Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Ledare: Ett nationellt regelsystem behövs

Csaba Bene Perlenberg

Likt många andra städer går diskussionerna i Göteborg höga om EU-migranterna.

Många provoceras av deras närvaro, men många känner också stor sympati för deras utsatthet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

 I Göteborg har EU-migranter attackerats av en man med machete, som även brände ner tre av deras husvagnar och skadade en fjärde. En rumänsk man slogs med en hammare och en kvinna skadades då macheten skar genom tältduken. Elva personer drabbades. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand och grov misshandel. Vad som står bakom händelsen är i dagsläget oklart.

 

Sedan finns det incidenter som ett stort bråk på Heden för någon vecka sedan mellan ett tjugotal män, där även tillhyggen ska ha använts. Utsatthet kan ta sig många former.

Sedan tidigare har Sverigedemokraternas lokala distriktsordförande Jörgen Fogelklou motionerat om att Göteborgs stad skall upphöra med "alla frivilliga ekonomiska åtagande" vad gäller EU-migranter. I ett tjänsteutlåtande från Västra Hisingen rekommenderas det nu avslag på detta förslag.

Skrivelsen erkänner att situationen är "synnerligen komplex" i och med att EU-migranterna saknar uppehållsrätt. Men det klargörs också att EU-migranterna saknar rätt till socialt bistånd och andra sociala förmåner på samma sätt som svenska medborgare.

Detta vet givetvis Jörgen Fogelklou.

Det Sverigedemokraterna bland annat motstätter sig är nödbistånd, det vill säga exempelvis akuta vårdinsatser som vid macheteattacken.

Men Göteborg har tagit steget utöver vad lagen kräver, och tillhandahåller vid förfrågan skolgång till EU-migranters barn. Kristdemokraterna är ensamt i Göteborgsalliansen om att tycka detta är en bra idé, tillsammans med S, V, MP och FI. Det bör dock anses vara olämpligt att uppmuntra EU-migranter att ta med sig sina barn från hemländerna och utsätta dem för hemlöshet endast för en kort svensk skolgång, när de inte ens kan språket. Att utbildning är vägen ur fattigdom är odiskutabelt, men det bör göras i respektive hemland.

I dagsläget saknas nationella riktlinjer för hur kommunerna ska agera gällande nivån på insatser till EU-migranter.

Det snedvrider systemet.

 

Det är inte rimligt att det finns olika regler för hur man hanterar stöd, nödinsatser och exempelvis barns skolgång från kommun till kommun. Det finns också ett egenintresse på kommunal nivå att harmonisera reglerna, då det inte endast är nationella gränser som EU-migranterna rör sig fritt över, utan även kommunala gränser. Ett nationellt regelsystem måste införas omgående.

I tisdags rapporterade P4 Göteborg om Mirsad som efter attacken mot lägret i västra Göteborg upplät sin lägenhet till fyra av EU-migranterna.

Om Sverigedemokraterna i Göteborg är så måna om att inte belasta offentligheten med de kostnader som migranterna medför, kanske de skulle kunna följa Mirsads exempel och öppna upp sina hem eller sin partilokal?