Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

”Kunde gå hem utan minsta rädsla – inte nu”

Eva Flyborg (L), tidigare riksdagsledamot och i dag vice ordförande i både Göteborgs Hamn och Göteborg & C:o vill bli nytt skolkommunalråd för Liberalerna i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Trots att hon aldrig skulle gå in i partipolitiken kom hon att representera Göteborg i riksdagen under 20 år. Möt Eva Flyborg som kandiderar till att bli Liberalernas nya skolkommunalråd i Göteborg, i GT Ledares intervjuserie med de tre kandidaterna.

OPINIONSINTERVJU. Samma år som borgerligheten kom till makten på 90-talet i Göteborg startade Eva Flyborg en sejour i riksdagen som kom att vara i 20 år. Detta trots att hon bestämt sig för att aldrig gå in i partipolitiken. Med en mamma som satt i Göteborgs fullmäktige och en pappa som var i byggnadsnämnden och hovrätten var långa möten och travar med dokument ingenting som lockade.

 – Sen blev Bengt Westerberg partiledare och då var det kört.

I riksdagen var Eva Flyborg bland annat partiets näringspolitiska talesperson och med erfarenhet från Volvo och näringslivet var hon en välkänd Göteborgsröst. Efter förra kommunvalet återkom Eva Flyborg mer aktivt till lokalpolitiken som ledamot i fullmäktige. Flera uppdrag följde efter maktskiftet, bland annat vice ordförandeposterna i Göteborgs Hamn och Göteborg & C:o. Nu är hon, som en av partiets riktiga veteraner, en av tre kandidater till att bli ny gruppledare och skolkommunalråd.

 – Valet av gruppledare är förvisso viktigt för Liberalerna. För oss handlar det om vinna eller försvinna, överleva eller dö. Men valet är också viktigt för Göteborg. 

Hur mår partiet just nu?

  – Det är bara att erkänna att partiet har levt med en stadig trend neråt under en alldeles för lång tid. Det har blivit för mycket fokus på det interna spelet i Liberalerna. Att vara mest folkpartistisk eller mest liberal i alla frågor vinner interna hejarop, men få ute i Göteborg eller i Sverige bry sig vem som är bäst folkpartist. 

Varför har det blivit så?

 – Man har brytt sig för litet om vardagsfrågorna och att lyssna på människor. 

Flyborg menar att Liberalerna har fastnat för mycket i ideologiska frågor, vilket gjort partiet alldeles för slutet.

 – Är det för mycket fokus på det ideologiska, formfrågor eller organisationsfrågor kan det lika gärna vara en intern diskussionsklubb. Då behöver man inte bryr sig om något annat. 

Och, lägger hon till med en suck:

 – Jag kan bli så trött ibland. Det är ingen tävling i vem som är bäst socialliberal. Vi är alla goda liberaler, men vi vill lite olika saker och har lite olika profiler. 

Självkritiken syftar till en nystart, där Liberalerna ska bli det där folkliga partiet vars namn man valt bort.

 – Som parti i Göteborg måste vi tänka på hur vi ska lösa Göteborgarnas vardagsproblem oavsett om det handlar om jobb, skola eller kollektivtrafiken. Vi får inte stanna vid vad som är bra för oss som parti. Ett sådant parti vill ingen rösta på. Det går inte. Medborgarna vill ha rimliga svar på sina frågor. Vi måste kunna ge dem det. Liberalerna ska vara här för att ge svar på vanliga människors frågor, inte på frågor som ingen har ställt. 

Trygghetsfrågorna är en sådan fråga som Eva Flyborg pekar på.

 – Vi måste få det tryggt och säkert på Göteborgs gator. Alldeles för många Göteborgare känner sig inte trygga som det är nu. 

Känner du dig otrygg?

 – Jag är född och uppvuxen i Göteborg på Otterhällan. Som fyra-femåring kunde jag gå hem från mina kamrater utan den minsta rädsla för nånting. Samma känsla är det inte nu. Det är för mycket av rån, överfall och misshandel, kidnappningar, våldtäkter, sprängningar och skjutningar. Det går inte att negligera. 

Eva Flyborg är en stark anhängare till de paragraf 3-områden som skapats i Göteborg för att bevakas med ordningsvakter.

 – Som det är nu, med en poliskår som inte räcker till, så borde hela Göteborg bli ett så kallat paragraf 3-område.

Hon vill även göra upp med Göteborgs återkommande havererade stadsutvecklingsprojekt.

 – Det går inte att fortsätta göra stadsutvecklingsprojekt i Göteborg på det viset som hittills har gjort, efter Gobigas, Skeppsbron, arenan, linbanan och annat. Det går inte att lägga hundratals miljoner kronor på projekt som aldrig blir av när trygghetsfrågan hemsöker oss eller när barnen inte får den skola de har rätt till. Det är inte mitt Göteborg. Vi ska vårda skattebetalarnas pengar.

Så man kan tolka dig som att du även är skeptisk till Sveriges dyraste simhall, Centralbadet som föreslås byggas på Gullbergsvass?

 – Det är för dyrt. Jag vill gärna ha en ny simhall, men jag tror att det är fel plats att lägga det på. Min egen, högst privata ståndpunkt, är att bygga det nya Valhallabadet där det gamla ligger. Marken finns redan, den är förberedd för en simhall. Vi måste inte sanera marken. Vi har ett antal simhallar i Göteborg där föreningslivet kan fortsätta sin verksamhet under tiden vi river och bygger nytt.

Eva Flyborg (L) bredvid Helene Odenjung (L) vid valvakan 2010. Nu söker Flyborg väljarnas förtroende att efterträda Odenjung som gruppledare.
Foto: ANDERS YLANDER

I Göteborg är Liberalerna en självklar del av alliansstyret. Men på riksplan är den borgerliga enigheten stendöd. Eva Flyborg har en tydlig bild av vad hon vill se inför valet 2022:

 – Partierna går till val var och en för sig, med sina egna plattformar, idéer och förslag, men man gör det i en konstellation där man tydligt säger att ”dessa vill vi samarbeta med”. För min del är det alliansen. Jag är inte en vän av Januariavtalet, men förstår att det skapades i en tid då Sverige i praktiken saknade regering. Något var tvunget att göras.

Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som statsminister?

– Ulf Kristersson.


Skärningspunkten mellan å ena sidan Liberalerna och Centerpartiet, och å andra sidan Moderaterna och Kristdemokraterna stavas som bekant SD. Eva Flyborg pekar på den välkända Landskronamodellen, där Liberalerna styr staden i ett gemensamt styre med Moderaterna och Miljöpartiet men är beroende av bitvis passivt, bitvis aktivt stöd från Sverigedemokraterna. 

 – Man ska bemöta SD som vilket annat folkvalt parti som helst, med en respekt för väljarnas röster. Men det betyder inte att man måste samarbeta med dem. Inget parti måste samarbeta med något annat parti. 

Enligt Eva Flyborg handlar en framkomlig väg för styrande att respektera väljarnas röster.

 – Jag var en av de första i riksdagen som tog Jimmie Åkesson i hand och välkomnade honom när SD kom in i riksdagen 2010. Han är en människa och han var folkvald, sen behöver jag inte tycka lika om någonting som han står för. Men att visa respekt för demokratin och hålla med om politiken som förs är två helt olika saker. Man måste lyfta sig själv från flocken som antingen springer höger eller vänster. Jag kommer ju inte att tycka annorlunda för att jag bemöter någon annan med respekt. Man behöver inte vara rädd för andras idéer.

Däremot avvisar Eva Flyborg ett aktivt budgetsamarbete med SD.

– Vi har så många olika saker som skiljer oss åt.

Eva Flyborg (L) vill bli ny gruppledare för Liberalerna och Göteborgs nästa skolkommunalråd.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Om hon avvisar ett nära samarbete med SD både på riksplan och i kommunen, ser hon gärna att alliansen och Demokraterna ska samarbeta närmare i Göteborg.

 - Demokraterna är väldigt nära oss borgerliga i politiken. Vi har inga jättestora ideologiska skillnader. Vi känns nära besläktade. De har en frisk approach i vissa frågor, där de står vid sidan av och tänker fritt. De ifrågasätter på ett sunt vis. 

Däremot är hon mer skeptisk till Demokraternas förslag om tvålärarsystem.

 – Jag tror inte ekonomin tillåter det och sen har vi inte tillräckligt många lärare att tillgå för att genomföra en tvålärarreform. Men tanken att ha färre elever per lärare och ökat stöd är jag helt med på. Men det får man lösa på andra sätt. 


Varför ska Liberalernas medlemmar välja dig till ny gruppledare?

 – Det låter så dumt när man höjer sig själv till skyarna och det tänker jag absolut inte göra.

Men...?

 – Det kommer låta så dumt, men jag säger det ändå. Jag tror att jag är en unik kombination av erfarenhet och förnyelse. Jag vill vårda medlemmarna men vill också söka Göteborgarnas stöd. Vill man ha en frimodig ledare som kommer att våga ta nya steg och våga ta beslut så ska man välja mig. 


Eva Flyborg (L) på valaffisch inför kommunvalet 2018.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida