Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Kalle Anka-styret kan inte ens räkna mandat

Ooops, alliansen och S i Göteborg.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Fem partier som inte ens kan räkna försöker övertyga Göteborg att de ska klara av att hantera coronakrisen lokalt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Tissel och tassel. Under flera dagar viskades det och ryktades om en stor politisk förändring i Göteborg. Förhandlingar och samtal sades pågå. Alla partier i fullmäktige, till och med SD, var från början inbjudna av alliansen till samtal. Skulle den politiska sammansättningen i Göteborgs styre ändras? Skulle alliansens minoritet bli en majoritet? Vad var det egentligen som höll på att hända? 

 

Svaret kom när Sverigedemokraterna lät krokodiltårarna flöda. Partiets oppositionsråd Jörgen Fogelklou tog chansen och iklädde sig offerkoftan och självutnämnd martyr när SD inte fick samtala med de övriga partierna om ett slags ”coronastyre”, där det skulle råda ”borgfred”. Enkelt uttryckt: I kristid när nämnder inte kan styras av småbarnsliga infall om ditten och datten som skapar kaos för nämnder och förvaltningar, skulle det i corona-relaterade ärenden råda konsensus. 

 

Att SD omgående hängdes av var ett fullt rimligt val givet att det osvenska partiet för en främlingsfientlig politik vars rörelse hotar undergräva fundamentala demokratiska normer och värderingar. 

 

Därefter sökte Martin Wannholt och Demokraterna en ursäkt och en snabbt exitskylt för att undgå att ta ansvar för Göteborg. Wannholt talade på nyhetsplats i GT om ”mobbing” av SD:

 – Vi ställer inte upp på den här typen av mobbning och vi har kommit med andra förslag till Axel hur han kan lösa och få till med tillräcklig majoritet ändå. Vi kan inte vara med under sådana omständigheter, menade partiledaren.

 

Wannholt valde alltså att hellre stå upp för ett främlingsfientligt partis inkludering, än att ta ansvar för Göteborg i coronatider. En låtsasmartyr trivs bäst i plastmartyrers sällskap.

 

Efter SD och Demokraterna var det dags för de rödgröna att ställas utanför samarbetet. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, fick beskedet att de inte längre var välkomna efter enskilda samtal mellan alliansen och Socialdemokraterna.

 

Under fredagen var det så äntligen dags för den stora presskonferensen: Alliansen och Socialdemokraterna höll tillsammans hov på Stadshuset, där de deklarerade att de nu enats om att bilda ett slags tidsbegränsat corona-samarbete för att underlätta för snabba beslut och sitta still i den polariserade båten.

 – Alliansen och Socialdemokraterna har ingått en temporär krisuppgörelse för hantering av coronakrisen och effekterna på Göteborgssamhället, berättade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) på pressträffen.

 

Oppositionsrådet och gruppledaren Jonas Attenius (S) menade å sin sida att:

 – Coronaviruset slår mot hela samhället, och det är hela samhällets ansvar att göra allt vi kan för att minska smittspridningen och dess konsekvenser.

 

Vägen till Göteborgs Stadshus är belagd med goda avsikter. Det som presenterades som en handlingskraftig överenskommelse visade sig bara några timmar senare vara en katastrofal felkalkyl - bokstavligt talat.

 

Göteborgs-Posten var först med att redovisa att alliansen och Socialdemokraterna inte alls har en majoritet i stadsdelsnämnderna, som kommer tvingas ta stora beslut när coronapandemins konsekvenser slår till med full kraft i Göteborg.

 

Att varken alliansen eller Socialdemokraterna kan räkna hur många ägg som ligger i deras korg gör att de fem partiernas trovärdighet inför den största folkhälsokrisen i modern historia är icke-existerande. Kalle Anka-styrets klantighet är monumental.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.