Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Jaga diktaturen till övergreppens ände

Till minne av Hongkongs frihet.Foto: PRESSBILD
Diktaturen Kina kan inte behandlas som vilket annat land som helst.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Unga liberaler i Göteborg och Västsverige leder den svenska kampen mot den brutala diktaturen i öst. Kinas agerande kräver motkamp.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Måste säga att jag ibland tycker det är synd att vi i MUF inte är mer aktivistiska, en sak jag gillar med LUF. Sure vi skriver bra debattartiklar om Kina men det skulle inte vara fel om vi också stod utanför ambassaden då och då”.

 

Berömmet från Västmanlands MUF-ordförande Johan Erikols på Twitter är berättigat. Det liberala ungdomsförbundets distrikt i Väst utkristalliserar sig allt mer och mer som den ledande svenska oppositionsrösten mot Kinas diktaturfasoner. Om distriktet sedan tidigare retat upp det kinesiska konsulatet i Göteborg med sina plakataktioner vid Grönsakstorget, som ungdomsförbundet även namngivit om till Gui Minhais torg efter den av Kina kidnappade förläggaren, är det inget mot vad reaktionen måste ha varit efter den gångna veckans liberala aktion.

 

Utanför konsulatet placerades en gravsten över Hongkongs frihet, efter det att Kina en gång för alla brutit mot löftet till Storbritannien att respektera att den forna brittiska kolonin skulle tillåtas att ha kvar ”ett land, två system”-principen fram till år 2047. De senaste veckornas händelser i Hongkong visar tydligt att kommunistdiktaturen på fastlandet varken respekterar frihet eller ingångna avtal. Gravstenen är tyvärr berättigad. 

 – Hongkongs sak är vår sak och deras frihet är vår frihet, vi kommer fortsätta kämpa mot den kinesiska statens förtryck så länge som den kinesiska staten förtrycker sina medborgare, sade Emmy Scilaris, förste vice ordförande för LUF Väst, i ett pressmeddelande.

 

Men det är som bekant inte endast sina egna medborgare som Kina förtrycker. Landet förtrycker även svenska medborgare, som exempelvis Gui Minhai som kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter i Thailand och tvingades genomföra löjeväckande ”bekännelser” samt tvingades be om ursäkt (!) för sina påstådda brott. Detta i ett medvetet försök att förödmjuka svensken offentligt. 

 

LUF:s aktioner pekar på nödvändigheten i att agera mot det Kina som agerar mot individer som skrämmer den brutala regimen - det vill säga att inte behandla Kina som något annat än en diktatur. Att visa respekt för ett land som övervakar, kuvar och förnedrar sin egen befolkning är att göra den liberala friheten en björntjänst. Att agera som om Kina vore vilket annat land som helst är att normalisera deras konstanta brott mot mänskliga rättigheter. 

 

USA:s reaktion på Kinas drakoniska införande av en ny säkerhetslag som syftar till att kväsa Hongkongs starka, imponerande folkliga uppror mot diktaturens järngrepp har varit rätt och riktig – och tyvärr alldeles för sent levererad. De så kallade Magnitsky-regler med ekonomiska begränsningar som nu införts mot de som hjälpt eller fortsätter att bistå Kina i implementeringen av säkerhetslagen hade behövts för flera år sedan. Varningstecknen och de små kedjade stegens medvetna marsch mot Hongkongs röda ridå har varit många, och levererats i en strid ström under lång tid.

 

LUF Väst visar att engagemanget för frihet är själva förutsättningen för den liberala demokratins fortsatta existens. Den kan inte tas för givet, allra minst långt efter det att den som i Hongkong har avskaffats. Kommunistdiktaturen måste känna den fria världens brinnande avsky mot ofrihetens lakejer.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.