Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hoppfullt med fler liberaler i Göteborgs fullmäktige

Emmyly Bönfors (C), distriktsordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Lokalpolitiken i Göteborg lider av många problem, men att det nu finns ännu ett liberalt parti i fullmäktige är inte ett av dem.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Ökenvandringen sedan 2010 är över. Göteborgscentern har gjort en storstilad återkomst till fullmäktige. Med 3,9 procent (+1,3 procent) blev partiet större än trotjänaren Kristdemokraterna (3,3 procent) och Vägvalet som nu ser ut att lämna (1,93 procent) den politiska scenen. Det lokala valresultatet är förvisso långt under de 7,1 procent som Centern fick av göteborgarna i riksdagsvalet (en uppgång med 3,3 procent), men är icke desto mindre ett uttryck för den nyfikenhet som väljarkåren har på partiet efter ett träget lokalt fotarbete efter nystarten 2016. 

 

En senkommen partiskandal med uteslutna riksdagskandidaten och partidistriktets förra vice ordförande Mikail Yüksel verkar inte heller ha påverkat partiet negativt. 

 

Men att Göteborgscentern nu är på väg tillbaka innebär inte att de inte redan gjort avtryck i lokalpolitiken. Allianskollegan Liberalerna kom helt plötsligt med en rad gröna förslag med inriktning på kollektivtrafiken under valspurtens slutskede och Miljöpartiet, som panikslaget skickade ut pressmeddelande efter pressmeddelande med det ena kravutspelet efter det andra under valrörelsens sista veckor, har insett att det inom kort kommer att bli huggsexa om profileringsutrymme inte bara inom alliansen men även gällande miljö- och klimatfrågorna i allmänhet.

 

Att det nu finns två borgerliga partier med grön profil är viktigt som motpol till den inte sällan fingerpekande och skuldbetonade ton som Miljöpartiet har i sina förslag och i sin retorik. Om klimatkampen ska klaras av riskerar broder-duktig-syndromet och förnumstighet ha motsatt effekt på de nödvändiga åtgärder som krävs.

 

Det finns ingen tid att förlora. Det gröna Göteborg byggs inte med tramssatsningar som cykelkök, att skolelever berövas kött i bamba, verklighetsfrånvända krav om att minska flyg från Landvetter flygplats eller allmänt bilhat. Borgerlig miljöpolitik måste i stället vara inriktad på att det ska vara lättare att göra rätt, inte på att alla som gör fel misshandlar vår planet. Närodlade morötter i stället för piska, om man så vill.

 

Att Göteborgscentern i sitt valmanifest inför valet föreslog fler parkeringshus för att få bort bilarna från gatorna är ett betydligt bättre förslag än att helt förbjuda, motverka eller skuldbelägga bilförare som behöver bilen för att få livet att gå ihop. Och förslag om elektrifiering av både bussar men även älv- och skärgårdsfärjorna är välkomna förändringar. 

 

Göteborgs usla skräp- och återvinningshantering måste också rustas upp. Dels måste avgiftsfria besök på återvinningscentralerna införas, dels måste skräpkorgar och kärl tömmas betydligt oftare än vad som i dag är fallet.

 

Det finns många problem i Göteborgs fullmäktige, men knappast att det finns för många liberala partier. Att Göteborgscentern har återvänt till fullmäktige är glädjande både för partiet och för dess väljare, men mest glädjande är det för göteborgarna som framöver har att se fram emot fler liberala förkämpar i demokratins huvudsal.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.