Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Klimatet behöver modiga satsningar

Ulf Kamne (MP), kommunalråd i Göteborg. Foto: CATHARINA FYRBERG

Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) sågar den sågning som GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg gjorde av MP:s förslag om ny CCS-anläggning. Och får svar direkt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

GT:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg sågar Miljöpartiets satsning på en CCS-anläggning, framtidens teknik för att skilja ut koldioxid. En teknik som kan bidra till att lösa klimatkrisen. Men han verkar tro på tekniken och gilla att Preem planerar bygga en CCS-anläggning. Då är det onödigt att Göteborgs stad bygger en, tycker han.

 

Perlenberg verkar inte ha förstått att Preem själva har enorma utsläppsnivåer, precis som Göteborgs stad har stora utsläpp. Själva jobbet att samla in koldioxid behövs på många ställen i Sverige.

 

Att vara föregångare är inte att uppfinna ny teknik utan att genomföra modiga satsningar. Teknik för att skilja ut koldioxid finns. Men det finns ännu ingen anläggning i Sverige.

 

Det räcker dock inte att samla in fossil koldioxid, vi behöver också ställa om alla verksamheter i både kommunen och näringslivet för att utsläppen ska minska. Klimathotet är här. Redan nu. Göteborg riskerar drabbas av värre översvämningar av allt kraftigare skyfall och höjda havsvattennivåer till följd av klimatförändringarna. Klimatet kan inte vänta.

 

Ulf Kamne (MP)

Kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen

 

SVAR DIREKT

Ulf Kamne och Miljöpartiets ambitioner är hedervärda. Att ta tag i klimatkrisen är vår tids ödesfråga. Men i sin iver att handla rätt har MP i Göteborg en förmåga att gära fel. Gobigas-satsningen, som Kamne inte nämner med ett enda ord i sitt genmäle, blev ett fiasko. 

 

Och som Kamne mycket riktigt påpekar finns det ingen CCS-anläggning i Sverige. Det är ingen som egentligen vet om tekniken fungerar. Hade tekniken varit fantastisk hade Preem hoppat över försöksanläggningen som de nu undersöker och gått raka vägen på en verksamhetsanläggning. Men om inte ens ett energibolag är säkra på tekniken, ska Göteborg Stad absolut inte ge sig in i en hittills osäker teknikexperimentering. Det är bättre för både klimatet och för skattebetalarna om städer inte satsar miljarder på oprövad teknik.

 

Csaba Bene Perlenberg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!