Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Moderat hundvisslande överröstar inte mobben

Donald Trump, på väg att avgå som USA:s president.
Foto: DELCIA LOPEZ/AP/TT NYHETSBYRÅN
Jan Ericson (M), västsvensk riksdagsledamot.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Medan högerextrema flockats till amerikanska plattformen Parler startar den västsvenska riksdagsledamoten Jan Ericson (M) ett konto på den kritiserade plattformen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Det finns en anledning till att stormningen av den amerikanska kongress- och senatsbyggnaden The Capitolium i Washington D.C. underlättades via kommunikationsappen Parler: Till skillnad från exempelvis Facebook Messenger eller What's App har Parler en tydlig politisk slagsida mot det högerkonservativa hållet.

I USA har appen tydligt associerats med anhängare till president Donald Trump och den så kallade ”alternativa” högern. En av appens finansiärer och mest kända privata ägare utgörs av Rebekah Mercer, en känd bidragsgivare till diverse konservativa amerikanska politiker och intressegrupper, så även Donald Trump.

Mercer har förklarat sin investering i Parler genom att tydligt politiskt positionera appen som en motpol mot vad hon kallat för ”det ständigt ökande tyranniet och hybrisen” från sociala medieplattformar som Twitter och Facebook. Vidare har Mercer sagt att Parlers syfte är att vara en ”fyr” för alla de som värdesätter sin frihet, yttrandefrihet och sitt privatliv. 

Att Twitter sedan en tid tillbaka, även före Donald Trumps uppvigling den 6 januari, har försett den snarstuckna presidentens tweets med vad som i praktiken är lögnstämplar då han twittrat direkta felaktigheter och vilseledande påståenden, har inte uppskattats av den amerikanska högern och den konservativa flygeln av det politiska spektrat. 

I den förvirrade konservativa ankdammen har det setts som censur och politiskt ställningstagande av techbolagen. I stället flockades president Trumps anhängare, såväl normala, missnöjda Trump-supporters som mer extrema element, till Parler efter Trumps valförlust.

Den amerikanska Anti Defamation League, som startades som en vakthund och rapportör mot antisemitism men som numera arbetar brett mot grupper som sprider hat, har pekat ut Parler som en ny samlingsplattform för konspirationsteoretiker, den amerikanska vit maktrörelsen, islamofober, extremister och våldsförhärligande krafter i en livsfarlig cocktail. Förintelseförnekande är också vanligt förekommande bland användarna. Redan den 12 november slog ADL fast att: ”Då miljoner av konservativa flockas kring sajten, riskerar Parler att bli en högerextrem ekokammare som kan förvärra politisk polarisering och oenighet”.

Parlers extremt snabba tillväxt tog dock slut för ett par dagar sedan då Amazon, Apple och Google ströp tillgången till tjänsten. Detta efter att Parler, enligt nämnda bolag, inte har gjort tillräckligt stora insatser för att kväsa hatfulla och våldsförhärligande inlägg. 

Från den svenska horisonten finns det få amerikanska kulturstrider som inte kan anammas av svenska aktörer. Så har också blivit fallet med Parler, då flera högerpolitiker tagit ställning för Parler och gjort hela saken till en fråga om yttrandefrihet. Bland annat riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har twittrat att ”Parler verkar vara nice” och har klagat över att Apple, vars iPhone riksdagen tilldelat svenska riksdagsledamöter som arbetstelefoner, ”stryper svenska riksdagsledamöter från en plattform”. Även på Västkusten har den ständigt konträra riksdagsledamoten från Sjuhärad, Jan Ericson (M), meddelat att han skaffat sig ett konto på Parler och förfärats över att inte längre kunna använda tjänsten. 

Parlers öde har ingenting med yttrandefrihet att göra. Det svenska moderata hundvisslandet kan inte överrösta den amerikanska högerextrema mobben.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida