Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Måste Liseberg köpas upp av Gekås för att öppna?

Att Liseberg måste hålla stängt medan Gekås i Ullared får hålla öppet är, som Anders W. Jonsson (C) säger, koko.
Foto: ADAM IHSE/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Oavsett verksamhet måste regler vara likvärdiga och rättvisa. Liseberg måste kunna ges samma förtroende som exempelvis Borås Djurpark.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Lisebergskaninen har under året varit permitterad. Medan åkattraktionerna satts i malpåse och godishjulen samlat spindelväv har dock andra besöksdestinationer kunnat hålla öppet. Att shoppa på Gekås i Ullared, strosa runt på Skansen i Stockholm eller kika på bomullshuvudtamarinen på Borås Djurpark har varit fullt möjligt för alla och envar utan att begränsas av 50-personersregeln. Men för exempelvis Skara Sommarland och den kommunala nöjesparken Liseberg har det varit omöjligt att hålla öppet för blott 50 besökare.

De olika reglerna och orättvist olika förutsättningarna för likartade publika destinationsverksamheter har varit både förvirrande och frustrerande för arrangörer och för medborgare. Vad som är skillnaden på en utomhus djurpark och ett utomhus nöjesfält är inte uppenbart, förutom köandet till olika åkattraktioner som givetvis kan struktureras upp på olika vis. 

Lägg till detta att fotbolls- och hockeyarenor med tusentals platser inte tillåts släppa in fler än 50 personer alldeles oavsett hur många säten eller hur många olika sektioner det finns, och det står tydligt att regeringen helt enkelt varit både senfärdig och utan någon tydlig ambitionsnivå för att skapa enkla och för alla acceptabla regler. 

En så enkel sak som att ta fasta på och utgå från en destinations totala yta hade exempelvis kunnat vara en lösning.

Därför är det både välkommet och rimligt att Centerpartiet tagit ett initiativ till en ändring av ordningslagen, den som bland annat satt käppar i hjulet för ”tivolinöjen och festtåg”, som det heter. Göteborgs-Posten rapporterar att Centern vill ändra delen som reglerar deltagarbegränsningen. Partiet har agerat genom ett initiativ i socialutskottet, och föreslår att lagen framöver ”utgår från verksamhetens möjlighet att undvika trängsel”. Den vice partiledaren Anders W. Jonsson, tillika läkare, säger i GP att:

– Det är uppenbart att ordningslagen fungerar dåligt i det här avseendet. I dag räknas till exempel hela Vasaloppets sträcka som en idrottsanläggning där max 50 personer får vara samtidigt. Det här tycker folk är fullständigt koko, att Ullared får ha öppet med flera tusen besökare medan Liseberg måste hålla stängt.

Koko var ordet. Men om Centerns initiativ kommer leda till en uppluckring för exempelvis Liseberg återstår att se. I grunden handlar det om en likställning och en harmonisering som ska ta bort de oförståeliga orättvisor som råder mellan olika verksamheter.

Samtidigt har regeringen aviserat att man vill göra förändringar så att det ska gå att begränsa antalet personer i exempelvis handeln, något som bland annat skapar oro vid köpkolossen Gekås i Ullared.

Oavsett vilka förändringar som görs borde en rimlighets- och rättviseaspekt gälla. Förutsägbarhet och likvärdighet måste vara ledord för ändringar av ordningslagen. För inte kan det vara som så att Liseberg i praktiken måste köpas upp av Gekås i Ullared och omvandlas till en stor utomhusbutik med försäljning av diverse billighetsvaror i stället för åkattraktioner, för att kunna slå upp portarna?


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida