Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Hur det ser ut i havet speglar vår livsstil”

TOPPKANDIDAT. Emma Nohrén (MP) återfinns på plats 5 på MP:s EP-lista till Bryssel och Strasbourg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

De blå frågorna driver miljöpartisten Emma Nohrén. Som den högst placerade västsvenska kandidaten på MP:s lista till Europaparlamentet vill Lysekilspolitikern vara havets röst i Bryssel.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Marinbiologen som blev politiker vill vara havets röst i Bryssel. Miljöpartisten Emma Nohrén, tidigare riksdagsledamot och numera lokalpolitiker i Lysekil samt ordförande för de gröna i Västra Götaland, är MP:s högst placerade västsvenska kandidat till Europarlamentet.

– När man är i politiken inser man snabbt att EU är nästa nivå för att kunna påverka. 

Bland riksdagsmotionerna från de senaste åren återfinns bland annat förslag om att läkemedelskonsumenter ska kunna göra aktiva miljöval, satsningar på de västsvenska järnvägarna samt att Bohusbanan borde dras hela vägen till Oslo. 

Men det är i Bryssel hon vill fortsätta sin politiska gärning.

– Jag tror att jag kan göra stor skillnad där. 

 

Under förra mandatperioden var hon en av Miljöpartiets representanter i European Green Party, ett nätverkande som gett henne gröna kontakter över hela kontinenten. 

 – Jag har goda kontakter med den gröna gruppen och har använt det kontaktnätet under hela min tid i riksdagen, säger Nohrén och lägger till:

– Man ska inte underskatta utmaningen. Det är väldigt svårt att jobba i Bryssel och det är svårt att komma och säga att man ska göra något helt nytt utan man måste veta var i systemet man ska skruva för att åstadkomma förändring. Jag vet hur och var man gör skillnad i EU-maskineriet.

 

Emma Nohrén återfinns på plats 5 på EP-listan. Antalet personkryss är avgörande för framgång. För MP-politikern är det viktigt att lyfta fram partigruppernas samspelthet:

 – Den gröna gruppen är den som jobbar mest samsynt och röstar mest lika. Som väljare får man mycket ut av att skicka en miljöpartist till Bryssel. Den gröna gruppen jobbar som en enhet för de gröna frågorna. I miljö- och klimatfrågorna och ärenden om demokrati, mänskliga rättigheter och demokrati och migrationsfrågan är vi rörande överens och kämpar ihop.

 

Miljöpartisten har varit med om en av de mest omvälvande perioderna i partiets historia. Som riksdagsledamot fick hon uppleva hur MP för första gången blev ett regeringsparti. En period som hon erkänner var tuff för partiet.

 – Vi ville göra allt på en gång och var kanske inte så bra på att få ut vad vi faktiskt hade fått gjort. Tittar man på vad vi har fått igenom så tror jag att det är få, om något, koalitionsparti som har fått igenom så mycket politik som vi har fått under fyra år. 

 

Hemma i Västra Götalandsregionen är hennes miljöparti i styrande koalition ihop med alliansen. På regeringsnivå är det samarbete med Socialdemokraterna som gäller. Och i hemkommunen Lysekil är Miljöpartiet en del av det rådande styret ihop med S, Centerpartiet och Liberalerna. Som förste vice kommunstyrelseordförande i Lysekil är hon en självklar del av kommunledningen. 

Att vara miljöpartist är således inte att jämföra med dogmatisk absolutism, snarare rejäl pragmatism som maximerar de gröna rösternas inflytande. 

 

Lärdomarna har varit många, men Emma Nohrén menar att det övergripande målet att uppnå så mycket grön politik som möjligt har varit värt slitningarna:

 – Det är svårt att kompromissa i svåra frågor. Men hellre att det blir lite mer grönt än att man står utanför och ser att det går åt fel håll utan att man kan påverka det.

 

I Bryssel vill Emma Nohrén fortsätta jobba med bland annat fiskeri- och havsfrågorna. Och även om Emma Nohrén inte automatiskt når Europaparlamentet på söndag, fortsätter hon i allra högsta grad arbeta med havsfrågorna även framöver. För nästan exakt ett år sedan utsågs hon av regeringen till ordförande i Miljömålsberedningen som fram till december 2020 ska arbeta fram en ”strategi för förstärkt åtgärdsarbete för bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina resurser”.

– Hur det ser ut i havet speglar vår livsstil, avslutar Emma Nohrén.

Emma Nohrén (MP), kandidat till Europaparlamentet.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida