stadsledningskontoret kan dock sträcka sig till ett erkännande: Göteborgs ”betydande ökning av investeringar de kommande åren kan medföra risk för att alla planerade projekt inte kan genomföras.”

 

Det väcker frågan: Vilka offentliga satsningar för göteborgarna riskerar att försenas på bekostnad av att tillresta ska få bo på ett offentligt finansierat lyxhotell?

 

Det är svårt att veta eftersom en riskanalys inte gjorts. Stadsledningskontoret är också ointresserat av att göra en oberoende granskning av det ekonomiska underlaget: "Stadsledningskontoret gör ingen egen bedömning av de ekonomiska konsekvenserna än vad som framkommer i hemställan för bolagets del.” Med Moderaternas, Liberalernas och Martin Wannholts (-) goda minne, bör tilläggas. 

 

Kanske är det för att det redan är känt att en del av projektet är olönsamt. Äventyrsbadet läcker som ett såll på sista raden. Olönsamheten är ett faktum. Det betyder att kommunen kan ta sig vatten över huvudet och att det i själva verket är lyxnöjeshotellet som anses vara huvudattraktionen, inte äventyrsbadet. Att vattenparkens olönsamhet är ett risktagande talar för att det skulle gagna Liseberg att låta en privat intressent stå för både risk och vinst gällande hotelläventyret. Att Liseberg avfärdar tanken på en extern aktör som ägare med att parken då skulle förlora kontroll över verksamheten är ett mycket blekt argument för att skicka notan till skattebetalarna om satsningen blir ett fiasko.