Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Murphys lag har fått en helt ny innebörd

Murphy Alex.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Murphy Alex har inspirerat oss alla med sina fredliga insatser mot ligister i centrala Göteborg. Ju fler som visar civilkurage, desto tryggare samhälle får vi. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Allt som kan gå snett kommer att gå snett, och det vid sämsta möjliga tillfälle.

Talesättet vid namn ”Murphys Lag” är välkänt. För de som vill sänka förväntningar eller helt enkelt mentalt förbereda sig för att allting alltid kan bli lite eller mycket värre, har orden varit en trösterik förklaring med inslag av mörk cynism när det befarade väl har inträffat. 

 

Men sedan söndagens Black Live Matter-manifestation i Göteborg är det omöjligt att använda begreppet som något annat än en hyllning och inspiration. Detta efter att en enda individ påminde oss alla om vikten av personligt mod och civilkurage, mitt under rådande ligistattacker mot vår demokratiska ordningsmakt, mot näringsfriheten och alla göteborgares stadskärna. Trots de sönderslagna butiksrutorna, attackerna mot polisen och det allmänna tumultet sattes fokus snabbt på en enda man som satte sociala och traditionella medier i brand genom sitt agerande. 

 

Hjälte! Civilkurage! Applåd! Ge honom ett pris! ropades när videorna började spridas och delas.

 

Alla undrade – vem var ”mannen i den vita tröjan” som lugnt och avslappnat gick fram till och tog tag i armen tillhörande en ligist i full fart att krossa ett butiksfönster? Som i ett annat klipp tog en gatusten i från en annan våldsverkare, som om det vore den mest naturliga saken i världen att ingripa mitt i en kaosartad situation? I en annan bild, exklusivt tagen av GT:s fotograf, syns han hindra en maskerad person från att närma sig en polisbil.

 

Dagen efter var mysteriet löst: 40-åriga Murphy Alex var mannen i den vita tröjan. Göteborgs nya hjälte. 

 

I olika medieintervjuer har Murphy sagt att ingripandena var självklara för honom och att han inte kände sig rädd när han klev in för att avstyra förstörelse och konflikt. För detta har han hyllats och redan hunnit bli inbjuden till Stadshuset i Göteborg och tackad som sig bör av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M). Och redan har en annan moderat politiker, Gustaf Göthberg, nominerat Murphy Alex till Göteborgs prestigefulla förtjänsttecken. Det skulle vara, som det brukar heta i kvällspressen, en riktig skräll om han inte får det.

 

Murphy Alexs agerande aktualiserar det faktum att Sverige saknar en civilkuragelagstiftning – och visar också på det problematiska i en lagstiftning som tvingar människor till ingripande. 

 

Den stora och välförtjänta uppmärksamhet som Murphy Alex fått för sina insatser i söndags handlar inte bara om det civilkurage han uppvisat, utan om hur hans konkreta gärning inspirerar och får oss alla att känna större tillit och trygghet i en kaotisk situation. Civilkurage är en smittande gärning som visar på att individen kan göra betydande positiva insatser för sin omgivning. Ju fler som vågar säga ifrån mot dumheter, desto tryggare blir det offentliga rummet.

 

Tanken på att straffa människor som inte ingriper vid fara för brott genom en civilkuragelag går rakt mot vikten av att inspirera och ge människor verktyg för att själva kliva fram och vara den hjälte man i sina bästa stunder vill och vågar kunna vara.

 

Framöver bör Murphys Lag i stället formuleras som följer: ”Vid tvivel, fråga dig själv: Vad skulle Murphy Alex ha gjort?”

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida