Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Måste Gui Minhai dö innan han kan hedras?

Nya Gui Minhais torg i Göteborg invigdes av bland andra Sandra Daniel, ordförande vid LUF Väst, under måndagen.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
De liberala budskapen var svåra att missa på nya Gui Minhais torg i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Kulturnämndens beslut att avslå förslaget om att ändra namn på Grönsakstorget till Gui Minhais torg hjälper inte en svensk medborgare som behöver allt stöd han kan få.

Den av Kina kidnappade och folkrättsligt vidrigt fängslade och politiskt förföljda poeten, förläggaren och tidigare göteborgaren tillika svenska medborgaren Gui Minhai är inte bortglömd. Inte i Göteborg, inte heller i Tyskland där han nyligen fick ta emot den senaste i en lång rad av yttrandefrihetspriser: 2020 års Johann-Philipp-Palm-Preis für Presse- und Meinungsfreiheit av Palm-Stiftung.


Även i Göteborg fortsätter han att uppmärksammas, inte minst av de liberala krafterna. Under måndagen ny-invigdes Grönsakstorget med sitt nya namn: Gui Minhais Torg. Valet av plats är knappast en slump: Vid Grönsakstorget ligger det kinesiska konsulatet i Göteborg.


Tyvärr är det än så länge inte en helt igenom officiell namngivning, då en enig kulturnämnd i Göteborg under måndagen avslog ett förslag från Liberala Ungdomsförslaget i Väst om att på riktigt byta namn på torget  – ett initiativ för att sätta ökad press på Kina att frige Gui. Inte minst hade det för kommunisterna varit en daglig, nedrig påminnelse att få all sin post levererad till ett torg vars namn påminde diktaturens utpost på Västkusten om att Kinas kontinuerliga brott mot de mänskliga rättigheterna inte är bortglömt.


Kulturnämnden hänvisade till tröttsam formalia: Att en person måste ha varit död i minst fem år innan det kan vara aktuellt att överväga att namnge en plats eller gata efter vederbörande och att det strider mot God ortnamnssed, där etablerade och hävdvunna ortnamn inte ska ändras. Det är regler som under normala omständigheter är rimliga – men diktaturer följer inte formalia och inte heller är det normalt att en kommunistisk stormakt kidnappar, straffar och fängslar en svensk medborgare på grund av vad han publicerat och skrivit från sitt tidigare förlag i Hongkong. 


Därför hade det varit på sin plats att göra ett tillfälligt undantag. Kultur- och stadshistoria i all ära, men Gui Minhais nöd är här och nu. 


I dagsläget är det ingen som vet, troligtvis inte ens myriaden av olika fraktioner inom enpartistaten Kina, om Gui Minhai någonsin kommer att släppas fri från fångenskapen och tillåtas återvända till Sverige. Om Gui Minhai dör i fångenskap har han ingen nytta av ett omdöpt torg som en hedersbetygelse. Det är nu budskapet behöver skickas till Kina. Kulturnämnden i Göteborg borde skämmas.


Kommuner kan och ska inte bedriva utrikespolitik. Men att uppmärksamma en medborgare och tidigare invånare som kidnappats och tystats av yttrandefrihetsskäl är själva grunden till vad kulturpolitik bör handla om.  

Under invigningen av Gui Minhais torg i Göteborg höll flera unga liberaler anföranden för att uppmärksamma nyordningen på Grönsakstorget. Liberala Ungdomsförbundets ordförande i Väst, Sandra Daniel konstaterade att: 

 – Utan demokratikämpar som Gui Minhai så har vi ingen mötesfrihet och yttrandefrihet. Att då låta platsen vi står på, som kommit att bli en symbol för mötesfrihet med grönsakshandel som knutpunkt, att i stället kallas för Gui Minhais torg är en väg att gå i solidaritet med och för Gui Minhai.


Den liberala aktionen för yttrandefrihet gick inte konsulatet spårlöst förbi. Medan diktaturens röda skynke rörde sig lite lojt i den ljuva majluften, sågs ett ensamt fönster stå på glänt på konsulatets tredje våning. Skanderingarna med bland annat fraserna ”CCP - set him free!” och ”Gui Minhai – that´s our guy!” var inte bara en protest, det var ett enkelt konstaterande: Det bästa sättet att tysta de för Kina obekväma protesterna och slippa jobbiga liberaler är att släppa Gui Minhai fri. 


Simona Mohamsson (L) håller anförande utanför det kinesiska konsulatet vid Gui Minhais torg i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.