Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Kompetensutvisningarna ett nationellt självskadebeteende

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Värdesätt dem som vill bidra till Sveriges välfärd. Sverige måste göra upp med kompetensutvisningarna. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Kompetensutvisning är en finurlig sammansättning av ord, en direkt motsats till arbetskraftsinvandring. I stället för att låta människor komma till Sverige och ta anställning i bristyrken och därmed bidra till det svenska samhället med den unika kompetens och den arbetsvilja de besitter, utvisas människor och inte sällan även deras familjemedlemmar till följd av struntsaker medan de i övrigt bidragit till det svenska samhället. Den svenska arbetsmarknadspolitiken och lagstiftningen är i sina avarter så absurd och byråkratiskt betingad, och problemet så vanligt förekommande, att det behövts formuleras ett nytt ord för eländet. 

 

LÄS MER: Ganesh, 44, tog inte semester – utvisas 

 

Resultatet har blivit ett nysvenskt nyord, för nya svenskar som enligt Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl borde placeras "i bokstavsordning mellan kapitalförstöring och korkad”. 

 

Oddset för att ordet även kommer förekomma i den vitbok som förr eller senare kommer att skrivas om Sveriges många förvirrade och motstridande besked gällande migration och integration torde inte vara astronomisk - jämte de bristfälliga åldersbedömningarna, det politiska haveriet med regeringens så kallade gymnasielagstiftning och de tillfälliga uppehållstillstånden.

 

TTela och GT kunde i början av veckan rapportera om ännu ett av dessa för enskilda individer djupt tragiska och för Sverige pinsamma fallen. Restaurangägaren Ganesh Bista, som driver sin indiska restaurang i Vänersborg tillsammans med sin fru, ska efter fem år i Sverige utvisas tillbaka till Nepal tillsammans med sin fru och sina två söner.

 

Anledningen? Under sina första två år i Sverige tog Bista inte ut semester då han jobbade på restaurang i Stockholm. Ingen informerade Bista om att semester är ett måste enligt gällande regler. Därmed ville Migrationsverket inte förnya hans uppehålls- och arbetstillstånd. Förvaltningsrätten har nekat överklagandet och nu står hoppet till Migrationsöverdomstolen.

 

Andra varianter av samma problem har varit vida rapporterade de senaste åren: Personer som har tjänat för lite eller tagit ut semestersättning i stället för att ta ut semester eller som självmant har sänkt sin lön under en period har också fått samma uppmaning att börja packa. I vissa fall har det handlat om rena struntsummor. Värst är att tredje part i form av barn straffas för förälderns eller förälderns arbetsgivares misstag, vilket borde vara uteslutet. 

 

Den enda rimliga konsekvensen hade i stället varit böter eller en avgift. Människor som inte gjort misstag utan fallit offer för svensk byråkrati och regelrytteri borde ges en andra chans, inte visas dörren till riket. 

 

Att utvisa en person med familj som etablerat en egen näring och skapat mervärde för sitt lokalsamhälle straffar inte endast de enskilda individerna som drabbas av Sveriges regelfundamentalism utan urholkar främst Sverige. Kompetensutvisningarna är ett arbetsmarknadspolitiskt självskadebeteende.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.