Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Hand upp den som tror att arenafrågan är helt avklarad

Hejdå Scandinavium.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Äntligen är en bred blocköverskridande överenskommelse klar om arenorna och Evenemangsstråket. Kanske.

OPINION. Inget parti ville göra arenafrågan till teknisk och svårfångad valfråga 2022. Samtidigt ville de flesta partier i Göteborgs fullmäktige visa upp ett konkret, praktiskt resultat där man kunde visa väljarna att de är beredda att ta ansvar, med lagom avstånd till valrörelsens inledning om cirka ett år.

Till och med Feministiskt initiativ är med i den breda, blocköverskridande överenskommelsen om att ersätta Scandinavium och den redan raserade Lisebergshallen med nya moderna arenor söder om Valhallavägen och bygga bostäder i form av kvartersstad längs med Mölndalsån. Den nödvändiga förtätningen av Göteborg har nu kommit ett steg närmare förverkligande.

Det är en särdeles styrka att arenaöverenskommelsen nu äntligen är på plats, men i verkligheten saknas garantier för att det verkligen förverkligas. Hand upp, den som förbehållslöst tror att det inte riskerar att bli som det varit med många andra kantrade stadsutvecklingsprojekt de senaste åren. Alla som följt stadsutvecklingen i Göteborg vet att även projekt som ser välförankrade ut kan förvandlas till evighetskatastrofer med ständigt nya problem och kostnadsexplosioner.

Men för all del, låt oss för stunden utgå från att Göteborg inte är Göteborg och att det verkligen blir en ordentlig utveckling av Evenemangsområdets baksida.

Politiskt sett är det en stor vinst för alliansen i Göteborg, som visade att is-i-magen-taktiken visat sig rätt. Att vänta ut Socialdemokraterna som började bli otåliga att kunna visa upp ett köttben i form av ett praktiskt stadsutvecklingsprojekt under Attenius ledarskap, var helt rätt. Att Miljöpartiet och Sverigedemokraterna står utanför överenskommelsen gör varken till eller från.

Vidare är det på sin plats att hedra Socialdemokraterna och Demokraterna för att de inte obstruerar utan i detta fall är konstruktivt sinnade i sin oppositionsgärning. Kanske får Demokraterna till och med mersmak för utökat ansvarstagande framöver.

Nu kommer Gårda, i mångt och mycket en isolerad ö mellan Mölndalsån och Kungsbackaleden, närmre staden då ett nytt bostadsområde ska skapas. Om staden vågar skapa moderna kanaler som nya delar av Mölndalsån – desto bättre.

För Vänsterpartiet består den stora vinsten i att alliansen gått med på att behålla den kommunala kontrollen och låta driften av arenorna ske i kommunal regi. Nu ska kommuner varken driva kommunala nöjesfält som Liseberg, kommunala lyxnöjeshotell som Lisebergs nya hotell eller kommunala vattenparker eller ens enorma arenor som sysslar med nöjen, men att arenorna väl byggs utesluter inte framtida beslut om att de en dag kanske kan skötas av kompetenta privata aktörer. Vill det sig riktigt väl kan staden förhoppningsvis finna privata intressenter som vill köpa arenorna helt och hållet. Även här gör alliansen rätt som har is i magen.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida