Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

”Migrationspolitiken är en själsfråga för Liberalerna”

Sedan ett par veckor tillbaka är 24-åriga Soroush Rezai återigen ordförande för LUF Väst, som gjort sig kända som ihärdiga aktivister och kritiker av Kina och diktaturens agerande i Hongkong. När GT Ledare träffar liberalen är det dock svårt att undgå Liberalernas politiska kris – och framtid.

OPINIONSINTERVJU. Sveriges mest pigga och aktivistiska distrikt av Liberala ungdomsförbundet har fått en nygammal ledare vid rodret: 24-åriga Soroush Rezai är sedan ett par veckor tillbaka återigen ordförande för LUF Väst. 

– Det finns egentligen inte så mycket intressant att säga, inleder Rezai när jag ber honom beskriva sig själv. Men det finns det givetvis. Född och uppvuxen i Borås var det en skoluppgift på gymnasiet som fick honom att bestämma sig för att gå med i Liberalerna och ungdomsförbundet LUF. 

Det politiska och ideologiska vägvalet är hans eget, givet att hans föräldrar fick fly från Iran under 1970-talet på grund av hans pappas dåtida politiska engagemang som kommunist. Själv säger Rezai att han inte var så intresserad av politik förrän den där skoluppgiften där han och hans klasskamrater skulle ställa frågor till partier på torget. 

Således låter det som en folkpartistisk våt dröm: Att genom skola och utbildning genomgå ett politiskt uppvaknande som leder till ett liberalt engagemang.

Till vardags arbetar Soroush Rezai som politisk sekreterare åt Liberalerna på kommunhuset i Borås. Kommunpolitiken är inte sällan en övning i praktisk politik, men den ideologiska sprängkraften finns närvarande hos Rezai när han pratar om kommunpolitiken.

 – Det finns en ständig diskussion om Borås kommunala förlustbolag. I Borås finns det en tradition, lite som i Göteborg, att det skapas bolag lite då och då.

I dag går det tyvärr inte att prata politik med en liberal utan att prata om Liberalernas existentiella kris. Soroush Rezai vill att Liberalerna pratar politik igen och pekar på att det finns en massa frågor som partiet borde föra fram. Liberalerna som sjukvårdsparti, exempelvis. 

– Det går bra för oss i många kommuner. Vi har duktiga kommunpolitiker. Liberalerna styr sjukvården i de tre största regionerna, i Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Det tänker man kanske inte på, inte minst för att vi själva inte lyfter fram det. Och tyvärr är det inte lokal- och regionpolitikerna som syns.  

Gällande rikspolitiken har Rezai tydliga åsikter. Det pågående kalla kriget mellan Nyamko Sabuni och regeringen om migrationspolitiken är enligt honom en illa vald strid.

 – Det tjafsas just nu om migrationspolitiken, men då glömmer man att Liberalerna i mångt och mycket består av medlemmar som en gång i tiden var med och gömde flyktingar. Det är klart att det finns många liberaler som inte är så taggade på ett extra val om man bryter Januariavtalet med anledning av migrationspolitiken och en formulering som handlar om särskilt ömmande fall. Det är en sorts själsfråga för Liberalerna. 

Soroush Rezai menar att Nyamko Sabuni har rätt i sak, att det är Liberalerna som hedrar avtalet.

 – Det är supertydligt att Centerpartiet och Miljöpartiet bryter mot Januariavtalet. Där har vi rätt, vi ska inte vara en dörrmatta för något annat parti. Bryter de mot avtalet så ska vi reagera och kanske till och med lämna. Det är inget konstigt med det, säger Rezai innan han lägger till:

 – Men de här konstanta försöken att försöka hitta kryphål och försöka komma ur avtalet är tröttsamt och skadar förtroendet för Liberalerna. Det kanske inte är så att man försöker hitta en väg ut, men det ser ut så. 

Soroush Rezai.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

LUF-ledaren i Väst varnar för konsekvenserna av ett extra val som kan stå Liberalerna dyrt.

 – Blir det ett extra val som gäller bara för riksdagen, så tror inte jag att så många kommun- och regionaktiva är särskilt sugna på att kampanja. Jag tror att Liberalerna åker ur riksdagen med huvudet före vid ett extra val. Det kanske behövs för att partiet ska skärpa sig.

Vådligheten blir större när man betänker att LUF skulle vara en nyckelspelare i Liberalernas kampanjarbete.

 -  LUF är ju för öppna gränser och en human flyktingpolitik. Vi kommer inte vara taggade att gå ut och kampanja för Liberalernas riksdagsplats om partiet spräcker Januariavtalet på grund av en migrationsfråga. 

 - Jag tycker personligen att vi kan ta emot 150 000 människor per år. Problemet är inte att det kommer människor hit som söker skydd, problemet är att vi har ett system som inte tillåter människor att komma in i samhället och ta ansvar för sin situation. I stället hamnar alldeles för många människor i bidragsfällan vare sig de vill eller ej  och det systemet vill både M och S upprätthålla.

Rezai pekar på flera misstag som Liberalerna gjort den senaste tiden.

 – Om vi lugnar oss lite och visar allt som vi har åstadkommit under mandatperioden så tror jag att vi klarar riksdagsspärren. Jag tycker att vi skulle ha ingått i regeringen, för nu kan vi inte ta riktig credd för våra segrar. Nu går ju sossarna ut och pratar om att det är bra att vi avskaffar värnskatten.

 – Centerpartiet är ju smarta, de är med på presskonferenser med regeringen och tar åt sig äran av sina segrar. Liberalerna gör ju inte det på grund av någon slags beröringsskräck gentemot Socialdemokraterna. Det är märkligt. 

Så vem vill Soroush Rezai då se som statsminister? Stefan Löfven eller Ulf Kristersson?

 – Det enda svaret på den frågan är Nyamko Sabuni. Som liberal är det korkat att sitta och prata om Löfven eller Kristersson. Jag vill ju att Liberalerna blir det största partiet, men det verkar inte som att den glöden finns på alla håll i partiet.

Vi ser framåt, efter valet 2022. M, KD och SD i någon form av samarbete är nära att ta regeringsmakten. Det enda som krävs för att Ulf Kristersson ska bli statsminister är att Liberalerna backar upp. Vad vill du se hända då?

 – Om man som regeringsbildare är beroende av Sverigedemokraternas stöd så ska inte Liberalerna stötta det alternativet. Sen behöver inte Liberalerna stötta Stefan Löfven heller. 

Fråga: Du ser en roll för Liberalerna som ett mitten-oppositions-parti oavsett vem som bildar regering?

 – I så fall är det bättre. Då får man förhandla med oss. Men Liberalerna ska inte aktivt stötta en regering som kräver stöd av SD.

– Om ett parti som Liberalerna, som brinner för internationell solidaritet, ska samarbeta med ett parti som SD, som bara över ett dygn bytte fot från kompakt EU-motstånd till att vara för det svenska EU-medlemskapet... Jag ser inte en poäng i att samarbeta med ett parti som utmålat Liberalerna som sin främsta ideologiska fiende.


Soroush Rezai.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Framöver vill Soroush Rezai att Liberalerna vågar prata om politik igen och inte begraver sig i frågan om ja eller nej till Januariavtalet eller ja eller nej till SD. 

 – Vårt problem är att vi varken tar ansvar för de 73 punkter som vi enats med regeringen om, eller det faktum att vi faktiskt är ett oppositionsparti. Det är en jättestor vinst att regeringen har tillsatt en utredning om att förstatliga skolan, men Liberalernas partiledning verkar inte tycka det. Ingen pratar om vår politik, inte ens vi själva.


Soroush Rezai leder LUF Väst som gjort sig kända för sina många protestaktioner utanför det kinesiska konsulatet i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.