Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

LUF Väst borde protestera mot Liberalerna i Göteborg

Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Elisabet Lann (KD) sätter ner foten mot Kina.Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Medan Kristdemokraterna rakryggat tar ställning mot Göteborgs samarbetsavtal med Shanghai, väljer Liberalerna att inte stå upp för liberala principer. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Kinafrågan fortsätter att vara högaktuell i Göteborg. Medan Kinas militära aggressioner mot Taiwan accelererar och en diktatorisk våt filt lagts över Hongkongs allt mer tynande liberala existens, är Göteborg något av Sveriges ground zero gällande landets relation till den allt mer hysteriska och vårdslösa kinesiska diktaturen.

Givet biltillverkarna Volvo Cars och Geelys starka fäste i staden är det också givetvis extra känsligt med Sveriges relation till Kina just i Göteborg. Inte minst här har konsekvenserna av det kommunistiska styret tydliggjorts, då diktaturen kidnappat den svenska medborgaren och tidigare Göteborgaren Gui Minhai på grund av dennes tidigare förlags- och bokhandelsverksamhet i Hongkong.

Därmed har Göteborg också ett särskilt ansvar att beakta när det kommer till Kina. Varje chans till tydliggörande och avståndstagande är en chans att markera ogillande mot Kinas destruktiva beteende.

Under onsdagen har kommunstyrelsen (KS) i Göteborg just en sådan chans. Då behandlas ett Göteborgsförslag om att avbryta kommunens samförståndsavtal med Shanghai. Tidigare har Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet varit starka kritiker av avtalet. Nu ansluter ännu ett parti: Kristdemokraterna bryter med allianslinjen och skriver i ett yttrande inför KS att ”Kristdemokraterna anser att den fria världen måste stå enade mot den kinesiska regimens systematiska brott mot mänskliga rättigheter och att ett sätt att göra det kan vara att, som en tydlig markering, säga upp partnerskap”. 

Det är ett välkommet ställningstagande som aktualiserar de övriga tre borgerliga partiernas pinsamma hållning att nöja sig med att Göteborg inte ska ingå några nya treåriga uppdateringar eller formulera nya handlingsplaner – men i övrigt behålla avtalet med Shanghai. I praktiken handlar det om att Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet vill behålla status quo och inte riskera uppröra Kina allt för mycket.

Att just Liberalerna i Göteborg inte vill avbryta samarbetsavtalet är särskilt anmärkningsvärt, givet det ihärdiga och för borgerliga partier ovanligt aktivistiska kampanjarbetet mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter som Liberalernas ungdomsförbund LUF Väst kontinuerligt bedriver i just Göteborg. 

Synonymer för ”anmärkningsvärt” är i detta fall: Ryggradslöst och ett totalt svek mot grundläggande liberala principer.

När Liberalerna sviker måste LUF Väst rycka ut. Rimligtvis borde de unga liberalerna protestera utanför Stadshuset inför kommunstyrelsens sammanträde på onsdag med samma plakat och banderoller som brukar användas utanför det kinesiska konsulatet vid Gui Minhais torg. Detta för att påminna Liberalerna men även Moderaterna och Centerpartiet om vikten av att markera mot Kinas förtryck och aggressioner även när det upplevs som obekvämt. 

LUF kan samtidigt passa på att kärleksbomba Kristdemokraterna i Göteborg för deras rakryggade ställningstagande.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida