Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Isaak och Gui behöver din röst, David Lega

David Lega (KD), EU-parlamentariker från Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Dawit Isaak, illegalt fängslad journalist. Foto: ARKIV
Gui Minhai, kidnappad och fängslad förläggare. Foto: PRIVAT/ANGELA GUI
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

EU-parlamentarikern David Lega (KD) har en viktig roll att spela då Dawit Isaaks och Gui Minhais frihet kräver fortsatt engagemang i EU-parlamentet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Ingen annan svensk stad är så förknippad med de globala hoten mot pressfriheten som Göteborg. Två av stadens egna, journalisten Dawit Isaak och förläggaren och poeten Gui Minhai, har fått betala höga pris för sina insatser för yttrande- och tryckfriheten. 

 

Dawit Isaak sitter sedan 2005 (2001 om man räknar den första tiden i fångenskap) fängslad utan åtal, rättegång eller dom i ett eritreanskt fängelse. 

 

Gui Minhai kidnappades från sitt thailändska semesterboende i oktober 2015 och har sedan dess varit fängslad under olika former i Kina. Även han såg en kort frihet innan han åter greps framför ögonen på svenska diplomater i början av 2018. Guis arbete som förläggare och bokhandlare i Hongkong förargade den kinesiska diktaturregimen så mycket att han och hans kolleger i Causeway Bay Books fängslades och hotades. 

 

Båda är svenska medborgare. Båda sitter fängslade, tystade av två brutala regimer som föraktar yttrandefrihet och en fri, självständig och misshaglig press och media.

 

Isaak och Gui är ingalunda bortglömda. Kultursidan i denna tidning redovisar dagligen antalet dagar som respektive skurkregim hållit de två publicisterna ifrån sina nära och kära. Inte heller är deras fall hopplösa, och omvärldens engagemang för deras fri- och säkerhet är alltjämt vakande och aktiv. 

 

När nu kristdemokraten David Lega byter Stadshuset på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg mot Europaparlamentet i Bryssel och Strasbourg finns det av förklarliga skäl stora förväntningar på engagemang för Isaaks och Guis sak.

 

Legas partikollega och företrädare i Bryssel, Lars Adaktusson, engagerade sig för några år sedan i en resolution som fördömde Kinas agerande. Även Jasenko Selimovic (L), välkänd för göteborgarna, har engagerat sig i Gui Minhais fall så sent som i april då EU krävde Guis omedelbara och ovillkorliga frisläppande. 

 

Motioner, resolutioner och uttalanden är knappast verkningslösa. Alla offentliga påtryckningsmedel är en nagel i ögat på diktaturer som ogärna vill att omvärlden talar högt om deras respektlöshet för internationella konventioner. Diktaturer må inte vara demokratier, men de är sannerligen beroende av handel och relationer med sådana. 

 

David Lega gör även klokt i att hålla ett vakande öga på de kinesiska intressena av europeiska bolagsuppköp och investeringar i infrastruktur. Banden, och beroendet, mellan Göteborg och Kina är omvittnade. Volvo Cars och Geely är Västsveriges ekonomiska ryggrad. Det är inte ett helt okomplicerat förhållande att en stor del av den regionala ekonomin är avhängig en kommunistisk diktaturs välvilja. I Kina finns det som bekant ingen skillnad mellan den geopolitiska expansionen och handelstillväxten. Företag må vara privatägda, men kontrolleras icke desto mindre av och agerar på nåder av det statskontrollerande partiet. 

 

Att Australien nekat det kinesiska telekombolaget Huawei att vara en del av nästa generations 5G-nät Down Under är ett tecken på att omvärlden tar det politiska säkerhetshotet från Kina på allvar. Den Europeiska unionen och dess parlament har inte råd att vara naiva i kontakterna med världens mäktigaste diktatur.

 

Göteborg behöver en aktiv röst i Bryssel – och det gör Dawit Isaak och Gui Minhai också. David Lega får gärna göra denna hedersamma och för Isaak och Minhai livsavgörande uppgift till sin. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida