Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Konsten att bygga broar i Uddevalla

I Uddevalla har det byggts nya politiska broar inom politiken.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Demokrati är lite som en korvfabrik. Få vill veta hur det egentligen går till innan maträtten hamnar på grillen. Det kan vara slafsigt, kladdigt och direkt blodigt i demokrativerkstäderna. Köttigast kan det vara i kommunpolitiken där närheten gör att relationer blir minst lika viktigt som ideologi – inte sällan viktigare.

 

Efter en turbulent vår i Uddevalla har den tidigare sexklövern, den så kallade Samverkansmajoriteten, rasat ihop. Detta efter att kommunstyrelsens ordförande och gruppledaren för det lokala Uddevallapartiet, Christer Hasslebäck, fått utstå massiv kritik. Allianspartierna krävde under slutet av april att Uddevallapartiet skulle byta ut Hasslebäck. Kritiken gällde bland annat hur en rekrytering i våras av kommunens nya samhällsbyggnadschef gått till. 

 

Efter många om och men har demokratins köttkvarn i Uddevalla proppat in Samverkansmajoriteten och malt ut ett helt nytt styre. I stället för sex partier i det avgående styret blir det nu fyra: Miljöpartiet och Uddevallapartiet hängs av och kvar blir Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet i en stabil majoritet. Ingemar Samuelsson (S) blir kommunstyrelsens ordförande. Det är en stor vinst för Socialdemokraterna som i stället för opposition nu tar över kommunstyret, understödd av tre borgerliga partier. Samuelsson har för övrigt visat sig vara en formidabel maktspelare efter att i praktiken öppet förhandlat med flera olika konstellationer om makten – alltid med sig själv och S i centrum. En viss logik finns i det nya arrangemanget: Genom att använda sig av Socialdemokraterna, som tidigare stått utanför styret, ges också en nystart för en ny kommunledning efter en infekterad politisk vår.

Kristdemokraterna, som länge försökt få till en ”omstart” av det krossade samarbetet i Uddevalla, går nu i opposition och kallar det nya styret för ”vänsterstyre”. 

Att relationer har avgörande betydelse för hur olika partikonstellationer utvecklar sig är inte märkligt. Partier består av människor. Däremot väcker det säkerligen berättigade frågor bland väljarkåren i Uddevalla om de folkvalda ska ägna sig åt denna typ av intensiva relationsdrama i stället för att söka representera sina väljares förtroende på bästa vis. Att byta politiskt styre mitt under rådande mandatperiod må vara spännande och kittlande för politiken och pressen, men för väljarna kan det lätt bli svårt att hänga med i alla svängarna. 

 

Förvisso är varje politisk cykel definierad och villkorad utifrån varje enskilt budgetår, men tanken är att styren ska hålla under de fyraåriga mandatperioder som råder. Dramat ska i praktiken vara reserverat för valnatten. 

 

Om de senaste månaderna visat något så är det att Socialdemokraterna i Uddevalla är bra på att bygga politiska broar. Att M, C och L tar ansvar för kommunen genom att ingå partnerskap med S kan i längden visa sig vara förtroendeskapande. Men då måste S visa ödmjukhet i relation till sina nya borgerliga kamrater.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida