Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Järntorget erkänner att Lex Soffan är rätt

Ann-Sofie Hermansson, före detta kommunstyrelseordförande i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Göteborg erkänner att Ann-Sofie Hermansson hade rätt.

Ann-Sofie Hermansson hade och gjorde rätt – i alla fall när det kom till den politiska analysen av Göteborgs politiska landskap efter kommunvalet 2018. Det är den implicita innebörden av de besked som Socialdemokraternas relativt nyvalda gruppledare Jonas Attenius gav under torsdagen på GT Debatt och genom kommentarer i annan media.


Socialdemokraterna vill helt enkelt inte försätta sig i den situation som alliansen befinner sig i nu, med konstanta nederlag i allt från viktiga stadsutvecklingsfrågor till enstaka ärenden ute i stadsdelsnämnderna.


Därför vill Socialdemokraterna inte ha något nytt samarbete med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ och därför väljer S att lägga sin egen budget i höst.


Precis som när Ann-Sofie Hermansson vredgade V, Mp och Fi då hon inte ville återuppta samarbetet mellan de fyra partierna efter valet. 

Bland annat sade hon följande till SVT Väst under hösten 2018:

 – Det politiska landskapet är extraordinärt efter det här valet. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Det går inte att göra precis som vanligt.


Eller som Jonas Attenius skrev ihop med Mattias Jonsson på GT Debatt i torsdags:

”Valresultatet begränsar våra möjligheter till en rättvisare politik. Socialdemokraterna och de tre rödgrönrosa partierna har bara 36 av 81 mandat i kommunfullmäktige – vilket är mer än det svaga högerstyret, men långt från majoritet. Kommunfullmäktige har i dagsläget i stället en majoritet som står till höger på den politiska skalan. Att i ett sådant läge söka ordförandeklubban i ett svagt minoritetsstyre, som skulle riskera att förlora varje försök att sätta välfärden först, skulle faktiskt vara att sätta makten före allt.” 


Socialdemokraterna börjar inse lättnaden och fördelen med att sitta i opposition: Efter ett kvarts sekel med att behöva söka gyllene mittenvägar med sina samarbetspartners till vänster kan Socialdemokraterna äntligen vara socialdemokrater. 


Inte för vänster. Inte för höger. Inte för roliga. Inte för tråkiga. Sossar.


Beskedet från Järntorget är dock inte för de så kallade rödgröna partierna. I en debattartikel i Göteborgs-Posten under fredagen, det vill säga ett dygn efter beskedet från S att det inte blir något maktövertagande från borgerligheten, friade Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (Mp) och Stina Svensson (Fi) än en gång till arbetarrörelsen:

Göteborg kan få ett stabilare styre där vi sätter stopp för de borgerliga partiernas nedskärningspolitik och där jämlikheten, miljön och mänskliga rättigheter sätts först.

Därför bjuder vi in Socialdemokraterna till ett budgetsamarbete.

Tillsammans är vi större än det borgerliga styret och kan därför ta tillbaka makten. Vi hoppas att Socialdemokraterna också inser att vi tillsammans kan stoppa nedskärningarna och i stället storsatsa på välfärden och klimatet.


Att de rödgrönrosa vill riskera att gå på samma nitar som de själva varit så förtjusta i att åsamka det svaga alliansstyret i Göteborg kan endast förklaras på ett sätt: Makten går före politiken.


Socialdemokraterna i Göteborg gör rätt i att bekänna sig till Lex Soffan.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida