Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Tröttsam Almedalspopulism

Jonas Attenius (S), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Den nytillträdda gruppledaren för Göteborgs största politiska parti vill inte åka till årets viktigaste politiska mötesplats. Svagt. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Jonas Attenius gör en Stefan Löfven – och skippar Almedalsveckan i år. Till P4 Göteborg säger den nyvalde gruppledaren för Socialdemokraterna i Göteborgs kommunstyrelse att han hellre stannar hemma. 

 

Anledningen?

 

Dels menar Attenius att resa och uppehälle är för dyrt, dels att arbetsinsatsen skulle kräva alldeles för stora förberedelser – arbetstid som han och hans medarbetare hellre lägger på insatser på hemmaplan, precis samtidigt som industrisemestern inleds.

 

Attenius är inte ensam om att spela mallig och anse sig vara för folklig för det där rosévinsdränkta Sodom och Gomorra på öjn i Östersjön. Demokraterna åker inte heller, rapporterar Sveriges Radio, medan Sverigedemokraterna sträcker sig till att skicka en politisk sekreterare.

 

Mycket kan sägas om politikerveckan, men att den skulle vara ett jippo eller helt meningslös är faktiskt direkt felaktigt. I stället är det en samhällsvetenskaplig och demokratigynnande festival som bjuder på tusentals seminarier, paneldiskussioner och utfrågningar. En helt unik möjlighet att ta del av perspektiv och information i ett världsunikt sammanhang.

 

Kostnaderna är heller inget att orda om. I en liten stad som Visby är det efterfrågan som styr under Almedalsveckan. Med risk för att svära i en av Visbys vackra kyrkoruiner: Det är väl investerade pengar och värt nästan varje guldpeng att beslutsfattare är närvarande.

 

Jonas Attenius är ingen dussinpolitiker. Han är tronpretendent till ordförandestolen i kommunstyrelsen för landets andra största stad – tillika en stad vars vitala fordonsindustri, rymd- och flygsektor och medicinska forskning och produktion håller mer än bara Västkusten flytande. Självklart ska gruppledaren för Göteborgs största politiska parti vara närvarade under årets viktigaste inrikespolitiska sammankomst, inte minst blott ett par veckor efter att han tillträtt sin nya position. Knappt någon i övriga landet vet ju vem karln är.

 

Almedalsveckan är dessutom, bortom de uppenbara nätverkande möjligheterna, en oerhört effektiv och ekonomisk fortbildning. Det är i göteborgarnas intresse att Attenius har så bra kontakter som möjligt om olyckan skulle vara framme och Socialdemokraterna återkommer till makten, vilket de mycket väl kan göra med Attenius vid rodret. 

 

Men att låtsas som att man gör invånarna en tjänst genom att stanna hemma är varken seriöst eller förtroendeingivande. Att Attenius uppvisar ett ointresse för att förkovra sig i de dagsaktuella frågorna är oroväckande. Det är inget annat än tröttsam Almedalspopulism.

 

För något år sedan gjorde Attenius partikamrat tillika statsminister Stefan Löfven en stor affär av att han avsåg bojkotta Almedalsveckan för att hellre åka ut bland skog och folk. Resultatet blev ett par tacksamma spaltmeter i lokaltidningar där Löfven gjorde sådant som statsministrar gör när de vill slippa huvudvärken i Stockholm. Den fem dagar långa verklighetsexkursionen inbegrep bland annat att få åka båt i kustbevakningens tjänst i Tjörn och besök i en sjukstuga i Storuman. 

 

I år gör Stefan Löfven om samma sak och skickar i stället finansminister Magdalena Andersson (S) för att hålla ställningarna i Visby.

 

Om Jonas Attenius har ett lika intensivt program i Billdal, Angered och i södra skärgården under Almedalsveckan som Stefan Löfven har i övriga delar av landet är oklart.

 

Men nog har göteborgarna rätt att kräva ett större intresse för politik-Sveriges viktigaste mötesplats och sin oppositionsuppgift än den kompakta walk-over som Jonas Attenius uppvisar inför Almedalsveckan?

Almedalen i Visby. Foto: OLLE SPORRONG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida