Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Låt inte extremvänstern tala för göteborgarna

Publicerad

Den våldsbejakande vänsterextremismen har inget moraliskt företräde att protestera mot Nordiska Motståndsrörelsen. Gå inte i deras protesttåg mot nazisterna.

Fortfarande är det inte bestämt om polisen beviljar demonstrationstillstånd för nynazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen som önskar göra en tusenhövdad demonstration i samband med Bok- och Biblioteksmässan den 30 september på Götaplatsen i Göteborg. Planen är att förstärka den svenska politiska nazist- och våldsekten med nordiska bröder och systrar.

 

Det skulle överraska mycket om nazisternas grundlagsstadgade demonstrationsfrihet inte upprätthålls - däremot är det inte säkert att demonstrationen kommer att tillåtas hållas på just Götaplatsen. Att man har rätt att uttrycka sin åsikt är en absolut och viktig konsekvens av vår yttrandefrihet, däremot är det inte automatiskt kopplat till att denna rätt och frihet ska eller bör helgas på en specifik plats. 

 

Gensvaret på och upprördheten kring Nordiska Motståndsrörelsens manifestation har varit massiv - inte helt oförståeligt givet att medlemmar av nazistsekten dömts för en serie av bombdåd i Göteborg som var riktade mot både flyktingar och vänsterlokalen Syndikalistiskt Forum. För övrigt en serie av brott vars hovrättsförhandlingar inleds på fredag då två av de dömda nazisterna överklagat sina domar. 

 

På Facebook har nästan 7 000 personer anmält att de är intresserade av att delta i en motdemonstration mot nynazisterna med evenemangsnamnet "Inga nazister i Göteborg" - med ytterligare 3 000 personer som signalerar att de ska gå i protesttåget. Engagemanget är glädjande - och viktigt. Nazister får aldrig tro att våra gator är deras, eller att en manifestation som sprider hat och är en förfärande uppvisning i historielöshet och uttryck för en brutaliserande polarisering får stå oemotsagd.

 

Däremot är det mindre säkert att den mest lämpliga arrangören för en folklig manifestation är Göteborgs Antifascistiska Front, med kopplingar till Antifascistisk aktion, som också står för Facebook-evenemanget. Afa är en vänsterextremistisk gruppering som av Säpo bedöms vara ett hot mot "delar av det demokratiska statsskickets grundläggande funktioner". I själva verket delar den autonoma vänstern samma målbild som nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen: Ett avskaffande av det svenska statsskicket. I Afa:s fall handlar det om att införa det klasslösa samhället via revolution. Inte sällan tar sig detta uttryck genom hot mot såväl politiker som tjänstemän. Demokrati och rättsstat är ingenting för de vänsterextrema. Våld är enligt dem ett legitimt politiskt kampmedel för att göra upp med såväl meningsmotståndare som ordningsmakten. Inte sällan beskrivs våldet som "självförsvar". 

 

Att gå i ett demonstrationståg mot nazisterna som anordnas av vänsterextrema är således som att bekämpa eld med bensin. Antifascistisk aktion är Nordiska Motståndsrörelsens extremistiska motpol, och har inget moraliskt företräde att föra en kamp mot en våldssekt som NMR. Vanliga människor som vill stå upp mot nazisterna gör bäst i att finna andra manifestationer.

 

Lämpligast lösning hade varit om samtliga anständiga partier i Göteborgs fullmäktige gemensamt anordnar en manifestation och protestmarsch mot Nordiska Motståndsrörelsen. Då hade människor kunnat protestera i trygg förvissning om att inte legitimera den våldsbejakande vänsterextremismen.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER