Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

"Min bild är att MP inte längre finns"

Henrik Munck (-), ordförande i SDN Västra Göteborg. Foto: PRIVAT

Göteborgspolitikern Henrik Munck kommer inte att lämna sina förtroendeuppdrag. Däremot lämnar han Miljöpartiet: "MP kan ju inte sitta och styra i en stad där vi knappt lyckats bygga en enda cykelbana." 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

"Efter Henrik Muncks offentliga mediala utspel har förtroendet skadats och kommunfullmäktigegruppen anser därför att Henrik Munck inte längre kan ha några uppdrag för Miljöpartiet. Om han inte självmant väljer att avgå från sina poster blir han i praktiken kvar som politisk vilde.

 

LÄS MER: GT LEDARE: "Demokrati handlar inte om rätt eller fel" 

 

Citatet kommer från det pressmeddelande som MP i Göteborg skickade ut i mitten på februari. Detta efter en serie av Västlänkskritiska artiklar som följdes upp av att Munck, i dag ordförande för SDN Västra Göteborg och vice ordförande i Trafiknämnden, utmanade kommunalrådet Ulf Kamne om gruppledarposten. Munck förlorade och togs helt bort från partiets fullmäktigelista inför höstens val.

 

Henrik Munck själv har dock svårt att se vad han skulle ha gjort för fel. Och han tänker inte lämna sina poster. Däremot ger han ett exklusivt besked till GT:

 

Du lämnar Miljöpartiet?

 - Ja och nej. Min bild är att det miljöparti jag en gång gick med i, inte längre finns. Det rationella, långsiktiga helhetstänkande miljöparti som många både vill ha och hoppas på, det finns inte längre. Tyvärr. Jag önskar verkligen att det hade funnits. 

 

En av de stora stötestenarna för Munck är hur partiet hanterat flyktingfrågan.

 - När vi nu står med väldigt stora problem med att hantera efterdyningarna av migrationsvågen 2015, så har inte partiet kunnat landa i en ny rimlig position. I stället vill partiet bara tillbaka till hur det var innan. Politiken drivs bara utifrån att det ska vara emot SD. Det skymmer allt rationellt politiskt arbete.¨ 

Det är inte det enda som Munck är kritisk mot.

 - Mitt personliga intryck efter den här mandatperioden är att många politiker lider av att de inte har koll på sin egen stad. I Malmö cyklar man runt staden på 20 minuter. I Göteborg, med Tynnered i ena ändan och Bergsjön i andra, så är det som att bo i två helt olika städer. Det finns massor av människor som aldrig sätter sin fot på Hisingen, det är massor av folk på Hisingen som knappt sätter sin fot på andra sidan. 

 

LÄS MER: GT DEBATT: "MP delansvarigt för allvarliga samhällshällsproblem" 

 

Enligt Henrik Munck påverkar detta politikernas förmåga att se de problem som finns.

 - De flesta politiker går in som lekmän, och tanken är att man har någon form av lokalkännedom och en känsla för samhället. Och när man då inte har det, om man aldrig vistas i Nordost överhuvudtaget, då är det klart att det är svårt att till slut ha något vettigt att tillföra.

Hur löser man det då?

 - Till att börja med så behöver vi halvera antalet politiker i Göteborg. Färre och mindre nämnder. Vi behöver hälften så många av dagens typ av politiker. Sen så behöver förvaltningsfolk jobba mer ute i verkligheten. 

 

Munck lägger till:

 - Vi behöver stärka lokalsamhället. Jag tror att vi behöver en ny typ av lokala samhällsråd, med representanter för idrottsföreningar, skolor, kyrkor, företagare tillsammans med boende och kanske några politiker på den lokala nivån. Vi måste koppla ihop medborgarengagemang med personer i just det lokala området.

Nu låter du som en miljöpartist.

 - Jag försöker ju driva det som Miljöpartiet egentligen ska handla om. Det som MP har i sitt partiprogram är bra idéer, och det är bara synd att man väljer att inte driva de frågorna. 

 

Och nu har du kommit till vägs ände med Miljöpartiet. Du har ansökt om utträde ur partiet. Du sitter kvar som ordförande för Västra Göteborg, du sitter kvar i Trafiknämnden. Du blir en politisk vilde.

 - Vad man vill sätta för politisk etikett, det är upp till andra.

 

LÄS MER: DEBATT: "Mina MP-kamrater har rasistkortet ständigt redo"

 

Fast partiets fullmäktigegrupp menar ju att du inte för partiets talan i trafikfrågor, och att det saknas förtroende för dig. 

 - Jag förstår att det finns flera som inte delar de åsikterna som jag för fram. Men jag tycker ändå att det är viktigt att veta, att om man säger att det saknas 50 miljarder i kringinvesteringen för Västlänken, är det en grund för att man ska bli av med sina uppdrag inom trafikområdet? Att jag fört fram att MP inte tar utsatta områden på allvar - är det en grund för att få lämna sina uppdrag?

 

Henrik Munck menar att han har ett rent samvete gällande inte minst trafikfrågorna.

 - Det är väl snarare som så att Miljöpartiet borde ha lämnat det rödgröna samarbetet i Göteborg. MP kan ju inte sitta och styra i en stad där vi knappt lyckats bygga en enda cykelbana. Man säger att det ska vara en cykelstad och vi avsätter jättebelopp i budgeten men lyckas inte bygga några cykelbanor. Då är det ju något som har havererat. 

 

Kommer du lämna dina poster om du får de förklaringar som du efterfrågar?

  - Nu är det en hypotetisk fråga.

Men det parti som du fram tills alldeles nyligen har varit medlem i, har representerat och som har gett dig förtroende, har du nu självmant valt att lämna. Varför inte lämna uppdragen också? De tillhör ju partiet.

 - Västra Göteborg har en väl fungerande nämnd och förvaltning. Jag har som ordförande drivit igenom en stor strukturell reform i form av att avveckla Tynneredsskolan som en del i arbetet för att förbättra ett utsatt område. Vi har haft en tuff ekonomi och fått jobba med svåra ekonomiska frågor under hela året. Nu stängde vi bokslutet på vår ekonomi på 2,4 miljarder kronor med en avvikelse på 10 000 kronor. Om Miljöpartiet kommer och förklarar för mig att det är något i mitt uppdrag som jag har gjort så dåligt att jag inte kan sitta kvar, så ska jag ta ställning till det. Men jag ser inte det.

 

Vilken moralisk rätt har du att sitta kvar?

 - Min bild är att sättet man gjort sig av med mig har inte gått till på ett korrekt sätt. Jag har inte fått möjlighet att veta konkret vad de menar att jag gjort fel, och jag har ännu mindre fått möjlighet att bemöta det. 

Så vad händer nu?

 - Jag vill fortsätta att jobba för Göteborgs utveckling i någon form. Nu går jag skilda vägar med Miljöpartiet. Helt ärligt så vet jag faktiskt inte vad som är nästa steg. Det är där jag står just nu.

 

Henrik Munck avfärdar dock inte tanken på att framöver engagera sig partipolitiskt i ett annat parti. Han säger att flera har hört av sig, "från flera olika håll".

 - Om man för fram kritiska åsikter om Västlänken så finns det ett antal partier man inte är välkommen i. Det förenklar diskussionen om min politiska framtid.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!