Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Krama inte leklandsvatten ur Liseberg, Demokraterna

Västlänken och Lisebergs expansion: Två projekt Demokraterna är mot.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Göteborg tvingas nu genomlida ännu en bromsklossfråga från Demokraterna.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Demokraterna i Göteborg har anlitat en advokatbyrå för att hitta argument för att stoppa Lisebergs kommande satsning på ett kommunalt lyxnöjeshotell med tillhörande vattenlekland, rapporterade DN under tisdagen. 

När mandaten och det politiska stödet för en fråga tryter, söker desperata nejsägare krama leklandsvatten ur en sten.

Motståndet från Demokraterna har kommit sipprande de senaste månaderna. I kommunstyrelsen i december ville Demokraterna tillsätta en kostnadskontroll av projektet. Även i Lisebergs styrelse har Demokraterna distanserat sig från satsningen.

Om det handlar om att Martin Wannholt håller på att förlora kontrollen över sitt parti eller om han kappvänt i jakten på nästa stora, lokala nejfråga är oklart.

För inte så länge sedan var Wannholt lyrisk som en femåring efter sju turer med Farfars Bilar på Liseberg. För strax över tre år sedan skrev han följande på GT Debatt: ”Äntligen en stor positiv satsning på Göteborg som ledande evenemangsstad” (17/12-16) och skrev även att ”Jag vill behålla Liseberg och jag kommer rösta ja till jubileumssatsningen”, vilket han också gjorde så sent som i februari 2017. 

I en uppföljningsreplik mot David Lega (KD) vidareutvecklade Wannholt sitt ställningstagande för ett kommunalt lyxnöjeshotell och vattenpark (28/12-16): ”För mig handlar inte Lisebergs jubileumssatsning om att vi skall försöka konkurrera med Disney i Paris. Det handlar om att stärka varumärket Liseberg med upplevelser året om och minska säsongsberoendet. Att utveckla Göteborg som evenemangsstad.

Det var då, det.

Men eftersom Demokraterna misslyckats med att politiskt sätta stopp för Västlänken, och Västlänken klarat varje politisk och rättslig instans som den överprövats i, söker Demokraterna nu en ny fråga att motsätta sig. Metoden börjar bli välkänd:

Nej till Västlänken.

Nej till stadslinbanan.

Nej till Lisebergs hotell- och vattenparksplaner.

 

Nej, nej och åter nej till projekt som utvecklar Göteborg. 

Nej, nej och jättegärna nej till allt som kan beskrivas som slöseri eller där partiet kan så split och positionera sig som en bromskloss. 

I Demokraterna har Sverigedemokraterna mött sitt överparti i tävlingskategorin ”allt var bättre förr”.

Att Göteborg och Liseberg bygger ett kommunalt lyxnöjeshotell med tillhörande vattenpark är inget GT:s ledarsida varit särskilt imponerad av. Tvärtom finns det många och övertygande skäl för att Göteborg borde sälja Liseberg och låta en privat ägare ta den risk det medför att konkurrera med övriga etablerade hotell i staden. Inte minst det faktum att en stad bör ägna sig åt kommunal kärnverksamhet, dit lotteriverksamhet och popcorns-försäljning omöjligen kan räknas.

Däremot finns det ett välförankrat, demokratiskt processat beslut om att låta Liseberg satsa på hotell- och leklandsprojektet. Att Demokraterna kastar pil i elfte timmen i hopp om att träffa en måltavla tyder på viss desperation.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.