Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Kina har misslyckats, Gui Minhai är inte tystad

Journalisten och författaren Kurdo Baksi talade vid manifestation i Göteborg för Gui Minhai och Hongkong.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Protestplakat.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Göteborgaren och förläggaren Gui Minhai är inte bortglömd. Kina måste släppa honom fri omedelbart.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSREPORTAGE. Förra året ställdes en tom stol fram på Bokmässan. Tillsammans med en personlig inbjudan till den av Kina kidnappade och olagligt fängslade publicisten, poeten och förläggaren Gui Minhai kommer den att stå tom tills det att han personligen kommer kunna besöka mässan i Göteborg.

 

Om några veckor har det gått fyra år sedan hans kidnappning i Thailand. I en serie nyskrivna dikter publicerade på Expressen Kultur har det undsluppit en antydning om hur han i hemlighet fördes ut ur Thailand mot sin vilja. I dikten ”En natt vid Mekongfloden” skriver Gui bland annat:

 

En natt vid Mekongfloden är en natt i fullkomligt mörker

Jag kan bara uppmärksamt lyssna på flodens stämma

På det brusande vattnet uppströms ifrån, och på stegen

Ta emot slagen och sparkarna, repen och den svarta huvan som följer på dem

 

Slag och sparkar haglar även i Hongkong mot de modiga invånarna som envist kämpar mot en brutal jätte som söker att kväsa ett folkligt uppror och rättmätiga vrede över kommunistdiktaturens övergrepp. Detta mot en stad som fram till nyligen levt i förvissningen att ingångna avtal om stadens relativa frihet skulle hedras.

 

Medan dagarna blir till år ökar det svenska engagemanget för Gui Minhais sak. Bandet till Göteborg är särskilt stort, då han under flera år levde på Västkusten. Under torsdagskvällen arrangerades en manifestation på Gustaf Adolfs Torg för att uppmärksamma både Gui Minhais ofrihet och Kinas attack på Hongkongs friheter.

 

Bland talarna återfanns bland annat journalisten Kurdo Baksi, som själv fått känna på kommuniststyrets obehagliga och systematiska arbete mot frihet även i Sverige. Nyligen uppmanade den kinesiska ambassaden svenska medier att inte ge Kurdo Baksi utrymme. Detta efter att Baksi krävt Gui Minhais ovillkorliga frigivande. Ambassaden har även tidigare gått till angrepp mot frilansjournalisten Jojje Olsson och Nerikes Allehandas politiska redaktör Lars Ströman efter att dessa skrivit om Kina och Taiwan.

 

I sitt anförande påminde Kurdo Baksi åhörarna om vad kampen i Hongkong egentligen handlar om: Yttrandefrihet, värdighet och frihet.

 

Expressens och GT:s kulturchef Karin Olsson satte fingret på den aningslöshet som tyvärr visas av de som borde veta bättre:

Tänk att vi här i Sverige, som har en så stor frihet, inte har gjort mer för att visa vår solidaritet med Hongkongs kämpar. Vi ser istället ständigt hur politiker tassar för Kina, vi ser hur chefredaktörerna i DN och Svenska Dagbladet tar in kinesisk propaganda på annonsplats eller, som Dagens industri, upplåter utrymme på sin debattsida för obekräftade uppgifter om kinesiska turisters otroligt svåra utsatthet i Sverige.

Karin Olsson, kulturchef på GT och Expressen.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Den moderata riksdagsledamoten Hans Rothenberg från Göteborg påminde om den övergripande målbild av ekonomisk och politisk världsdominans som den kinesiska diktaturen arbetar hårt för, inte minst med strategiska infrastrukturinvesteringar och företagsuppköp runtom i världen. 

 - Det var därför Kina var intresserade av Lysekil och att bygga en djuphavshamn där.

 

Rothenberg levererade även en giftpil mot en före detta moderat partikollega som stod för arrangemanget av den absurda Kinadagen som hölls under Almedalsveckan. M-riksdagsledamoten fick även till en elegant formulering då han konstaterade att:

 - Kina använder sig i Sverige av den yttrandefrihet som de förvägrar sina egna medborgare.

Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Även den liberala riksdagsledamoten Maria Nilsson från Göteborg kritiserade den kinesiska ambassaden i Sverige för ”mörkläggningar, lögner och svartmålningar” mot svenska journalister, däribland Baksi, och avslutade med ett direkt budskap till den kinesiska staten:

 - Vi behöver fler som Kurdo Baksi!

Maria Nilsson (L), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Gui Minhai har varit kidnappad och fängslad i 1 440 dagar. Det är snart fyra år av saknad. För kommuniststyret i Kina är det fyra år av skam och total felberäkning. Om syftet var att tysta Gui Minhai har resultatet blivit det totalt motvända: I stället för en fängslad poet finns det ett ständigt växande antal journalister, politiker, publicister, aktivister och andra som höjer rösten och talar i hans frånvaro. 

 

Om Kina verkligen vill tysta kritik är det bästa sättet att sluta kidnappa svenska medborgare och omedelbart frisläppa Gui Minhai.

Manifestation för Gui Minhai och Hongkong i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.