Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Inställd flyttfest med rödgrön bostadspolitik

Börja inte packa än, göteborgare.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Den rödgröna bostadspolitiken i Göteborg kommer missa jubileumsåret med nästan 2 000 bostäder. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Många var tveksamma till projektet till en början, det har varit en kamp att driva igenom. Därför känns det fantastiskt roligt att vi nu nått upp till 7 000 bostäder i detaljplaner och att det gått fortare än annars.

 

Slirigheten i det miljöpartistiska pressmeddelandet (citatet tillskrevs förra kommunalrådet Ulf Kamne) som skickades ut den 30 maj 2018 var ett av de första tecknen på en stegrande desperation inför höstens stundande valrörelse. Inget annat parti skickade ut så många hysteriska pressmeddelanden som Miljöpartiet gjorde inför den käftsmäll som väljarna gav partiet i Göteborg, det näst största enskilda raset i kommunvalet med 3,72 procent.

 

För inte var det antalet detaljplaner som det förra rödgröna styret utlovade då jubileumssatsningen vid namn BoStad2021, som skulle skaka fram 7 000 nyproducerade bostäder till 2021, ursprungligen presenterades.

 

Snabbt skulle det gå. 2015 togs beslut i Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden om den ambitiösa utvecklingen. På sex år och med ett nytt arbetssätt där Göteborgs Stad och ett 30-tal byggaktörer samarbetade parallellt skulle plan- och byggprocessen få ökad fart. Detaljplan och projektering av bostäderna och gatuanläggningarna gick hand i hand.

 

När dåvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Ann-Sofie Hermansson (S) stod värdar för det första spadtaget i september 2017 handlade det klart och tydligt om att bostäderna skulle vara inflyttningsklara under 2021. På bostad2021.se, projektets hemsida, står det fortfarande att ”Bostäderna ska stå inflyttningsklara till Göteborgs 400-årsjubileum 2021”.

 

Så blir inte fallet. I årsredovisningen för fastighetsnämnden, som avhandlas av politikerna den 3 februari, konstateras det att prognosen är att endast 5 200 lägenheter kommer stå inflyttningsklara till jubileumsåret. Dessutom är endast 6 882 bostäder lagakraftsvunna. Tre projekt har inte en laga kraftvunnen detaljplan. 

 

Nämnden konstaterar själv att: ”Antalet bostäder i genomförandeskedet skiljer sig kraftigt från planskedet.”

 

Nära skjuter ingen inflyttningsfest. I stället får de bostadstörstande göteborgarna och andra som är i desperat behov av husrum vänta ett eller två år till, med inflyttningsstart 2022 eller början av 2023. Konjunkturläget och komplicerade projekt som i flera fall försenat byggstarter anges som skäl.

 

Misslyckandet är en viktig påminnelse om att politiken inte kontrollerar allt. Löften om 7 000 bostäder till ett visst datum är inget annat än ett vanskligt påstående som inte låtsas om marknadens svängningar och andra omvärldsfaktorer. Ur ett förtroendeperspektiv hade det varit bättre om politiken kommunicerat en stark ambition och inte ett på förhand givet faktum. 

 

Nästa valår är 2022. Då har de rödgrönas bostadsprojekt dragit över med en brist på 1 800 bostäder. Facit på de rödgrönas löften bör avgöra vilka partier som får ha inflyttningsfest i Stadshuset 2023 – när de sista bostäderna i BoStad2021 blir klara två år för sent.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida