Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Göthberg har gett hopp om Moderaterna

Gustaf Göthberg (M) från Göteborg har bedrivit en kanonkampanj till Europaparlamentet. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

Moderaten Gustaf Göthberg från Göteborg förtjänar en eloge för den genuina gräsrotskampanj han bedrivit under valrörelsen till Europaparlamentet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Personvalsfilmen som släpptes blott ett par dagar före valdagen var proppfull av kodords-Göteborgiana: Volvo. Havet. Snus. Men filmen var inte främst Gustaf Göthbergs sista appell för att ragga personkryss till Europaparlamentet – det var en framtidsvision för ett praktiskt hoppfullt parti, ett annat slags Moderaterna än det som för närvarande gjort sig omöjligt hos allmänborgerliga väljare med liberal grundsyn. Ett Moderaterna som ser europeiska gränsers möjligheter hellre än gränsers hot.

Göthbergs valfilm var befriande fri från den skrämsel- och polariseringsretorik som allt för många moderater rör sig med i dessa dagar. Inte ett ord om migration, exempelvis. Filmen gav en stark kontrast mot Göteborgsmoderaternas valfilm i höstas med brinnande bilar och allmänt nattsvart framtidsutsikt.

 

Och, givet att det är Västkusten en aning kontrarevolutionärt: Inte ett enda ord om kriminella räkor som skulle förvisas ur den moderata pizzadegen likt den som toppkandidaten Tomas Tobé presenterade i en universalt hånad valfilm. 

 

Gustaf Göthberg (M) har, trots sin unga ålder, bedrivit kanske den mest engagerade moderata personvalskampanjen inför söndagens val till Europaparlamentet. Den har säkerligen varit den längsta och därmed den mest genuina. Som femteplacering på listan har han metodiskt byggt upp en moderat gräsrotskampanj som tagit honom över hela landet, ivrigt påhejad av såväl ungmoderater i MUF som lokala partiföreningar i Moderaterna.

 

Och han har gjort det utan den moderata partiapparaten i ryggen, som i Västra Götaland i stället valde att satsa på den halländske riksdagsledamoten Jörgen Warborn från Varberg med en tredjeplacering på EP-listan, i stället för en toppkandidat med en femteplacering från Göteborg.

 

Gustaf Göthbergs rese- och kampanjkalender är ett utmärkt sätt att få sekundärt utmattningssyndrom. Egentligen räcker det bara med att slå upp 27 januari på hans tidslinje för att få ett mikroexempel på hur hela året har sett ut: Under en och samma dag betade Göthberg av uppdrag eller anföranden på fem distriktsstämmor i tre olika städer i Lidköping, Kalmar och Varberg. En vanlig dag i partiets tjänst för Göthberg.

 

En månad senare, den 28 februari, årsmötestalade han både på årsmötena för Moderaterna i Trollhättan och i Vänersborg. Dagen innan höll han anförande hos MUF i Kungsbacka. 

 

I mars knackade han dörr i Västerås, årsmötestalade i Trosa-Vagnhärad i Södermanland, besökte F21 i Norrbotten, deltog i skoldebatt i Boden, besökte MUF i Lidingö, med mera, med mycket mera. Och så har det fortsatt, landsända ut och avkrok in, än norrut, än söderut. Men framför allt – inte för långt högerut.

 

Gustaf Göthbergs pragmatiska framtidsoptimism har blandats med hans tydliga, klassisk-moderata internationella engagemang i frihetsfrågor både i Europa men även i Sveriges och Västsveriges relation till Kina, och har varit i bästa Carl Bildtska och Hans Wallmarkska anda.

 

I stället för att söka aktivera konservativa och aggressiva borgerliga väljargrupper har Göthberg varit mån om att föra ett framåtsyftande samtal om EU:s framtid som inte handlat om stängda gränser, hårdare gränsbevakning eller hotfulla, utländska kriminella ligor. Det har hedrat honom och hans kandidatur.

 

Oavsett hur det går i den slutliga rösträkningen med mandatfördelningen utifrån personkryssen har Gustaf Göthberg gjort ett kanonval – både för sig själv och för det parti han kämpat hårt för. Det finns hopp för Moderaterna även framöver. 

Gustaf Göthberg (M), göteborgsk toppkandidat till Europaparlamentet. Foto: MATHILDA STENHOFF

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.