Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Liberalerna i Göteborg riskerar slutbetyg F

Helene Odenjung (L) och Liberalerna måste åtgärda det havererade antagningssystemet.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: Shutterstock

Liberalernas paradfråga är på väg att bli deras värsta mardröm i Göteborg. Gråtande barn kommer med röstberättigade föräldrar.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Om det kan antas att det måste vara frustrerande att likt Miljöpartiet vara ett politiskt utrotningshotat parti mitt under rådande klimatkatastrof, är det inget emot vad det måste vara att vara folkpartist i Göteborg. Här tvingas Liberalerna hantera en härdsmälta inom grundskolan som delvis är självförvållad.

 

Efter ett kvarts sekel återkom Liberalerna efter förra valet till makten i Göteborg. Partiet gick till val på skolpolitik, skolfrågor och skola. Och så lite skolfokus på det. Runt om i stan kunde väljarna se det lokala toppnamnet Helene Odenjungs ansikte affischerat med det liberala budskapet ”Skolan först”. 

 

En av hörnpelarna i Liberalernas skolpolitik lades redan under förra mandatperioden, när det föregående rödgröna styret efter flera års enträget tjat från inte minst Liberalerna gick med på att flytta ansvaret för grundskolan från stadsdelsnämnderna till en central skolnämnd. Bland annat var syftet att säkra att skolans pengar verkligen kom skolan till gagn och inte flöt iväg till annat i den kommunala behovsapparaten. Redan när frågan bara skulle utredas, var Helene Odenjung lyrisk:

 – Jag är glad. Detta är ett första viktigt steg att lyfta skolan i Göteborg, sade hon till SVT Väst (22/5-15).

P4 Göteborg beskrev Odenjung som ”jublande glad” när beslutet väl fattades under våren 2017:

 – Äntligen, det här har vi kämpat för i tio år. Jag tror detta blir bra för elever, lärare och rektorer i skolorna i Göteborg (21/4-17).

 

Men allt har inte blivit som det var tänkt. Under våren har elever och lärare vittnat om det kaos som uppstått när grundskoleförvaltningens nya system för att hantera elevernas skolplaceringar gjort precis raka motsatsen från vad stadsdelsnämnderna gjorde: Tänkte lokalt och nära. Hundratals elever hade fått besked om att de inte skulle få sina förstahandsval. Bussresor på upp till en timme eller flera krångliga byten mellan olika former av kollektivtrafik var inte ovanligt. I mitten på maj hade över 800 föräldrar överklagat sina barns placeringar – något som skolpolitikerna, som verkade tagna på sängen av förvaltningens havererade system, också uppmuntrade till. Slutligen hamnade antalet på cirka 970 som överklagat.

 

På GT Debatt skrev Helene Odenjung (L), skolkommunalråd och grundskolenämndens ordförande tillsammans med sin moderata kollega Sofie Gyllenwaldt och vittnade om den upprördhet de själva kände: ”Vi har också ont i magen över alla barn som inte fått ett bra besked ännu. Ingen är nöjd över hur detta blev, därför jobbas för högtryck för att komma med nya beslut med rimlig resväg i närområdet” (GT 17/5).

 

Att det tillsatts en internutredning för att reda ut vad som har hänt kommer dock inte hjälpa de elever som nu hamnat i kläm. Under torsdagseftermiddagen kom beskedet att merparten av dem som överklagat inte får sitt förstahandsval (P4 Göteborg). ”Bara” cirka 450 elever har beviljats sitt överklagande. Resten får hoppas att andra barn som antagits slutar eller bytar skolor för att på så vis kunna få plats.

 

Liberalerna ligger risigt till – på riksplan och i Göteborg. Om partiet lyckas komma in i riksdagen 2022, eller i ett eventuellt extra val innan dess, är det ett mindre mirakel. Och i Göteborg har partiet hamnat i en mardrömssits gällande sin paradfråga. Varje barn som gråter sig till sömns har två väljare till föräldrar som är beredda att utdela ett F i slutbetyg på valdagen om problemen inte åtgärdas snarast.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida