Csaba Perlenberg

Kina måste släppa kidnappad göteborgare

Gui Minhai, kidnappad svensk medborgare.
Foto: ARKIV

Svensk handel med Kina i all ära, men regeringen måste kräva att den kidnappade och olagligt fängslade svenska medborgaren, göteborgaren och förläggaren Gui Minhai släpps fri från kommunistdiktaturens förvar.

På måndag reser statsminister Stefan Löfven (S) till Kina med en hel hop av sina statsråd. Med sig på resan har han näringsminister Mikael Damberg (S), handelsminister Ann Linde (S), miljöminister Karolina Skog (MP) samt företagsledare från över 40 svenska företag. Dessutom åker representanter för en rad svenska myndigheter, fack, organisationer, forskare och finansieringsinstitut med. Resan går under regeringens exportsatsning "Team Sweden". Ann Linde skrev om resans syfte på Sydsvenskans Aktuella Frågor för ett par dagar sedan: "Resan till Kina är den största satsning Team Sweden hittills gjort. Förutom politiska överläggningar om handel, klimat och innovation, är syftet att bidra till att öppna dörrar för svenska företag och samtidigt öka möjligheterna för kinesiska investeringar i Sverige" (22/6).


Syftet med resan är alltså att maximera vinsten för svenska bolag. Att Kina är Sveriges största handelspartner i Asien med 130 miljarder kronor i utrikeshandel förra året gör resan till en självklarhet. Enligt nya siffror från Exportkreditnämnden har exporten för svenska små- och medelstora företag till Asien ökat med 67 procent de senaste tio åren. Asiens framtid är i allra högsta grad Sveriges. Men resan måste ge fler effekter än ökade näringslivsvinster - inte minst politiskt. Mitt bland de stora affärernas potentiella miljardvinster får regeringen inte glömma bort sitt moraliska ansvar att verka för mänskliga rättigheter och sjunga rättsstatens lov.


LÄS MER: Gui Minhai måste frisläppas 


Förutom att kränga den svenska modellen i Kina är statsministern inbjuden att tala på World Economic Forum i Dalian och kommer även att ha överläggningar med Kinas premiärminister Li Keqiang. Stefan Löfven måste ta tillfället i akt och tydligt protestera mot Kinas olagliga kidnappning av den före detta göteborgaren, svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai.


Gui, som kidnappades från sitt semesterboende i Pattaya i Thailand den 17 oktober 2015 av vad som misstänks vara kinesiska säkerhetsagenter, väntar fortfarande på en officiell rättegång. I början av januari 2016 dök han upp i kinesisk statstelevision och genomförde vad som endast kan tolkas som ett framtvingat erkännande för ett tidigare avklarat rättsärende. 


LÄS MER: Wallström glömde bort Gui och Isaak 


Den kinesiska diktaturen har varit mån om att ge bilden av att Gui Minhai, vars Hongkong-baserade förlag publicerar regimkritisk litteratur, inte vill ha någon uppmärksamhet kring sin situation. Han har tillåtits flera samtal med sin dotter Angela Gui, en av årets sommarpratare i Sveriges Radio, och då bett henne att inte skapa opinion för hans frisläppande. I samtalen har han pratat engelska och uppgett att han inte tillåts tala svenska med sin dotter. Under minst två möten med svensk konsulär personal har han även sagt att han inte önskar någon hjälp från Sverige. Det är svårt att ta sådana yttringar som intäkt för Gui Minhais verkliga önskan. Alldeles uppenbart hålls han fängslad mot sin vilja och utan giltigt skäl.


LÄS MER: Karin Olsson: Ingen räkmacka för Gui Minhai


Stefan Löfven (S) måste tala klarspråk med Kinas premiärminister och kräva Gui Minhais ovillkorliga frisläppande. Helst bör Gui Minhai sitta på regeringsplanet på väg tillbaka till Sverige på onsdag.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.