Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Keep grönblå and samverka on

Johnny Magnusson (M), ordförande i Västra Götalandsregionen.
Foto: NORA LOREK
Foto: NORA LOREK

Den grönblå majoriteten i Västra Götalandsregionen är död. Länge leve den grönblå minoriteten! 

Den grönblå majoriteten som styrt Västra Götalandsregionen de senaste fyra åren har fallit. I dess plats kan ett grönblått minoritetsstyre ta vid. Efter en stabil men inte helt resultatmässigt lyckad mandatperiod har väljarna sagt sitt. Sammanlagt ser det ut som att koalitionen förlorat tio mandat (4 moderata och hela 6 miljöpartistiska) och hamnar nu på 45,3 procent. Men det är inte bara dystra siffror för koalitionen. Medan M har förlorat mandat har Centerpartiet ökat med 2 och Kristdemokraterna med 3 mandat. 


Socialdemokraterna, som backade med 3,3 procent och 3 mandat har tillsammans med Vänsterpartiets 15 mandat (2 nya) 36,6 procent. Om Miljöpartiet skulle byta sida skulle en rödgrön treklöver endast uppgå till 41,2 procent. 


Ett renodlat alliansstyre är ingen vidare lockande lösning: 40,7 procent. Däremot utgör en majoritetslösning bestående av S, L, C, KD och MP hela 53,7 procent. Det är dock föga troligt att de övriga borgerliga partierna skulle hänge sig åt vänsterprassel och kasta sig i famnen på Socialdemokraterna.


Det grönblå styret har tillbringat den senaste mandatperioden med att bli på-pucklade av Socialdemokraterna. På GT Debatt har de hårda orden haglat. Socialdemokraterna har bitvis varit skoningslösa i sin kritik. Trots att de grönblå har tillfört vården flera miljarder under sin tid vid makten har det inte varit någon mirakelkur för att lösa de problem som finns.


På GT Debatt var regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) tillsammans med partikamraten Gunilla Levén uppfriskande självkritiska tidigare i år: "I Västra Götaland har den GrönBlå majoriteten tillfört sjukvården svindlande 5 miljarder kronor de senaste 3 åren. Trots det är köer och väntetider fortfarande för långa vilket vi självklart inte är nöjda med. Dock tog den socialdemokratiska regeringen bort alliansregeringens kömiljard, riktade pengar för att korta köerna, med resultatet att köerna ökat nästan överallt i Sverige och mest i de S-styrda landstingen".


Före valet var tongångarna aningen mer försoningsfulla, både från M och S. I Göteborgs-Posten öppnade regionrådet Alex Bergström (S) i mitten av augusti för en udda lösning:

 - Mycket talar för att valresultatet kommer att göra att en majoritet blir svår att få till. Då kan vi inte utesluta Moderaterna eller Kristdemokraterna även om de ligger väldigt långt ifrån oss. Men vi går till val på vårt valprogram och de på sitt.


Johnny Magnusson ville i samma nyhetsartikel inte stänga dörrarna för samarbete vare sig tillsammans med S, Vänstern eller Sverigedemokraterna.

 - Av en rad skäl är det högst osannolikt men jag tillhör inte de som säger att jag aldrig kommer att göra någonting.


Styret kan avgöras av Sverigedemokraterna, som i dagarna sagt sig vara villiga att stötta Socialdemokraterna om några av deras profilfrågor återfinns i S-budgeten. I ett sådant scenario kan S ta över makten om även V röstar för S-budgeten. Socialdemokraterna torde dock vara förhållandevis ointresserade av att blidka SD. Och för SD gäller samma som alltid: Tomma tunnor skramlar mest.


För att parafrasera de brittiska myndigheternas klassiska uppmaning till Londonborna under tyskarnas bombningar i andra världskriget: "Keep Grönblå and Samverka on". 


Från majoritet till minoritet. 


Same, same but different, liksom.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.