Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Liberaler ska inte stänga bibliotek

Karin Boye står vakt utanför Stadsbiblioteket i Göteborg, måhända mot kulturpolitiska stålbad?Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK
Stadsbiblioteket i Göteborg är, till skillnad från flera av sina filialer, inte nedstängningshotat.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Medan Göteborg förbereder sig att lägga flera hundra miljoner kronor på en renovering av Göteborgs Konstmuseum, föreslås besparingar på små folkbibliotek i glesbygd och i utsatta områden. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Kulturlivet i Göteborg står inför ett stålbad. Till måndagens sammanträde med kulturnämnden presenterar kulturförvaltningen förslag om budgetåtstramningar motsvarande nästan 30 miljoner kronor. 

 

Förutom bland annat Kulturnatta, skolbio, kultursommarjobb, utvecklingsstöd till kulturskolan och stadens film- och danssatsning riskerar sex biblioteksfilialer att ryka.

 

I grunden är kommunala bibliotek några av de mest skyddade kommunala verksamheter som finns då de är ett lagstadgat krav enligt bibliotekslagen. Den säger dock ingenting om den omfattning som en kommuns biblioteksverksamhet ska ha gällande filialer eller uppsökande verksamhet likt bokbussen. Så länge Stadsbiblioteket håller dörrarna öppna åtföljs lagen. 

 

Biblioteken som står inför en kulturpolitisk arkebusering är 300m2, Älvstranden, Södra skärgårdens bibliotek på Styrsö/Donsö, Trulsegården, Hjällbo och Kärra. Lägg därtill nedskärningar för Bokbussarna.  

 

Anledningen till att just dessa verksamheter har valts ut är att de är möjliga att avveckla snabbt då kommunen inte sitter på långa hyreskontrakt.

 

För bokbussarna handlar det om att begränsa verksamheterna till förmiddagarna mellan februari och juni. Eftermiddagar och kvällar ska de stå stilla.

 

För Södra skärgårdens bibliotek på Styrsö och Donsö är förslaget särdeles katastrofalt. Som folkbibliotek på glesbygd har verksamheterna dubbel roll som skolbibliotek. Att lägga ner på öarna har en helt annan effekt än om det görs på fastlandet, där kommunikationerna är bättre och övrig samhällsservice omfattande. På Styrsö används även biblioteket som mötesplats för boende och aktiviteter för barn och unga.

 

I Hjällbo, ett så kallat utsatt område, är biblioteket särdeles viktigt som en samhällsbärande kraft. Inte minst ur ett integrationsperspektiv.

 

Tidigare har stadens analys av just folkbiblioteken varit att de ses som mer än endast bibliotek. På landsbygden är de en mötesplats med stort mervärde. Därtill kommer att kommunala verksamheter ska samverka med det civila samhället, vilket folkbibliotek ofta gör.

 

Samtidigt som kulturen i Göteborg alltså står inför utsikten att behöva spara 30 miljoner kronor på olika kulturverksamheter står Göteborgs Konstmuseum inför en mastodontsatsning på 835 miljoner kronor, varav staden redan har godkänt minst 380 miljoner. Förvisso är huset ansatt av silverfisk som utgör ett stort hot mot ett omfattande kulturvärde – men omfattningen visar tydligt på att det inte råder brist på politiskt intresse för kulturen. I alla fall inte när det handlar om de stora institutionerna. 

 

Vardagskulturen, den som är och behövs där vanliga medborgare finns även till vardags, nedprioriteras. Den har inte minst en fundamental uppgift som tröskelsänkare för de som räds de stora institutionerna. Att utsätta dem för Alexanderhugg är knappast en hållbar kulturpolitik om man vill bygga broar och stärka en så pass socialt delad och gles kommun som Göteborg.

 

Kulturnämnden leds av Ann Catrine Fogelgren (L) och alliansen. Om det är något som Fogelgren bör ta med sig till kulturnämndens sammanträde på måndag är det den enkla grundprincipen att liberaler, vars folkpartistiska tourettes alltid påminner sin omgivning om vikten av läsning och böcker, aldrig kan medverka till att stänga bibliotek. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida