Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Liberalerna måste börja trygghetsknarka på riktigt

Radarpar: Liberalerna Axel Darvik och Eva Flyborg.Foto: Csaba Bene Perlenberg
Stadshuset i Göteborg får snartFoto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Liberalerna har en stor insats att göra i trygghetsfrågorna. Men då måste man också tala ärligt om att tryggheten ökar och brotten minskar.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Båda hävdade att det var slumpen, men när liberalerna Axel Darvik och Eva Flyborg kallade till gemensam presskonferens under tisdagen för att presentera utgången av ledarskapskampen om Göteborgsliberalerna var det stilmässigt mörka kostymanslaget nästintill upplagt för rubriker om ”det liberala radarparet”.

I stället för en dramatisk personkamp hela vägen in på mållinjen bestämde sig Eva Flyborg till sist för att släppa fram Axel Darvik som Liberalernas nästa skolkommunalråd i Göteborg. 

I grunden är det två högerliberaler som nu tar över Liberalerna i ett slags delat ledarskap, även om Axel Darvik och Eva Flyborg har olika profilfrågor. Flyborgs profilfråga trygghet gavs under pressträffen stort utrymme. Tillsammans med skolfrågorna och vad både Axel Darvik och Eva Flyborg benämner som ett demokratiskt underskott mellan medborgare och kommunpolitiker, kommer dessa framöver att bli Liberalernas fokusfrågor.

Just trygghetsfrågan måste dock Liberalerna återerövra från ett rådande reaktionärt narrativ. När Eva Flyborg radar upp alla hemskheter som sker i offentligheten är det med en K-pists rapphet som dåden nämns: Sprängningar, skjutningar, rån, tortyr, kidnappningar, etcetera, med mera. Ra-ta-ta-ta-ta-ta. 

Det grova våldet, både det slumpartade och det som är ett resultat av den organiserade gängbrottslighetens nycker och maktkamper, är både otäckt och ökande. 

Men samtidigt utgör dödligt våld vid konflikter i den kriminella miljön en stor minoritet av det dödliga våldet i Sverige. Mellan 2014 och 2017 var det ”bara” 27 procent av det dödliga våldet som var resultatet av kriminella uppgörelser. En ökning, absolut. Men knappast den största orsaken till dödligt våld i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. 

Inte heller är det några kriminella genier som står bakom våldet. Oftast handlar det om misslyckade unga män mellan 18-24 som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar och som är arbetslösa eller studerar. 

Inte heller handlar det alltid om ren och skär kriminell ondska. Brå rapporterade i somras att det är cirka sju gånger vanligare att gärningsmän vid dödligt våld har varit i kontakt med psykiatrin, än vad som är fallet för befolkningen i helhet. Hela 36 procent, över en tredjedel, av de som begått dödligt våld i den undre världen har konstaterad psykisk ohälsa och haft kontakt med psykiatrin.

I detta finns ett omistligt liberalt uppdrag. Att sakna utbildning, jobb, bostad och därtill lida av psykisk ohälsa är ingen ursäkt för kriminellt beteende – men det är en förklaring som kräver socialliberala svar. Lägg därtill en kriminellt eftersatt grupp av utsatta unga män utan riktning och mening, och Liberalerna har ett stort samhällsuppdrag att ta sig an.

Bekämpa gärna otryggheten, men gör det utifrån en socialliberal insikt om att människor är mycket mer än endast summan av sina fel och brister och sitt ansvar när brott och fel begås. 

Liberalerna ska inte vara ett högerreaktionärt parti som ropar på hårdare tag mot brottslingar. Liberalerna ska stå pall i stormen och ropa på hårdare tog mot de bakomliggande orsakerna bakom brottsligheten.

Vi måste bli fria från föreställningen att brottsligheten ökar och tryggheten minskar. Här har Liberalerna och Eva Flyborg en Sisofys-liknande gärning att mantla. Det måste vågas trygghetsknarkas på riktigt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida