Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Inled inte Rymdveckan med en solförmörkelse

Vad är Slottsskogen utan sitt observatorium?Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: NORA LOREK

Vill alliansen i Göteborg verkligen inleda Rymdveckan med att bidra till att stänga ner Slottsskogsobservatoriet?

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

På lördag inleds Rymdveckan i Göteborg. En uppsjö av programpunkter erbjuder allmänheten föreläsningar, filmvisningar, prova-på-händelser och samtal om allt det som vi vet och ännu inte ens kan föreställa oss om det långt däruppe, därute och bortom.

 

Från lokalpolitikens sida kan man vara på väg att fira Rymdveckans inledning och rymdindustrins betydelse för Västsverige genom att bidra till att stänga ner Slottsskogsobservatoriet.

 

Inför kommunstyrelsen meddelar alliansen i Göteborg nämligen att de har lägre ambitioner med ungdomens naturvetenskapliga förkovran än vad regeringen har med sin rymdpolitik, vilket borde vara lika omöjligt som att gå på månen utan rymddräkt.

 

I korthet: Slottsskogsobservatoriet har länge lidit av ekonomiska problem. Föreningen bakom verksamheten, som har gett Göteborgs ungdomar en unik möjlighet att visualisera och förverkliga rymdens mysterier på ett handgripligt vis, har bett Göteborg om en långsiktig lösning.

 

Inför kommunstyrelsemötet i morgon onsdag redovisas därmed en snabb utredning som har att svara på två huvudfrågor: Dels hur ett lämpligt huvudmannaskap ska se ut och hur en hållbar finansiering kan lösas men även hur de mest akuta ekonomiska behoven under resterande 2019 skulle kunna lösas. Det handlar om en summa motsvarande cirka 300 000 kronor och därefter cirka en miljon för hyreskostnader och dylikt per år. Mycket pengar – men i kommunala sammanhang felräkningspengar.

 

Men trots att kommunstyrelsen bett Stadsledningskontoret att komma med förslag, svarar tjänstemännen med att inte vilja ta ställning: ”Stadsledningskontoret kan inte föreslå finansiering i frågan då frågor om finansiering är en politisk fråga att värdera.”

 

Alliansen låter sig heller inte övertygas om Slottsskogsobservatoriets betydelse och utvecklingsmöjligheter. Ett kallt formulerat avslag inleds med orden: ”Den verksamhet som bedrivs vid observatoriet är lovvärd och en viktig del i att stimulera barn och ungdomars intresse för naturvetenskap.” 

 

Men, etcetera.

 

Anledningarna och ursäkterna radas upp: Staden har ett system och en ordning för föreningsbidrag. Inte heller är det bra om undantag förs. Likvärdighetsprincipen är helig, och så vidare.

 

Att kommunen inte är intresserad av huvudmannaskapet är förståeligt. 

 

Men, som det brukar heta. 

 

Det går inte enbart att möta kärvare kommunalekonomiska tider med fantasilöshet. Att säga nej till nya projekt och ta på sig nya ansvarsområden är givetvis rimligt. Den kommunala kostymen är inte elastisk in absurdum. Men Slottsskogsobservatoriet är inte ett nytt projekt. Tvärtom har anläggningen och föreningen gjort stora insatser för staden under lång tid. Det handlar inte endast om en pedagogisk förlust om verksamheten inte skulle kunna fortsätta utan även ett kulturhistoriskt sådant.

 

Vad är Slottsskogen ens utan sitt observatorium?

 

I en tid då de mest basala fakta ifrågasätts av världsledare är det av än större vikt att ungdomen har tillgång till anläggningar som bokstavligt talat sätter fokus på universums byggstenar.

 

Alliansen måste kunna bättre än att inviga Rymdveckan med ett hårt slag mot framtidens västsvenska rymdpilgrimer. Rymdfestligheterna får inte inledas med en politisk solförmörkelse.

 

Csaba Bene Perlenerg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida