Erik Nord, polischef för Storgöteborg. Foto: HENRIK JANSSON/GTErik Nord, polischef för Storgöteborg. Foto: HENRIK JANSSON/GT
Erik Nord, polischef för Storgöteborg. Foto: HENRIK JANSSON/GT
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

"Känslodebatt om nazisterna"

Publicerad

Storgöteborgs polischef Erik Nord har stått i frontlinjen för kritiken mot polisens beslut att tillåta Nordiska Motståndsrörelsen att demonstrera - och för att polisen inte ingrep när nazisterna marscherade utan tillstånd. Och i november leder han den största poliskommenderingen i Göteborg sedan 2001, då EU-toppmötet kom att handla mer om kravallerna än politiken. 

En generalrepetition inför en större operation om några veckor. Så kan förra helgens polisinsats i samband med Nordiska Motståndsrörelsens misslyckade demonstration ses. Storgöteborgs polischef Erik Nord, en tidvis stridbar och frispråkig debattör, är i det stora hela nöjd med polisens agerande.

 - Den särskilda polistaktiken vi haft, det hårda och det mjuka, har fungerat väl. Det funkade i en stor och komplicerad situation.

 

Erik Nord beskriver sig som en av de få som fortfarande är kvar i den lokala polisorganisationen sedan EU-toppmötet 2001 och besöket av den amerikanske presidenten George W. Bush - med tillhörande kravaller. Om några veckor är han kommenderingschef för den komplicerade uppgiften att garantera säkerheten för 28 statschefer som besöker Göteborg i ett tidsspann på lite över ett dygn den 17 november. EU-toppmötet, som Erik Nord beskriver som "en enorm insats", kommer att leda till massiva avstängningar på E6 mellan Södra Mölndal och Hisingsbacka. Säkerhetsplaneringen är massiv inför själva toppmötet som hålls i Eriksbergshallen på Hisingen. 

 

Göteborgspolisen ska vara förberedd på allt. Erik Nord räknar upp ett skräckkabinett av worst case scenarios: Ordningsstörningar av typen som inträffade vid kravallerna under G20-mötet i Hamburg i juli, ett islamistiskt terrordåd i stil med konserthuset Bataclan i Paris, högerextremister eller ensamvargar i stil med Anders Behring Breivik eller Stephen Paddock i Las Vegas.

 - Det troligaste är dock att vi bara kommer att bygga världens längsta trafikkö med många arga bilister.

 

Om trängsel- och kökritik är det värsta som Erik Nord stålsätter sig inför framöver är det inget emot den kritik han mottagit under de senaste veckorna. Även om kritiken avtog efter den faktiska insatsen, fanns det många som reagerade på att polisen inte ingrep mot nazisternas uppenbara förberedelser för stök och bråk.

Sköldarna och kravallhjälmarna. Har ni inte mandat att plocka dem direkt?

 - Inte hjälmar.

Hur kan det vara så?

 - Man får ha hjälm på sig. 

Men det här är ju inte hjälmar. Det är kravallutrustning.

 - Ja, men å andra sidan så kan man också säga: De räknar ju med att bli attackerade. Det är faktiskt ett skydd mot skador. I dagsläget kan vi inte ta dem. Däremot, om sköldarna används som ett aktivt, offensivt vapen, om man slår eller hugger med dem, då kan sköldarna tas.

NMR gick ju mot flera journalister med sköldarna.

 - Ja, men det är lite mer passivt, man trycker med dem. Vår tolkning är att de upplever det som att de skyddar sina egna. Hade man klätt sköldarna med rakblad eller pikar, så hade de blivit gatustridsvapen. 

Erik Nord utesluter inte att polisen i framtiden kommer att prova legaliteten i sköldarna, men menar att det inte är självklart att de ska ses som offensiva vapen som ordningsmakten kan omhänderta.

 

Polisen fick massiv kritik för att ni inte ingrep mot den icke tillståndsgivna marschen som NMR genomförde i centrala Göteborg söndagen före.

 - Vi kan inte skrapa ihop att direkt gå in och fronta 50 unga män. Vi måste vara dubbelt så många. Vi skrapar inte ihop det bara så där.

Samtidigt menar Erik Nord att situationen kompliceras av rättsläget och efterlyser en bred parlamentarisk utredning om bland annat demonstrationsrätten.

 - Den som demonstrerar utan tillstånd hamnar emellanåt i ett bättre rättsläge än den som sökt tillstånd. Har man sökt tillstånd har polisen möjlighet att ställa krav. Men så länge demonstranter som inte sökt tillstånd inte stör ordningen, så kan vi inte hindra dem. Det kan ju inte vara lagens avsikt. Det där måste vi fundera på.

 

Du har ju inte varit sen med att bjuda upp till dans emellanåt. Du har ju tyckt till om flera saker som skapat debatt: Utvisning av terrorister, du stack ut hakan i tiggerifrågan och nu senast i frågan om demonstrationstillståndet för NMR. Finns det en risk i att du emellanåt uppfattas mer som en samhällsdebattör och inte som en myndighetsföreträdare?

 - Så kan det vara, det håller jag med om. Emellanåt tänker jag att jag nog ska stänga av Twitter. Men å andra sidan: Det funkar inte längre att vi ska vara "som vi alltid har varit". Det kanske är en normal samhällsutveckling att även myndighetsföreträdare, så länge man gör det utifrån gällande lagstiftning och det man menar är åt rätt håll... Då tycker jag att man ska kunna delta i debatten.

Samtidigt menar Erik Nord att debatten kring nazisterna har varit alldeles för känslostyrd och inte tillräckligt förankrad i rådande rättsläge.

 - Många tappar konceptet på ett sätt. Jag upplever det lite grann som att en del personers objektivitet åker ut lite grann. Det har jag respekt för.

 

Samtidigt, mitt i all kritik, har det ändå hållits en samhällelig diskussion om rätt grundläggande demokratiska fundament. Mötesfrihet, föreningsfrihet, demonstrationsfriheten, yttrandefriheten. Saker som många människor verkar ha haft någon form av uppluckrat behov av att faktiskt diskutera. Vad är din reflektion kring den debatt som har varit?

 - Det var en kollega till mig som ringde och sa att det känns som att det är polisen som uppfostrar resten av samhället i demokratiska grundprinciper. Vi har ju inga problem med att se att exempelvis den autonoma vänstern ska ha rätt att demonstrera. Det är människor som hatar polisen. Men med extremhögern verkar många förlora konceptet.

Upplever du att det är polisen eller just Erik Nord som person som har fått kritik?

 - Till viss del är det nog jag. Men samtidigt är det synonymt med uppdraget ibland. Är man polischef så står man för allt som polisen ska stå för och försvara vårt uppdrag. Jag tycker det är ganska roligt att få vara med och delta i en öppen debatt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER