Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

"Människor ringde till mig och grät"

David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: Csaba Bene Perlenberg
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

KD skulle lika gärna kunna stå för Krisdemokraterna. Men David Lega är lugn. "Vi klarar det här", säger han och pekar på flera politiska segrar under den gångna mandatperioden. Och så tycker han till om sin partiledare Ebba Busch Thors valturné med Bert Karlsson i samtal med GT:s ledarsida.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

LEDARINTERVJU. David Lega är nästan provocerande lugn. På riksplan kämpar Kristdemokraterna för sin politiska överlevnad. Om siffrorna i GP:s Sifo-mätningar är med verkligheten överensstämmande gäller samma läge även i Göteborg. Och självklart har Lega en åsikt om resultatet:

 - Det är svårt att rikta kritik mot en mätmetod utan att framstå som en dålig förlorare. 

Jag anar ett "men".

 - Jag säger ju själv till sossarna att det inte är fel på rankingen, utan att det är fel på dom, när de hävdar att metoden bakom Svenskt Näringslivs företagsranking där Göteborg hela tiden hamnar på sämre plats år efter år inte är trovärdig. Med det sagt, så tycker jag att det är svårt med en övre åldersgräns i en opinionsmätning. Människor över 79 års ålder har också rösträtt. Vi vet att det finns många på äldreboenden som tycker att vi är bäst. Det är lite taskigt att exkludera den gruppen.

 

LÄS MER: GT LEDARE: Demokraterna måste bekänna färg 

 

"KD har blivit mer relevanta inom fler politikområden"

Lega menar att KD blivit mer relevanta i staden under de fyra senaste åren och pekar på företagsfrågorna, bostads- och trafikpolitiken som områden där KD lyckats profilera sig: "Vi har blivit ett etablerat parti i Göteborgspolitiken. Man lyssnar på oss i alla frågor. Man vill inte hålla med oss, men det är viktigt att veta vad vi tycker."

 - De första fyra åren som jag var kommunalråd var det bara äldreomsorg och förskolefrågor som de andra partierna var intresserade att prata med oss om. Men det har lett till långsiktig framgång och konkreta segrar. Det hade aldrig blivit en central grundskole- eller en förskolenämnd om det inte hade funnits en rädsla hos S att förlora kontrollen om frågorna.

Välfärdsfrågorna kommer vara det enskilt viktigaste området framöver. Tidigare och emellanåt har det även varit KD:s profilfrågor. Ändå lyfter det inte för er. Varför inte?

 - Vi är många fler partier i Göteborg som slåss om rösterna. Centern är på väg in. Feministiskt initiativ kanske inte åker ut, trots att de inte ens lagt en egen budget. Vi kan bli elva partier i fullmäktige. Det är klart att det påverkar våra och andras möjligheter.

 

"Jag vill vara ärlig om att vi måste prioritera bort vissa saker"

David Lega menar att välfärdsfrågorna inte bara får stanna vid en diskussion om vad olika partier ska satsa på:

 - Vi tycker att det är orimligt att satsa på en kommunal mjölkgård när det enligt Stadsledningskontoret finns fem kommunala äldreboenden i Göteborg som inte får kvällsmat. 

Däri ligger enligt Lega KD:s nischmöjlighet:

 - KD ska rikta sig till den väljargrupp som förstår att det är enklare att prioritera någonting, men svårare att säga att man prioriterar bort något annat. Det är exempelvis fel med generella subventioner för busskort när vi har för stora barngrupper i förskolan. Det är onödigt. Jag vill inte dras mot det populistiska hållet. Jag vill vara ärlig i de här målkonflikterna.

 

LÄS MER: GT LEDARE: Liseberg har förstört Göteborg 

 

"Det är inte sjyst mot göteborgarna"

Det verkar ändå som att KD i ett läge när det är oklart om ni klarar riksdagsspärren håller ihop. I andra partier där det har krisat betydligt tidigare...

 - Det är väl enda fördelen med att vara van vid det här, att man tar det lite lugnare, avbryter Lega, skrattar högt och lägger till:

 - Men nu får vi äntligen prata politik. Mellan valrörelserna stjäl de större partierna allt syre. Vi klarar det här. Sen så hoppas jag personligen att vi kommer prata mindre om det politiska spelet och mer om just politik. Och det tror jag väljarna vill också.

Det nystartade partiet Demokraterna får i den senaste GP-Sifo-mätningen över 18 procent. Är inte det ett rejält underbetyg till er på den borgerliga planhalvan? Varför går dessa röster inte till den borgerliga oppositionen?

 - Det är svårt att hävda sig mot ett parti som lägger en budget som inte går ihop ekonomiskt. Det måste granskas mer av er journalister. Jag tycker att det är jätteviktigt att ta politiken på allvar. 

Efter 24 år av borgerlig opposition - vet alliansen ens hur man ska styra Göteborg om ni tar över makten?

 - Ja. Vi har lagt ner väldigt mycket tid och kraft de senaste fyra åren på att förbereda oss. Vi har ju sett otaliga exempel de fyra senaste åren på hur illa det går när man inte är synkade. Om inte Trafiknämnden pratar med Fastighetsnämnden eller Stadsbyggnad, så ser vi ju att projekten havererar. De rödgröna kan ju bevisligen inte styra. Vi ser ju hur illa det går när tre partier styr i minoritet och ofta är i opposition mot sig själva. Det går inte att ha det så, det är inte ansvarsfullt. Det är inte sjyst mot göteborgarna.

 

"Det gick inte att vara tyst längre"

På torsdag ska David Lega träffa Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S) i Stockholm. Detta efter att ett videoklipp där han satte ner foten i LSS-frågan blev viralt. Trots cirka 720 000 visningar, tackade Hallengrens företrädare Åsa Regnér (S) nej till att möta Lega i en diskussion om konsekvenserna av LSS-nedskärningarna. Länge tvekade Lega att träda fram i frågan.

 - Jag förväntas göra det bara eftersom jag sitter i rullstol. Risken är att människor inte hade tagit mig på allvar i övriga frågor.

Är det så krasst?

 - Jag förväntas veta allt om tillgänglighet på grund av mitt eget funktionshinder. Jag har ingen aning. Jag kan inte reglerna för lutningen för ramper. Men det gick för långt. Många ringde till mig och grät. Det gick inte att vara tyst längre.

 

"Jag tyckte Ebbas turné med Bert Karlsson var en dålig idé"

På tal om genomslag. Hur reagerade du första gången du fick höra idén om att Ebba Busch Thor skulle ut och turnera med Bert Karlsson?

 - Jag tyckte det var en dålig idé. Även om Bert Karlsson bara är en utfrågare, så förknippas han fortfarande så mycket med Ny Demokrati. Men jag har egentligen inga problem med att han ställer kritiska frågor till Ebba, jag har en hel del kritiska frågor jag skulle vilja ställa till Bert. 

Nämn en.

 - Som människosynen han hade i Ny Demokrati. Saker han sa till andra partiledare och om människor rent generellt.

Har det varit bra eller dåligt för Kristdemokraterna att Busch Thor gjort de här framträdandena med Bert Karlsson?

 - De har varit väldigt välbesökta. Om det ger något eller inte, det ser vi den nionde september.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.