Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hur många bränder från Ubbhult ska M släcka?

Moderaternas kris i Ubbhult fortsätter så länge klimatskeptikern och riksdagsledamoten Jan Ericson (M) tillåts fortsätta sprida felaktigheter.Foto: Helén Rasmusen/EPA TT NYHETSBYRÅN
Jan Ericson (M), västsvensk riksdagsledamot från Ubbhult
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Moderaternas klimatpolitik är tydlig. Att den västsvenska riksdagsledamoten Jan Ericson (M) fortsätter sprida falsarier om klimatkrisen skadar partiets trovärdighet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Australien brinner. Redan har en yta lika stor som två Belgien brunnit ned, och skogsbränderna har skapat större koldioxidutsläpp sedan september än hela Sverige släpper ut på sex år.

 

Det krävs en särskild sorts politisk förmåga att, likt Moderaterna gör på Instagram, göra politik av de omfattande australiska bränderna utan att med ett enda ord använda ordet ”klimat”. I stället består det moderata utspelet på bild-delningsappen av en internationell fond för bekämpandet av skogsbränder. 

 

Ingen orsak och verkan, där inte.

 

När det kommer till klimatfrågan finns det få svenska politiker som lägger ned så mycket arbete på att ifrågasätta och underminera den internationellt etablerade vetenskapliga sanningen, nämligen den om den av mänskligheten orsakade globala uppvärmningen och klimatförsämringen, som den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson från Ubbhult tillhörande valkretsen Västra Götalands Läns Södra.

 

På mikrobloggen Twitter och hans egen blogg skrivs det från tid till tid inlägg och delas länkar där klimatkrisen ifrågasätts, häcklas eller helt förnekas. I somras blev Ericson uppmärksammad då han i en intervju med Aftonbladet sade att: ”Jag anser inte att det finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris.

 

Både Moderaterna centralt och Jan Ericson är rörande överens om att Ericson inte representerar Moderaternas klimatpolitiska linje, som bygger på etablerad vetenskap. 

 

Ändå fortsätter Jan Ericson sitt klimathärjande – med Moderaternas goda minne.

 

I en ledare uppmärksammar Erik Helmerson, ledarskribent på DN, att Ericson gjort det igen. Det vill säga: Delat material där klimatkrisen ifrågasätts.

 

I en numera borttagen tweet delade Ericson en skärmdump om skogsbränderna i Australien med en engelsk rubrik: ”Extinction Rebellion Member charged with starting Green Wattle Creek bushfire”. Till skärmdumpen kommenterade Ericson: ”Varför blir jag inte förvånad”? I en tillhörande tweet fortsatte Jan Ericson med klimatskepticismen: ”Om detta stämmer är det extremt illa.”

 

Extinction Rebellion är ett klimataktivistiskt globalt nätverk som genomför protestaktioner, exempelvis har de hållit låda utanför Börshuset i Göteborg under kommunfullmäktige. 

 

Någon slags fakta eller källa till påståendet fanns givetvis inte. 

 

Att skogsbränderna i Australien skulle bero på något annat än huvudsakligen extrem torka, uttorkade marker och frånvaro av regn är en utmärkt tanke för den som inte tror på vetenskap.

 

Jan Ericson balanserar hela tiden på klimatskepticismens försåtliga kant. Nyckelordet ”om” används som svepskäl för att sprida uppfattningen att skogsbränderna i Australien inte skulle bero på klimatkrisen. 

 

På sin blogg skrev Jan Ericson nyligen en årskrönika över det gångna året. Bland annat konstaterade moderaten att: ”2019 har också varit ett fantastiskt år när det gäller mitt genomslag i både traditionella och sociala medier. Nu ökar jag trycket ytterligare.

 

Moderaterna riskerar att få fler klimatrelaterade bränder att släcka så länge Ericson representerar partiet utan att representera partiets klimatpolitik.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida