Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hur länge orkar alliansen styra?

Stadshuset i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Hur länge orkar alliansen med att styra Göteborg?

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Glädjen kring det borgerliga maktskiftet vid årsskiftet i Göteborg blev kortlivad. Egentligen var det bara en tidsfråga. Trots att det bara gått lite över en månad sedan borgerligheten tillträdde vid rodret har alliansen drabbats av motgång efter motgång i olika omröstningar. Detta eftersom det parlamentariska läget ser ut som det gör: Alliansen styr på nåder av ett splittrat rödgrönt gäng och ett surmulet protestparti i form av Demokraterna som inte lyckats övertyga ett enda annat parti om att ingå samarbete med dem.

 

Alliansen för gärna blå politik, men numera blir de mest blåslagna av de rödgröna. Hittills har alliansen upplevt flera nålstick, bland annat i i Trafiknämnden och Utbildningsnämnden. Men det har handlat om enskilda frågor, ändringar i prioriteringsordningar, de direktiv till förvaltningar och tjänstemän som används för att genomföra partiernas politik. Irriterande men inte mer än att det gått att svälja för alliansen.

 

Men i tisdags inträffade en händelse som borde få alliansledarna att ligga sömnlösa om nätterna: I SDN Lundby enades Vänsterpartiet och Miljöpartiet med Socialdemokraterna om att tillsammans rösta på det rödgröna inriktningsdokumentet som skrivits av V och MP.

 

Samtidigt valde Demokraterna att lägga ner sina röster och blev de facto stödparti till Vänsterpartiet och Miljöpartiet i SDN Lundby. Att Demokraterna numera lutar åt det rödgröna hållet är en längre förflyttning åt vänster sedan Demokraterna under hösten satt i långt gångna förhandlingar med Socialdemokraterna om ett gemensamt styre. Demokraterna förde även fram Ann-Sofie Hermansson (S) som kandidat till andre vice kommunstyrelseordförande i fullmäktige i november. 

 

Alliansminoriteten kommer nu att administrera en rödgrön inriktning i Lundby under det kommande året. Medan S-MP-regeringen under det kommande året får regera på M-KD-budgeten på riksplan, kommer alltså alliansen i Lundby att få styra utifrån Vänsterpartiets och Miljöpartiets prioriteringar. Kan Stefan Löfven svälja kristdemokratiska budgetsiffror, borde alliansen i Göteborg kunna genomlida en rödgrön prioriteringsordning.

 

Men i bakgrunden finns en klocka som tickar. Röstningsförfarandet i SDN Lundby är det första steget till ett återförenat rödgrönt samarbete efter att V, MP och FI hängt av S i kommunstyrelsen. Går det att finna varandra i en stadsdelsnämnd, så går det att finna varandra i kommunstyrelsen och fullmäktige. Om Demokraterna inte tar sitt förnuft till fånga efter att Västlänksfrågan blivit avpolletterad av Högsta domstolen och framöver understödjer alliansen, kommer Göteborg även framöver att lida av samma rödgröna politik som Demokraterna kritiserade under valrörelsen.

 

Partiet har nu att besvara följande frågor: Vill Demokraternas medlemmar verkligen att partiets representanter släpper igenom vänsterpartistisk och miljöpartistisk politik? Var nedlagda röster verkligen den kraftfulla protest som partiers väljare föreställde sig då de gav det nya partiet sina röster och förtroende?

 

Under tiden som Demokraterna agerar dörrmatta åt Vänsterpartiet och Miljöpartiet och svassar för Socialdemokraterna får alliansen fundera på hur mycket stryk de orkar med. Fyra år är lång tid att vara vid makten utan att kunna styra.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.