Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hemtjänsten ska inte vara som ett lotteri med nitlotter

Respektera de äldre.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, frristående kolumnist på GT:s ledarsidaFoto: NORA LOREK

Alldeles för många med hemtjänst i Göteborg har länge lidit av Vänsterns vanstyre. Nya siffror visar på att det är möjligt att vända verksamheten.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Att bli äldre är också att bli mindre fri. I takt med att individens beroende av den samhälleliga gemenskapen ökar, minskar egenmakten. Samtidigt är människovärdet obrutet. Frisk eller skröplig, stark eller svag: Var och ens rätt till respekt torde vara självklar och okränkbar.

 

Tyvärr är det inte alltid så. I Göteborg har ett nytt upprörande fall av frånvaro av respekt för äldre uppdagats. SVT Nyheter Västnytt rapporterade i veckan om 67-åriga Börje Alström i Göteborg som var med om kränkande behandling då hemtjänstpersonal tejpade fast en brusten blöja på honom, i stället för att byta den. Inte heller var det någon form av medicinsk tejp utan målartejp. 

 

Intervjuklippet med honom är hjärtskärande och visar på hur en obetänksam stund kan sätta djupa spår i en medmänniska.

 

Börje Alströms utsatthet är extra stor då han är förlamad och rullstolsburen efter en misslyckad cancerbehandling på Sahlgrenska, enligt SVT Västnytt.

 

Hade det handlat om en privat hemtjänst hade exempelvis Vänsterpartiet skrikit i högan sky om sveket mot de äldre och girighetens inneboende förakt på grund av profitens vinstjakt. Men från Vänstern i Göteborg har det varit tyst – eftersom det handlar om den kommunala hemtjänsten i Lundby. Samma hemtjänst som Vänsterpartiet hade det huvudsakliga ansvaret för under förra mandatperioden. 

 

De äldre har knappast varit särskilt förtjusta över den tjänst som Vänsterpartiet ansvarat för. När Socialstyrelsen de senaste åren har frågat brukarna själva har Göteborgs hemtjänst hamnat i den absoluta botten. Och även om den nya enkät som presenterades i torsdags visar en liten, liten förbättring på en procentenhet i jämförelse med förra året, tar det lång tid att vända en stukad Atlantångare.

 

Med 81 procent av nöjdhet placerar sig Göteborg på jumboplatsen elfte plats från botten. Det är en avsevärd bit ifrån riksgenomsnittet på 88 procents nöjdhet, 87 procent i Västra Götalandsregionen. Det gör att Göteborg till sämst i hela regionen.

 

Detta att jämföra med imponerande 100 procent i Strömstad och de 95 procent som redovisas i Vårgårda, Öckerö, Bollebygd, Bengsfors, Töreboda och Lidköping.

 

När de olika stadsdelarna i Göteborg redovisas separat, visas intressanta skillnader: Bäst nöjdhet har de äldre i Östra Göteborg med 88 procent. Sämst i Angered med 72 procent. I Lundby, där Börje Alström bor, är nöjdheten 83 procent.

 

81 procent av de äldre som är nöjda med hemtjänsten i Göteborg kan på ytan förefalla vara en hög siffra, men det innebär samtidigt att en femtedel inte är nöjda. Det är alldeles för många äldre som uppfattar att bemötandet och respekten för deras utsatthet brister och lämnar mycket i övrigt at önska.

 

Att bli äldre och ha med hemtjänsten att göra ska inte vara som ett lotteri, där varje besök i ens eget hem är en potentiell nitlott. Börje Alström uppger i inslaget i SVT Nyheter Västnytt att han även haft bra upplevelser av hemtjänsten, men precis som det uppmärksammade fallet visar, krävs det endast ett enda fall av brist på respekt och felaktigt bemötande för att tilliten ska riskeras. Extra känsligt är det när upplevda kränkningar sker i det egna hemmet.

 

Alliansen och Kristdemokraterna i Göteborg, som nu ansvarar för området, har en viktig uppgift att försöka reda ut i Vänsterns svek mot de äldre. Den enda procentenhetens förbättring visar på att det är möjligt. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida