Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Gulla inte med Qatar, Cecilia Widegren

Qatars utveckling inom mejeriproduktion har imponerat på en moderat riksdagsledamot från Skaraborg.Foto: LASSE STRANDBERG
Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot och omvärldsanalytiker.Foto: MODERATERNA

Som riksdagsledamot och kvinna åtnjuter Cecilia Widegren (M) friheter och rättigheter som kvinnor i Qatar inte ens vågar drömma om. Att riksdagsledamoten från Skaraborg hyllar landets mejeriproduktion men håller tyst om de grova övergreppen mot mänskliga rättigheter är anmärkningsvärt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Samtal med ryska försvars- och utrikesministrar fortsätter. Tydligt språk. Ryssland drar sig österut. Europa säkrare än på länge”.

 

Blott ett och ett halvt år efter att den förra detta försvarspolitikern och riksdagsledamoten Cecilia Widegren från Skaraborg i oktober 2012 twittrat ovanstående från ett besök i Moskva, attackerade Ryssland Ukraina och invaderade och annekterade Krimhalvön.

 

Den omdömeslösa tweeten kom att bli det mest hånade uttalandet från en moderat politiker under Reinfeldts-erans ”särintresse”-inriktade försvarspolitik. I dag är Widegren bortlyft från den moderata försvarspolitiken.

 

Samtidigt fortsätter hennes utrikespolitiska uttalanden väcka både anstöt och frågor om hennes politiska omdöme.

 

För ett par dagar sedan twittrade Skaraborgsmoderaten följande från Doha Forum i Qatar, ett diologforum vars syfte är att hitta lösningar på globala problem. Att ett diktatoriskt emirat bjuder in till samtal om progressiva samhällslösningar är lite som att en varg skulle vilja gosa med en lammunge.

 

Men Widegren var imponerad. På sin Facebook hyllade hon arrangemanget och kom med följande analys av Qatars samhällsutveckling:

Stark utveckling av Qatar, trots eller tackvare blockaden från deras grannar. Redan världens störste exportör av LNG. På mindre än två år gjort sig självförsörjande av mejeriprodukter. Förbereder fotbollsVM 2022.

 

Inlägget står inte oemotsagt. En moderat partikollega, en kommunpolitiker i Skövde, ifrågasätter i ett svarsinlägg starkt Cecilia Widegrens hyllning av Qatar:

Borde inte Qatar väcka förfäran mer än förtjusning? Landet är en diktatur där emiren omfamnar den lagstiftande, verkställande och dömande makten. Lagstiftningen har sin grund i sharia. Kvinnors rättigheter är ytterst begränsade. Homosexualitet är förbjudet. Pressfriheten är satt på undantag. Arenorna för fotbolls-VM har skördat rikligt med dödsoffer bland gästarbetarna, vilkas villkor är förfärliga. Att FIFA alls tilldelade landet arrangemanget misstänks bero på korruption.”

 

Det är ett inlägg som borde ha författats av Cecilia Widegren själv. I stället gräver sig Widegren än djupare i det porösa omdömet som blir till kvicksand:

Att regioner, länder, eller organisationer - både förändrar sig och förbättrar sig - gör att utvecklingen går framåt - inte bakåt. Qatar är ett sådant exempel på utveckling för ökad frihet, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi. Ökade relationer från många med trygg ryggrad, är så klart bidragande orsaker till detta.

 

Cecilia Widegrens tämligen oreserverade försvar för Qatar framstår som rent önsketänkande. 

 

Exempelvis sjönk i år Qatar tre placeringar på Reportrar utan gränsers internationella pressfrihetsindex, från förra årets 125 till 2019 års 128:e placering av sammanlagt 180 länder. Pressfrihetsorganisationen påpekar att den inhemska nyhetskanalen Al-Jazeera, med omfattande internationell verksamhet, helt ignorerar rapportering som kan påverka bilden av Qatar negativt. Bland annat den vidriga situationen för gästarbetare, som arbetar under slavliknande förhållanden, är det tyst om. Det finns ingen inhemsk fri press att tala om och hård censur råder. Reportrar utan gränser påpekar också att det i praktiken är förbjudet att rapportera om marionettregeringen, kungafamiljen eller islam. 

 

Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch är heller inte imponerade. Trots ett par smärre liberaliseringar fortsätter exempelvis kvinnors rättigheter vara satt på undantag. Human Rights Watch påpekar i sin landsrapport för 2019 att våldtäkt inom äktenskapet är fullt lagligt. Det kritiserade kafala-systemet, där utländska gästarbetare behandlas som slavliknande arbetskraft, förbjuder arbetskraften att lämna landet eller byta jobb. I praktiken äger arbetsgivare sina arbetare.

 

Att den Widegrenska utrikespolitiken som hittas på från Doha och Skaraborg hellre lyfter meriproduktionens framgångar i Qatar än den totala bristen på frihet och demokrati är ovärdigt en svensk riksdagsledamot som åtnjuter friheter som kvinnor i Qatar inte ens vågar drömma om.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida