Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Liberalerna ska vara ett parti som gör mer för fler”

Pär Gustafsson (L), i dag utbildningsnämndens ordförande och budgetsekreterare i Göteborgs stadshus, vill bli nytt skolkommunalråd för Liberalerna i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Pandemin har visat att individen även är en social varelse. Det måste Liberalerna i Göteborg ta till sig. Möt Pär Gustafsson som kandiderar till att bli Liberalernas nya skolkommunalråd i Göteborg, i GT Ledares sista del i artikelserien med de tre kandidaterna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Om Pär Gustafsson blir nytt skolkommunalråd i Göteborg behöver han varken byta politikområde eller arbetsplats. Som budgetsekreterare är han redan i dag en av spindlarna i nätet i Stadshuset. Och som ordförande för utbildningsnämnden, med ansvar för stadens kommunala gymnasieskolor, är grundskolenämnden knappast väsensskild materia.

Samtidigt är det just Liberalerna som Pär Gustafsson vill leda i Göteborg, ett parti som sett bättre dagar. 

Hur mår Liberalerna? Är det kul att vara folkpartist i dag?

 – Just nu har vi det lite svårt. Bland annat med medlemsrekryteringar är det motigt. Vi vet inte riktigt vad vi rekryterar till. Vi behöver komma i gång med att utveckla ny politik. Men jag vet ju vad jag vill att Liberalerna i Göteborg ska vara och åstadkomma. Det är ett tufft läge.

Är du orolig inför 2022?

 – Nej, det känns som att vi håller på och stakar ut en plan om vart vi ska. Det kommer ny politik under hösten. 

Är det en politik för hela partiet? Ni har ju varit väldigt splittrade både strategiskt och politiskt. 

 – I den andra rollen som jag har som förbundsordförande i Väst ägnar jag väldigt mycket tid åt att bygga vårt parti starkare. Och det enda som kommer lösa upp knutarna är att vi måste prata med varandra mer. Vi får inte ha förutfattade meningar. Debatterna kan gå heta i sociala medier, och jag tror att liberaler måste ägna mer tid åt att prata med varandra internt. 

Vill du se en återskapad allians på riksplan som går till val tillsammans eller att partierna går till val var för sig?

– Historiskt har det gått bäst för oss när vi har gått till val själva. Som en glad alliansförespråkare i den här stan, så ser jag verkligen fördelar med det borgerliga samarbete vi har. Det är en förutsättning för att vi ska kunna driva igenom liberal politik. Kan vi hitta ett läge där vi kan bilda en ny alliansregering hade jag inte varit främmande för det.

 

Fortfarande är det just den borgerliga enigheten som gett Pär Gustafsson hans mest intensiva politiska minne. Moderaternas valvaka 2006, när de fyra alliansledarna Reinfeldt, Olofsson, Leijonborg och Hägglund utropade valseger, var euforisk.

– Det var det häftigaste jag upplevt. Det gav rysningar. Man visste att man var med om något historiskt.

Samtidigt kvarstår samma konflikt vid nästa val mellan L och C på ena sidan och M och KD på andra sidan. Pär Gustafsson tror att avståndet kan överbryggas, men påminner om att demokrati är en konst i ödmjukhet.

 – Vi behöver i alla sammanhang prata och föra dialog med alla partier. Jag har ingen egen majoritet i utbildningsnämnden. Alla beslut måste förankras och det handlar om ett politiskt hantverk. Sen har vi i vårt parti ett tydligt beslut att det är uteslutet för ett liberalt parti att samarbeta med Sverigedemokraterna. 

 

Pär Gustafsson (L).Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Framöver ser Pär Gustafsson behov av en mer social ådra i den liberala politiken.

– I jakt på nya väljare har Liberalerna satt för stort fokus på ekonomisk politik. Vi måste kombinera försvaret av individens frihet med att människan är en social varelse. Det har inte minst pandemin visat oss. Vi behöver få fram en åtgärdslista på hur vi bemöter den ofrivilliga ensamheten som fanns redan innan pandemin men som har ökat explosionsartat. 

En oväntat positiv effekt av pandemin har dock varit att skoltrötta elever har hittat tillbaka till gymnasieundervisningen igen, tack vare den digitala distansundervisningen.

– Närvaron i gymnasieklasserna har inte varit så här hög på flera år. Vi ser också att elever som inte passar in i klassrumssammanhanget har kommit till sin rätt. Elever som har varit hemmasittande har plötsligt börjat leverera. För den stora merparten har distansundervisningen kanske inte varit det bästa, men för de som har behövt det har det varit bra. De får vi inte glömma när vardagen återvänder.

Mindre bra har det varit med skolplaceringarna i Göteborg, med hundratals elever och föräldrar som protesterat mot var barn och unga har placerats.

 – Det är beklagligt att ingen kunde se detta komma.

Ingen kunde göra det?

– Varken nämnd, förvaltning, skolor eller föräldrar såg det förrän det hade inträffat. Det är uppenbart att man har satt systemet före människan. Det är alldeles för många barn och unga som har kommit i kläm. Det är inte bra, det är fel och det ska rättas till. 

Som en av fyra borgerliga gruppledare kommer Liberalernas nya gruppledare även få rodda bland de många, försenade och fördyrade stadsutvecklingsprojektet som finns i  Göteborg.

 – I grund och botten finns det för många kockar i staden. Vi har många planerande nämnder. Historiskt sett har det funnits många politiker som velat sätta sitt avtryck genom att ”bygga stad”. Då har det varit enkelt att presentera sina visioner, men sedan har verkligheten hunnit ikapp. 

Pär Gustafsson menar att det nu är dags att sätta ner foten kring flera av projekten, men pekar på en ödesfråga för Göteborg som måste hanteras snarast möjligt:

– Infrastrukturen till och från Hisingen är A och O. 

Blev du besviken när linbanan sattes i malpåse?

 – Den blev alldeles för dyr. Jag tyckte inledningsvis att den hade varit en bra, snabb och spännande lösning. Men kalkylen var inte försvarbar. 

Varför ska Liberalernas medlemmar i Göteborg välja dig som ny gruppledare?

 – Liberalerna ska vara ett parti för människor där vi bryr oss om och där vi gör mer för fler. Det finns mycket vi behöver förändra och förnya även i Göteborg. Man vinner val på värderingar och det man vill göra i framtiden. Jag tror att jag kan vara med och bidra till ett närvarande och öppet ledarskap, och jag tror att jag skulle göra det bra. Liberalerna behöver enas som ett lag och dra i gång verkstad.

Pär Gustafsson (L).Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.