Csaba Perlenberg

Kina bör villkorslöst frige Peter Dahlin

Publicerad

Kinas fängslande av Peter Dahlin är ett kvitto på hans arbete.

Den från Stenungssund bördige Peter Dahlin är sedan i början av januari i fångenskap som politisk fånge i Kina. Den 35-årige aktivisten greps den 3 januari då han var på väg till Beijing Capital Airport. Hans flickvän var, trots rapporter om motsatsen, inte med honom och var inte på väg att lämna landet. Hon har dock också försvunnit, och den svenska ambassadpersonalen fick inte ställa några frågor om henne vid det enda besök de hittills tillåtits göra.

Peter Dahlin har sedan 2007 vistats i Kina. Sedan 2009 driver han människorättsgruppen Chinese Urgent Action Working Group (China Action) som arbetar med utbildning av så kallade "barefoot laywyers", outbildade juridiska ombud som på landsbygden kan hjälpa medborgare gällande markägarfrågor och administration samt grundläggande processregler. Gruppen arbetar inte med subversiv verksamhet, propagerar inte för samhällsförändring utan arbetar inom existerande kinesiska lagar. De sysslar kort och gott med gammal hederlig folkbildningsverksamhet och att stärka egenmakten för kinesiska medborgare.

 

Under onsdagen släppte kinesiska statliga medier en propagandavideo där Peter Dahlin "erkänner" sina brott. I videon säger Dahlin, på engelska, att han är ledsen för att han "sårat det kinesiska folkets känslor" att han brutit mot kinesisk lag och skadat den kinesiska regeringen (läs: den diktatoriska enpartistatens kommunistparti). Peter Dahlin ber i videon också om ursäkt för sina "brott".

Peter Dahlins offentliga mea culpa är en del av ett politiskt skådespel, en ritual diktaturer gärna hänger sig åt. Det uppenbart framtvingade erkännandet betyder i själva verket väldigt lite gällande hans påstådda skuld – men det ger förhoppningsvis båda parterna en möjlighet att snabbt avsluta historien. Kina kan i och med “erkännandet” statera med ett officiellt exempel på sin hårdföra politik, samtidigt som det förhoppningsvis möjliggör att Peter Dahlin snart får lämna Kina.

Men helt säkra kan vi inte vara. Michael Caster, talesman för China Action, säger i en Skype-intervju med mig att:

– Den kinesiska regeringen vill uppenbarligen sända en signal. Frågan är bara vilken signal de vill skicka. Hade de bara tillåtit honom att lämna landet för att sedan förvägra honom inresetillstånd, hade ärendet inte fått uppmärksamhet och regeringen hade inte haft en signal att skicka.

 

Kinas agerande mot Peter Dahlin är på sätt och vis ett kvitto på att Peter Dahlin och hans organisation varit framgångsrika. Att Kina via rättsväsendet nu reagerar på att China Action arbetat för att förbättra rättssäkerheten i landet är att betrakta som den mörkaste av svarta ironier.

Kina måste omedelbart tillåta Peter Dahlin obegränsad tillgång till juridisk representation, svensk ambassadpersonal samt möjliggöra kontakt med hans familj. Men framförallt bör de villkorslöst släppa Peter Dahlin från hans politiska fångenskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER