Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Gui Minhai måste friges

Samvetsfånge. Den svenska medborgaren Gui Minhai måste frisläppas av Kina.
Foto: SKÄRMDUMP

Kinas kidnappning och rättsvidriga fängslande av en svensk medborgare är en skandal. Frisläpp Gui Minhai snarast möjligt.

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai är inte bortglömd. Det budskapet riktade EU-parlamentet via en resolution på initiativ av den svenska EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) i torsdags. Redan i februari antog parlamentet en resolution om flera försvunna förläggare i Kina, dit Gui Minhai räknades.


I den nya resolutionen uttrycker EU-parlamentet sin oro över brist på kännedom om var Gui hålls fängslad och kräver hans omedelbara frisläppande. Parlamentet uppmanar även samtliga EU-institutioner att ta upp Gui Minhais fall i det återkommande dialogmötet mellan EU och Kina om mänskliga rättigheter.


Gui Minhai, som blev svensk medborgare 1992 då han studerade vid Göteborgs Universitet och vars förlag publicerar regimkritisk litteratur i Hong Kong försvann från sin semesterbostad i thailändska Pattaya den 17 oktober förra året. Thailändska myndigheter har ingen utreseinformation som visar på att Gui lämnat landet självmant.


Att Kina slog till mot en regimkritiker utomlands är anmärkningsvärt - och en viss sorts erkännande av hans förläggarverksamhet. Flera livstecken har registrerats efter den 17 oktober: Ett telefonsamtal till Guis fastighetsskötare där han hävdade att han åkt till Kambodja för att ägna sig åt spel samt att han ville låta fyra okända män bo i hans lägenhet under hans frånvaro. Männen försökte komma åt Guis dator men hindrades av fastighetsskötaren. 


Den 13 november får hans dotter Angela Gui ett chattmeddelande på engelska via Skype (de brukar konversera på svenska) där han säger att hon inte ska oroa sig för honom.


Den 17 januari i år framträder han i kinesiska statstelevisionen CCTV med ett uppenbart framtvingat erkännande. I framträdandet hävdar Gui Minhai att han återvänt till Kina av egen fri vilja, och att han orsakat den trafikolycka 2003 som ledde till en 20-årig ung kvinnas död men vars rättegång redan avklarats. 


Den 24 februari får svensk konsulär personal träffa Gui Minhai. Det blir ett kort möte där förläggaren förklarar att han inte vill ha någon hjälp från Sverige.


Den 25 mars och 8 april ringer Gui Minhai sin dotter och ber henne att inte ge några intervjuer om hans fall. Han pratar på engelska och säger att han inte får lov att prata svenska med henne.


Den 24 maj ger Angela Gui ett vittnesmål om sin fars fall i den amerikanska kongressen. Efteråt har hon fyra missade samtal från sin far via Skype.


Den 6 juni ringer Gui Minhai än en gång via Skype till sin dotter och ber om en detaljerad redovisning av hennes vittnesmål i USA. Han säger också att han behandlas väl.


Frilansjournalisten och författaren Jojje Olsson kunde den 17 oktober i en artikel på Expressen Kultur avslöja att svenska UD fått träffa Gui Minhai den 28 september i år. Enligt UD:s presstjänst: "Han uppgav liksom vid ambassadens tidigare besök i februari, att han mådde bra. Vi har dock inte fått svar på alla utestående frågor, vilket vi ser allvarligt på."


Kinas kidnappning och rättsvidriga fängslande av en svensk medborgare är en praktskandal. Att Lars Adaktusson håller fallet levande i EU-parlamentet är förträffligt. 


I dag har Gui Minhai varit fängslad utan rättegång i 407 dagar.