Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Moderaterna är ett grönt parti

Preem i Lysekil får inte bli offer för de rödgrönas klimatnationalism.Foto: HENRIK JANSSON
Johan Hultberg (M), västsvensk riksdagsledamot.Foto: RENE JARAMILLO
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Moderaterna som miljöparti. Opportunism eller realism? Så kan frågan om Moderaternas gröna bonafides formuleras nu när Moderaterna försöker bryta politikens sommarstiltje med flera gröna frågor. 

 

Dels har frågan om kärnkraft aktualiserats än en gång, efter att Moderaterna och Liberalerna visat en välkommen borgerlighet enighet i ett debattutspel på Dagens Nyheter: ”Svensk elproduktion som bygger på vattenkraft, kärnkraft och en växande andel vindkraft är renast i hela EU. Här finns unika förutsättningar att leda den gröna omställningen – inte bara i Europa utan i världen. För att det ska bli möjligt krävs kraftfulla politiska åtgärder: Vi måsta ställa om Sverige och fasa ut de fossila bränslena”, skrev Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni gemensamt i måndags och föreslog en ny, modern lagstiftning för att möjliggöra för nya svenska kärnkraftverk.

 

Intressant nog var Kristdemokraterna, som bekant ett kärnkraftspositivt parti, inte med i debattkonstellationen.

 

Dels har Moderaterna under sommaren varit den tydligaste förespråkaren för ett regeringsgodkännande av Preems planerade utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil. Senast i raden av moderata debattinlägg i frågan är signerad riksdagsledamoten Johan Hultberg (M), hemmahörande i valkretsen Västra Götalands läns norra. På Svenska Dagbladets debattsida skrev Hultberg häromdagen att EU:s klimatpolitik undermineras om regeringen inte säger ja till utbyggnaden. Klimatnationalism används av Hultberg som ett talande begrepp om Miljöpartiets kortsynthet.Perspektivet är angeläget då de så kallade grönas enögdhet i frågan bortser både från den ökade biobränsleförmågan och från det faktum att anläggningens kapacitet antingen kommer byggas i Sverige med våra miljöregler, eller någon annanstans med troligtvis sämre och mindre hårda krav. För att inte tala om jobben som skapas i Lysekil kring anläggningen. 

 

Bland annat skriver Johan Hultberg att: ”Säger regeringen nej till Preems tillståndsansökan menar jag att regeringen bryter mot principen om att Sveriges klimatmål inte får nås på ett sätt som innebär att växthusgasutsläppen ökar utanför Sveriges gränser. Därmed skulle regeringen agera i strid med Sveriges klimatpolitiska ramverk vilket skulle underminera detsamma och på sikt riskera hela ramverket. Ramverket består bara om partierna som ställs sig bakom det inte bara i ord utan också i handling respekterar det.

 

Klimatnationalismen har skapat offentliga konvulsioner i regeringen. Moderaterna visar på ett betydligt mer realistiskt och ansvarstagande perspektiv genom att sätta Preems anläggning i Lysekil i ett europeiskt och globalt perspektiv. Moderaterna är de vuxna i det gröna rummet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.