Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Hurra! Göteborgsmoderaterna har jättejättejättefel!

Hampus Magnusson (M), biträdande kommunalråd i Göteborg.
Foto: JESPER ORRBECK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Vi måste prata om det kollektiva jämrandet och undergångsfantasierna som vissa delar av högern i Sverige ägnar sig åt. Det är ett politiskt självskadebeteende som måste upphöra.

Veckans så kallade metadebatt har kretsat kring Göteborgsmoderaternas uppmärksammade kampanjfilm. Inte minst en specifik del gällande rörligt bildmaterial på en brinnande bil, som visat sig komma från Kanada, har väckt berättigade protester. Det har öppnat upp Moderaterna för onödig kritik om att partiet svartmålar den stad de vill ta över styret i. 


Men det finns även de som anser att debatten fokuserat på fel sak. Att den brinnande bilen kommer från ett kommersiellt videoarkiv menas vara av mindre vikt än att det faktiskt brinner bilar i Göteborg. De som har försvarat Göteborgsmoderaterna för deras överdrivna domedagsfilm om Göteborg har menat att det faktiska läget är viktigare än detaljerna om varifrån enskilda klipp kommer ifrån. I detta har de rätt - men utan att för den sakens skull vara överdrivet intresserade av hur det faktiskt ligger till. För Göteborgsmoderaterna sprider onödiga myter som baserar sig på siffror från 2015. 


Till P4 Göteborg sade Moderaternas biträdande kommunalråd Hampus Magnusson: "Det är min bild att det växer". Men Magnussons och Göteborgsmoderaternas bild är superfel. Räddningstjänstens statistik avslöjar att bilbrandsdåd i själva verket har minskat kraftigt under de senaste två åren. Under 2017 brann 66 bilar i Göteborg, kontra 129 stycken 2015. Det är fortfarande 66 bilar för många, men knappast "växande" eller ens med sanningen överensstämmande. Hampus Magnusson halvpudlade dock i samma intervju: "Nu presenterar du ny statistik för mig. Är det så att det går ner så är ingen gladare för det än jag. Men jag tycker fortfarande att det är många bilbränder som vi har."


Även skjutningarna, såväl med och utan dödlig utgång, har minskat i Göteborg de senaste åren. 


Leder minskningen av skjutningar och färre bilbränder i Göteborg till ökad trygghet? Nej, inte automatiskt. Inte heller leder en halvering av bilbränder till minskad otrygghet. Därför har politiker, och även medier för den delen, ett stort ansvar att stå upp för fakta. 


Så vad ligger då bakom dessa ständigt återkommande undergångsfantasier som Moderaterna, Sverigedemokraterna och många framstående högerdebattörer älskar att vältra sig i? Vadan denna längtan efter att allt ska gå åt helvete - trots att det inte gör det? Det kollektiva jämrandet är ju varken sanningsenligt eller konstruktivt utan snarare en form av politiskt självskadebeteende. Varför föreslå politiska lösningar på påstått växande problem som inte finns? Varför använda sig av otrygghet som en snuttefilt dränkt i gasolin. Det är ju både onyttigt och vanebildande. Men framför allt - varför vill Göteborgsmoderaterna att det ska framstå som att Göteborg är mer otryggt och våldsamt än vad det i själva verket är?


Det enkla svaret är cynism. Otrygghet är en känsla som sätter sig under huden hos väljarna på ett betydligt enklare sätt än obskyra siffror från kommunbudgeten eller ideologiska floskler. Vem behöver avge vallöfte när man kan göra folk upprörda? Att påtala ett problem, oavsett om det är sant eller inte, ger också möjligheten att erbjuda en utåt sett handlingskraftig lösning. 


Göteborg har tillräckligt allvarliga problem utan att politiska överdrifter ska bidra till en trygghetsmässig avtrubbning.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.