Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Liberalernas medlemmar har ett vägval framför sig

Axel Darvik (L).Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Göteborgs stadshus.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Göteborgsliberalerna bör bråka lite innan de väljer ny gruppledare.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Axel Darvik föreslås som nytt skolkommunalråd för Liberalerna i Göteborg. Detta efter att en enhällig nomineringskommitté under måndagen presenterade sitt förslag. 

Att partiets kommitté landat på Axel Darvik som sitt förslag är inte konstigt. Han är i dag vice gruppledare i partiets fullmäktigegrupp. Sedan tidigare är Darvik en tongivande röst i stadsbyggnads- och trafikdebatten utifrån ett miljö- och klimatperspektiv, ett politikområde som Liberalerna centralt har signalerat att det finns en ökad ambition att profilera sig i. Som tidigare riksdagsledamot och numera företagare är Axel Darvik onekligen en folkpartist ut i fingerspetsarna. 

Däremot är valet inte okontroversiellt. Givet att Eva Flyborg fick två röster fler än Axel Darvik i medlemmarnas provval är det alltså en omprövning av medlemmarnas röster som nomineringskomittén gjort. En slags ”sammantagen bedömning” har gjorts efter provvalet men även en hearing med de tre kandidaterna som partiet hållit samt enskilda möten. Nu återstår ett medlemsmöte om två veckor där medlemmarna har chans att överpröva nomineringskommitténs förslag. Det är svårt att komma ifrån uppfattningen att nomineringskommittén inte litar på Liberalernas egna medlemmar som redan gett ett tydligt besked i ledarskapsfrågan.

Pär Gustafsson har meddelat att han drar tillbaka sin kandidatur. Eva Flyborg däremot uppger att hon tar sig en funderare. Det är ett rimligt besked givet att hon vann provvalet. I dagsläget finns det ingen anledning att kasta in handduken. Nomineringskommittén är endast, likt provvalet, ett rådgivande forum. I slutändan är det Liberalernas medlemmar som har att bestämma partiets vägval om vilken ledande företrädare de önskar se framöver.

Och bestämma sig, det måste inte bara medlemmarna göra utan även sidoorganisationer som Liberala Kvinnor i Göteborg och LUF i Göteborg. Nu är inte rätt tid för Liberalerna att samla partiet kring en kandidat – nu är tiden för att föra idédiskussioner och bråka om färdriktningen. Samlas gör man efter valet av ny gruppledare och kommunalråd, inte innan. 

Liberalerna i Göteborg kommer att 2022 gå ett val till mötes som för partiet i stort kommer vara en existentiell kamp. Då funkar det inte med folkpartism as usual. Göteborgsliberalerna kommer att behöva föra en tvåfrontskamp: Dels slåss för att Liberalerna klarar riksdagsspärren, vilket det i dag inte finns några som helst tecken på att partiet kommer att lyckas göra. Dels måste partiet för första gången på över ett kvarts sekel föra ett lokalt försvarsval i stället för ett oppositionsval. Då måste Liberalerna stå upp för ett borgerligt minoritetsstyre som fortfarande, när hälften av mandatperioden har passerat, har en hel del kvar att infria på sitt 99-punktsvalmanifest från 2018. 

Både Darvik och Flyborg har sagt att förnyelse är både nödvändigt och prioriterat. Nu är det upp till medlemmarna att bestämma vilken slags förnyelse de vill se. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida