Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Klimatångestens undergång närmar sig med stormsteg

Vera III från Chalmers Universitet är ett exempel på att vi kommer klara den gröna omställningen. Foto: CHALMERS
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida Foto: NORA LOREK

Olyckskorparna och domedagsprofeterna har fel. Vi kommer utan tvekan klara av klimatkrisen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

För det första: Klimatkrisen är mänsklighetens största politiska utmaning sedan nazismen och kommunismen. Endast genom kollektiva insatser går det att besegra existentiella hot mot mänskligheten. Precis likt krig mellan nationsstater är politiska och ekonomiska, är klimatkrisen politisk och ekonomisk.

 

För det andra: Vi kommer att klara av de problem vi själva skapat.

 

Något annat är omöjligt att vara övertygad om när den forskning och de tekniksprång som puttrar i land efter land presenteras. Och det bästa är att det är de ekonomiska vinsterna med den gröna omställningen till en hållbar civilisation som kommer att garantera vår överlevnad på denna jord.

 

Medan det finns de som vältrar sig i klimatångest och pinsamt fingerpekande med flygskam finns det de som forskar, utvecklar, satsar och finner lösningar.

 

Det räcker med att kolla på vad Chalmers i Göteborg håller på med för att helt skingra alla tankar på undergång och hopplöshet.  

 

Bara i år har lärosätet presenterat en rad projekt och initiativ som inte bara kittlar fantasin utan även pekar ut en hållbar och klimatvänlig väg framåt.

 

Utvecklingen av det 19-sitsiga elflyget Elise ((Elektrisk lufttransport i Sverige) är vid det här laget välkänt. Elflygsutveckligen kommer att göra ett transportsätt som endast utgör en ytterst liten andel av de globala utsläppen hållbar. Kritiker som anmärker på planets begränsade räckvidd om 40 mil bortser från att utveckling alltid kommer att gå snabbare än vad man i dagsläget tror.

 

Den industriella potentialen för elflyget och svensk export är oändlig.

 

Häromveckan presenterades ett annat projekt: Att hitta en ersättning för icke-nedbrytbar fossil plast. Givet vårt fullständiga beroende av plast som paketerings- och tillverkningsmaterial både för livsmedel men även teknologi och industri, går det inte att underskatta den gröna effekten av att forska fram ett hållbart alternativ. 

 

På Chalmers institution för biologi och bioteknik är man övertygad om att det går att lösa med hjälp av oljealstrande jäst som ska tillverka polymeren PHB. Nedbrytning sker organiskt utan giftrester inom ett par månader i jord. Jästen ska växa på restprodukter från skog och jordbruk. En bio-baserad produktion av nedbrytbar plast blir resultatet. Förutom Chalmers är även Lunds Universitet och Stora Enso involverade.

 

I övergången till eltrafik är det av stort intresse att finna sätt att maximera bränsleffektiviteten av fossilt drivmedel. I somras slog Chalmersstudenter nytt svensk rekord då de lyckades färdas 1617 kilometer med en enda liter bensin i en specialbyggd bil. Det motsvarar 6,2 milliliter bensin per mil.

 

I ett annat projekt kan den enorma klimatutmaningen med luftkonditionering vara på väg att lösas. Med hjälp av en ny fönsterfilm med en specialdesignad molekyl går det att ta tillvara på värmen och fördela den längre över dagen. Det reglerar temperaturer och konserverar och riktar energiförbrukningen. De ekonomiska och miljömässiga vinsterna är uppenbara.

 

Exemplen är fler från Chalmers: Projekt för att utveckla trådlös el-snabbladdning av marina farkoster och energisnål datatrafik, med flera, med flera.

 

Chalmers är bara ett universitet i ett land. Över hela planeten tävlar forskare och entreprenörer om nya, smarta, gröna, effektiva, vinstgivande projekt för att rädda mänskligheten. Samma mänsklighet som orsakat de problem vi nu står inför är också på väg att rädda oss.

 

Den enda undergång vi går mot är klimatångestens hädangång.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida