Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

När knopparna brister är det dags för rosornas krig

Ann-Sofie Hermansson (S), gruppledare i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK
Ann-Sofie Hermansson (S), gruppledare i Göteborg.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Striden mellan Ann-Sofie Hermansson (S) och Anna Johansson (S) kan visa sig vara ett gyllene tillfälle till nystart för Socialdemokraterna i Göteborg.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Det började med en palatskupp och kan avslutas med en revolution. När Ann-Sofie Hermansson kröntes till Anneli Hulthéns efterträdare som Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg var det distriktsordföranden Anna Johansson som stod för smörjelsen.


För första gången någonsin hade Socialdemokraterna något som liknade en öppen process i valet av Göteborgs högsta politiker. Flera kandidater sade det förbjudna - att de ville leda partiet. En tydlig tidsplan var på plats. Men i slutet av december 2015 genomförde Anna Johansson en maktkupp genom att sammankalla distriktsstyrelsen till ett extrainsatt styrelsemöte. Valnämndens urval, Hermansson, skulle drivas igenom under snabbast möjliga former, så att en eventuell motkandidat inte skulle kunna samla stöd inför att låta medlemmarna avgöra i mitten på januari 2016.Tre år senare har Anna Johansson tagit handen ifrån Ann-Sofie Hermansson. Maktkampen inför öppen ridå är ett faktum: Under måndagen kallade Hermansson till en dramatisk pressträff där hon lyckades förekomma distriktsstyrelsens beslut att de saknade förtroende för henne. I stället menade Hermansson att Anna Johansson försöker kuppa bort henne från makten och vägrar att avgå i förtid. I stället blåser Hermansson till strid och står till förfogande för omval vid distriktskongressen i april.


Anna Johansson släppte å sin sida ett giftigt och skvallrigt pressmeddelande där hon och distriktsstyrelsen menade att Hermanssons ledarskap brustit, att hon agerat utan mandat från distriksstyrelsen i flera avgörande frågor samt att arbetsmiljön lämnat mycket att önska. 


Det som nu sker kan inte benämnas som något annat än rosornas krig.


Maktkampen handlar om två saker: Valförlusten och Anna Johanssons behov att fortsätta vara relevant i en socialdemokrati vars partiledare avpoletterat henne.


Ann-Sofie Hermansson är knappast anledningen till Socialdemokraternas valförlust i Göteborg. Hon kan mycket väl vara anledningen till att valresultatet inte blev fullt så katastrofalt som Göteborgs-Postens opinionsmätningar inför valet antydde kunde bli fallet. Tvärtom har Hermansson, till skillnad från hennes föregångare Anneli Hulthén, lyckats skapa respekt i breda läger för sin principiella politiska gärning att tillsammans med Nalin Pekgul föra en skoningslös opinionskamp mot extremism och hederskultur. 


Möjligen är Ann-Sofie Hermansson inte rätt person för att leda oppositionsarbetet för Socialdemokraterna i Göteborg. Uppenbarligen har hon inte lyckats gjuta olja på vågorna inom sitt eget block. I stället har Vänsterpartiets Daniel Bernmar (V) tagit hennes plats som den ledande oppositionspolitikern i staden. I dagsläget finns det inga förutsättningar för ett samarbete mellan S, V, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Det betyder dock inte att Hermansson gjort sig förtjänt av den kupp som Johansson nu orkestrerar. 


Att Anna Johansson agerar utifrån påstådd omtanke om arbetarrörelsen i Göteborg är anmärkningsvärt. Själv fick hon avgå som statsråd i samband med Transportstyrelse-skandalen där det stod klart att Anna Johansson riskerat rikets säkerhet genom att inte ha koll på sitt eget departement. Icke desto mindre stod Anna Johansson som toppkandidat på den lokala listan i Göteborg inför höstens val. Tondövheten var total. Men till skillnad från Anders Ygeman, som också fick avgå, bjöds inte Anna Johansson tillbaka in i regeringen då Stefan Löfven nyligen presenterade sina nya ministrar. 


Socialdemokratin i Göteborg har tillsynes att välja mellan Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson. Att ge Hermansson fortsatt förtroende vid en extrainsatt distriktskongress om några veckor är att uppmana Anna Johansson att avgå. Det hade varit en nödvändig utrensning av ett ledarskap som tydligt visat att egenintresse går före partiets väl och ve. 


Men bråket mellan partiets två främsta lokala företrädare kan också vara en gyllene chans för ett tredje alternativ: Att göra rent hus och låta helt nya krafter ta vid, både som gruppledare och potentiell kommunstyrelseordförande och som distriktsordförande. 


Det interna partilivet i Socialdemokraterna i Göteborg är knappast en dans på rosor. Men nu är det dags för knopparna att brista. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.