Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Konsten att lämna Järntorget bakom sig

Järntorget i Göteborg, epicentrum för arbetarrörelsen i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Göteborg är på väg att bli utmanövrerade – av deras egna samarbetspartners V, Mp och Fi. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Det rör på sig i Göteborgspolitiken. Med nästan två månader efter valet samlas det nyvalda fullmäktige för första gången under torsdagen. Då riskerar något historiskt att inträffa: Socialdemokraterna kan komma att fullständigt marginaliseras i det tillfälliga presidium som föreslås för fullmäktige. 

 

Göteborgs-Posten var först med att berätta om den unika nödlösningen: Tack vare att det politiska läget är mer kyligt än Sibirien och partierna inte har enats om hur kommunstyrelsen ska styras, är även styrkeförhållandena i kommunfullmäktige oklara. Därmed vill inget av partierna välja en fullmäktigeordförande med tillhörande tre viceposter för de kommande fyra åren. 

 

Men givet att inga överenskommelser förverkligats passar de rödgröna på att markera – mot Socialdemokraterna. Enligt flera av varandra oberoende källor på olika sidor av blockgränserna kan det bli som så att Socialdemokraterna hängs av från fullmäktigepresidiet ikväll.

 

Detta blir möjligt eftersom de tre partierna på den rödgrönrosa sidan gemensamt har fler mandat än vad Socialdemokraterna ensamt har, 19 mot 17. Att de fyra partierna är splittrade på detta sätt efter fyra års samstyre är anmärkningsvärt. Det riskerar bli betydligt mer än en ödmjuk påminnelse för S om deras svaga situation – det riskerar att bli rent förnedrade för det gamla maktpartiet.

 

De tre rödgröna partierna fortsätter att vrida om kniven på debattplats i GP under torsdagsmorgonen – endast timmar innan fullmäktiges sammanträde. Där målar de tre gruppledarna i Vänstern, MP och Fi ut Socialdemokraterna i Göteborg som passiva och i avsaknad av initiativ. I stället bjuder de in S till förhandlingar, samt Liberalerna. Att det är Socialdemokraternas forna samarbetspartier som bjuder in det större partiet till förhandlingar är inte bara en knäpp på näsan. Det är en styrkedemonstration: S ska veta sin plats. 

 

S må var störst, men V, Mp och Fi är större.

 

I debattartikeln skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (mp) och Stina Svensson (Fi) att: "Det politiska läget i Göteborg är komplicerat och inget traditionellt block får majoritet. Rödgrönrosa är fortfarande större än de borgerliga partierna och Demokraterna tycks avvisa samverkan med dem. Vi rödgrönrosa kan dock tillsammans med Liberalerna bilda ett majoritetssamarbete. Ett sådant samarbete är nytt för Göteborg och kräver tid för samtal och förhandlingar. Om Socialdemokraterna förblir passiva och inte anstränger sig för att söka lösningar, så lämnar de i praktiken över styret till de borgerliga partierna."

 

Förslaget är rena rama fantasierna. På riksplan har Liberalerna endast kategoriskt uteslutit samarbete med två partier: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. "Vänsterpartiet är för mig lika uteslutet som Sverigedemokraterna av ideologiska skäl" sade partiledaren Jan Björklund i SVT:s Agenda för några veckor sedan. Förvisso finns det lokala exempel där Liberalerna och Vänsterpartiet ingår i samma blocköverskridande styre, men det borde vara helt i avsaknad av verklighetsförankring i Göteborg. Lokala gruppledaren Helene Odenjung (L) sitter i partistyrelsen och är vice ordförande. Att Odenjung och Bernmar (V) är fullmäktiges radarpar när det gäller mötesformalia är en annan sak.

 

Även Socialdemokraterna vill se ett blocköverskridande samarbete i Göteborg. Till P4 Göteborg sade Ann-Sofie Hermansson (S) under onsdagen att hon inte ser några förutsättningar att lägga fram en ren rödgrönrosa budget. 

 

Men att S gärna ser en blocköverskridande lösning är inte samma sak som att V tillsammans med MP och Fi gärna ser en blocköverskridande lösning med S och L. Att de tre rödgrönrosa partierna agerar självmant mot S är ett tecken på att samspelet i det rödgrönrosa lägret inte existerar. Därtill pekar det faktum att V, Mp och Fi lämnar S utanför presidiet i fullmäktige på att de är beredda att gå sin egen väg och isolera S som en gemensam rödgrön oppositionskraft. 

 

Kampen om makten i Göteborg kan mycket väl sluta med två olika röda oppositionsblock: Ett med Socialdemokraterna, helt allena, och ett annat med V, Mp och Fi. Och i ett sådant läge kommer det inte vara från Järntorget som den mest vänsterorienterade oppositionspolitiken förs. 

 

Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!